Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

АНСАМБЪЛ „ДИМУМ”

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ДИМУМ” НА ФЕСТИВАЛ НА ЦВЕТЯТА

Фолклорен ансамбъл „Димум”, заедно с делегация, водена от Кмета на общината Момчил Спасов, взе участие в традиционния фестивал на цветята в унгарския град Дебрецен. Фестивалът се проведе в дните 16-22 август и това бе 45-тото му издание. Беленските танцьори участват за втори път. В него се представиха и редица състави от страната-домакин, Сърбия, Грузия, Естония, Македония, Италия, Румъния.
Концерт в побратимения на Белене унгарски град Хайдушамшон ФА „Димум” изнесе на 19 август. На следващия ден се включи в 6-километровото дефиле на участници и фигури, изработени от цветя, което започна от автогарата на Дебрецен и завърши на местния стадион. Вечерта бе концертната програма и закриването на фестивала, придружено с фойерверки. Атракция и незабравими спомени предизвика общия танц на всички участници, подготвен от организаторите.
Прибирайки се към България, беленската група посети Стар Бешенов (Румъния), където живеят банатски българи, за да изнесе ФА „Димум” концерт пред местната общност.
ДН

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Скъпи читателю

Прочети повече за Скъпи читателюСкъпи читателю, в ръцете си държиш (или четеш в социалната мрежа Фейсбук) поредния брой на вестник „Дунавски новини”. 13-ти за тази година. Не, не търся фатализма в цифрата. Първият бро...

ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ-МЪЧЕНИЦИ

Прочети повече за ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ-МЪЧЕНИЦИ В Белене католици, православни, протестанти, държавници, деца и възрастни заедно почетоха жертвите на комунистическия режим - Отец Паоло, празникът на българските мъченици вече е факт. Каква е...