Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Белене - град на 48

В продължение на три дни Белене отбеляза 48-та годишнина от обявяването си за град. Официалното откриване на празниците бе вечерта на 7 септември. Сред гостите на събитието бяха Председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева, депутатите Дарин Матов и Митхат Метин, Областният управител на област Плевен Иван Новкиришки, генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, кметовете на общините Плевен, Свищов и Павликени - проф. д-р Димитър Стойков, Станислав Благов и инж. Емануил Манолов, председателят на Общински съвет-Плевен Дарин Ангелов, представители от побратимения на Белене италиански град Вигонца, както и представители на Асоциацията за румъно-българско приятелство „Зарезан” - град Александрия, Румъния. След поздрава на Кмета на Белене Петър Дулев, към събралите се на площада беленчани се обърна Цецка Цачева. Цецка Цачева, председател на 41-то НС: „Празникът е време за равносметка, време, в което да се огледаме докъде сме стигнали и честно и откровено да си кажем как да вървим напред. Искам пред всички вас да призная откровено, че болната тема за Белене не беше подмината в днешния празничен ден. Преди да дойдем тук пред Вас, ние имахме много сериозни, задълбочени разговори с представителите на общинското ръководство, общински съветници и служители, представители на държавни институции. Ще продължим да си говорим, защото това изисква честният и открит подход към болезнените теми на деня. Аз искам да ви уверя, че във всяко едно начинание, макар и в тези тежки години, които преживяваме не само тук в Белене, не само в Плевенско, не само нашата държава, но тази световна криза няма ли да свърши вече и нейните неблагоприятни последици веднъж завинаги да бъдат преодолени, вие не сте сами, скъпи приятели. Редом до вас са регионалните власти на областната администрация, за вас мислят през всичките тези 48 години, заедно с представителите на местната власт и представителите на централната власт - парламент, правителство и други държавни структури. За мен сега, когато чувам заедно с вас г-н Дулев с всички онези постижения, които вие имате, аз не се съмнявам, че колкото и да е трудно - ние българите сме кораво племе, ние ще издържим и Белене ще продължи да го има още много години на картата… Защото никога в живота няма само един изход. Никога в живота няма само една алтернатива, никога в живота бъдещето на един град, на една община, на една област, на една държава не зависи само от един проект.”

Според Цецка Цачева проектът АЕЦ „Белене” е една илюзия - това заяви тя на срещата с местната власт. В разговора си с тях тя изрази също увереност, че има събрани 500 000 валидни подписа за провеждането на референдум. Опасенията й са обаче, че парламентът не може да допусне провеждането на национален референдум, в който става въпрос за един стопански обект. Празничната програма, подготвена от Община Белене включваше редица културни и спортни мероприятия. Вечерта на първия празничен ден концерт изнесе Духовият оркестър към Военно формирование 28880 - Белене и фолклорните ансамбли „Димум” - Белене и „Българче” - с. Винга, Румъния. По-рано през деня бе турнирът по борба, в който взеха участие отборите на „Класик” - Белене, „Левски” - София, „Ботев” - Враца и „Черноморец” - Бургас. Спортен фестивал по плажен волейбол, тенис на корт и петанка също се проведе в рамките на празниците, в партньорство с КФСТ „АЕЦ - Белене”. Под мотото „Биоразнообразие и екотуризъм - възможности за развитие” премина Деня на отворени врати в дирекцията на Природен парк „Персина” в първия празничен за Белене ден. От програмата не липсваха традиционните Детско утро с Училища „Европа”; детско парти „Здравейте, малки таланти”, на което децата рисуваха върху асфалт, пяха и рецитираха; обичаят „Прощъпулник”; литургиите в православната църква „Св. Георги” и католическата „Рождение на Блажена Дева Мария” за здравето на жителите и просперитета на община Белене. В обичая „Прощъпулник” участваха 30 малки жители на Белене, които вече са на една година. Питката търкулна Иванка Куркова, баба на едно от децата. Водещи на празника бяха момичетата Александра, Дебора и Мария.

Новост в тазгодишната празнична програма бе Мото-рок фестът с участието на беленската група „NOTH”, група „Ватикана” и други. Мото-рок фестът се проведе на градския стадион в първия и втория празнични дни. В събота на централния площад се състоя и Belene OpenAir House Party with Nicox & Antonio Bozhinov.

Едно от най-посещаваните събития бе концертът на Петя Буюклиева вечерта на 8 септември.

Петя Буюклиева: „Чувствам някаква магия в този град”

- Добре дошла в Белене! Всъщност, какво знаете за нашия град?

- Цяла България знае толкова много за Белене и толкова се шуми около атомната електроцентрала. Знам, че имате един страхотен Кмет, който не случайно 5 мандата е Кмет на общината. Аз от няколко часа съм тук и чувствам някаква магия в този град. Нямам спомен да съм идвала друг път тук на концерти. За мен не е случайно, че точно на 8 септември - Малка Богородица, съм тук при вас.

- „Баба ми е фаталната жена. Тя е жена на всички времена.” - тази песен е една от визитните Ви картички. Много често по певчески конкурси млади изпълнители я изпълняват. Какво е усещането?

- Това е най-хубавото нещо на света! Аз непрекъснато давам свои синбеци, с вокали мои дори, на млади изпълнители. Помагам им, защото това значи, че има приемственост - един мост между нашето поколение и тяхното. Тази песен е една от първите, която съм записала в живота си - 1986-та година за „Златен орфей”. Може да си представите на колко години е „Жена на всички времена” и е факт, че се пее толкова много на фестивали! Имаше един прецедент в Горна Оряховица - 14 пъти прозвуча „Жена на всички времена”. Когато ми се обадиха колегите от журито, аз останах много изумена! Младите изпълнители, освен тази песен, пеят още много мои песни - „Пролет”, „Последната спирка”, „Радостта като сълза”, песни от новия ми репертоар с Deep Zone Project, но няма по-хубаво от това да съм в журито и някое момиче да излезе, да ме погледне, да се усмихне с притеснение и след това да изпее моя песен, опитвайки се да ме имитира. Страхотно е! Както казах, много се радвам, че има приемственост. Не случайно аз имам майсторски клас, който е от много малко момичета и момчета, но на които помагам и ги изстрелвам на голямата сцена. Едно момче от моя майсторски клас вече е в Лондон и там има големи успехи, други са в Консерваторията, трети печелят Гранд При-та, фестивали, първи награди. Това ме кара да се чувствам щастлива, защото аз искам да им предам вокалната постановка, която имам, искам да ги науча как да дишат, как да звукоизвличат. За това обаче трябва много търпение и обич!

- Едни от последните Ви изяви бяха на „Бургас и морето”, на юбилейния концерт на Тончо Русев, на който бяхте усмихната и изпълнена с енергия. Сега се убеждавам, че сте такава не само на сцената. Как успявате, каква е формулата Ви?

- Аз съм си просто такава. Майка ми и баща ми са ме създали с това положително настроение. Аз не мога да бъда нацупена. Ако се разсърдя на някой, то ми минава за 5 минути. Мисля, че положителната енергия е заряд за това трудно време, в което живеем, защото наистина е много трудно. Само с усмивката може да оцелеем. Затова нека си раздаваме обич и положителна енергия - всичко друго ни унищожава! Ако се усмихваме повече, колкото и да ни е сив деня, ще ни е по-добре - не го казвам тривиално! Наистина помага! Много от беленчани и от гостите на града бяха на площада вечерта в последния празничен ден. Тогава концерт изнесоха народната певица Гуна Иванова и Танцова формация „АЛГАРА”, след което бяха празничните илюминации.

Гуна Иванова: „Искам да отдам дължимото на Белене”

- С какво настроение пътувахте към града ни? Знаем, че това не е първото Ви посещение.

- Да, не е първото. Сигурно е 21-вото, защото съм идвала доста време с Ансамбъла на строителни войски. Пътувах към Белене с едно чувство на дълг. Аз се чувствам длъжна пред Кмета ви - г-н Дулев, и неговия екип.

- Имате ли приятели в нашия град?

- Да, мога да кажа, че имам. Г-н Дулев и екипът му ми оказаха такава безкористна помощ за заснемането на най-прекрасния видеоклип на песента, възпяваща идването на българите и възхвалата на българската хубост.

- Да, през лятото снимахте видеоклип в Белене, заедно с ФА „Димум”. Готов ли е вече?

- Клипът е готов. Правихме клипа с конната база в града ви, защото ни бяха нужни коне. Песента започва: „На Дунава конете напоиха, понесени от огнения дух…”. Безкрайно благодаря за тази безкористна помощ. Затова искам да отдам дължимото на Белене. Дано да успея тази вечер! Част от програмата за празника 48 години Белене град бе и гостуването на 260 археолози от 30 страни от 5 континента, участници в XXII Световен лимес конгрес. На 9 септември те разгледаха римския кастел „Димум”.

„Нашите очаквания се оправдаха - Димум бе приятната изненада на XXII Лимес конгрес”, коментира за „ДН” заместник-кметът на община Белене Момчил Спасов. Той сподели, че всички останали дестинации, които бяха посетени от археолозите, сред които  Силистра, Тутракан, Нове - Свищов, Сторгозия в Плевен, вече са познати на археологическата наука. Димум в Белене се разкопава (със средства от Общината) от 5 години и не бе познат сред научните среди. „За първи път се заговори за Белене и Димум в по-широк кръг.”, допълни още Момчил Спасов.

Археологическата изложба, показваща откритото през този сезон на Димум, може да бъде видяна в Посетителския център на ПП „Персина” до 21 септември.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Ще има референдум ЗА АЕЦ "Белене"

Прочети повече за Ще има референдум ЗА АЕЦ "Белене" Юли, 2012 година...  Със скандиране „АЕЦ БЕЛЕНЕ!” в първия ден на месец юли десетки жители на града посрещнаха пред входа на Втората атомна електроцентрала депутатите от „Коа...

Румен Петков гласува в Белене

Прочети повече за Румен Петков гласува в Белене Депутатът в 41-вото Народно събрание от „Коалиция за България” Румен Петков, избран от Плевенски многомандатен избирателен район, упражни правото си на вот в Белене. Той гласува в трета...