Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Белене иска креди от 1 150 000 лева от ФЛАГ

Община Белене възнамерява да кандидатства за заем от Фонд „ФЛАГ” в размер на 1 150 000 лева. Идеята бе публично обсъдена в зала 26 на административната сграда на 6 февруари. Средствата ще бъдат за реализирането на проект „Димум - античната митница на Мизия”. 950 000 лева ще са за безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде отпусната на общината ни след приключването на проекта от ОП „Регионално развитие 2007-2013” и Европейския фонд за регионално развитие. Сумата от 200 000 лева е необходима за собствено участие и нея Общината ще погасява в продължение на 60 месеца от собствени приходи. Дали Белене ще кандидатства за кредит, предстои да решат общинските съветници на заседанието си в началото на месец март.

„Тегленето на кредит от ФЛАГ е практика за всички общини, работещи по проекти, и не трябва да има нищо притеснително в това”, каза за ДН заместник-кметът Момчил Спасов. „ФЛАГ - Фонд за органите на местното самоуправление в България, съществува от 2007 година и цели именно подпомагането на общините в процеса на подготовка и успешно изпълнение на проекти, насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности.”, поясни заместник-кметът. Той припомни, че „Димум - античната митница на Мизия” е проект, който Белене изпълнява от юни 2011 г. и трябва да приключи през същия месец на настоящата година, ако няма обжалвания по различните процедури за възлагане на обществени поръчки. Спасов подчерта, че проектът е доста амбициозен и цели пълноценно да се използва ресурсния потенциал, който има общината ни за развитие на туризъм. Част от античната римска крепост Димум (част от западната и южната кула и част от крепостната стена) ще бъде възстановена във вида си от ІV век. Ще бъде подобрен достъпът до крепостта и Посетителския център на ПП „Персина”, чрез рехабилитация на улиците „България” и „Персин”, както и с изграждане на кръгово кръстовище между тях. По двете улици се предвижда велоалея, която ще свързва централната градска част на Белене и местата, които ще бъдат обект за туризъм и отдих в града - античния римски кастел Димум, крайдунавския парк и Посетителския център на ПП „Персина”. По проекта ще се реализира обучение на 5 лица по професия „Ескурзовод”, както и дейности за популяризиране на античния римски кастел „Димум” - DVD филм, 3D възстановка, диорамен макет, музейно копие на намерената на о. Персин златна купа, международна конференция, брошури и информационни табла за историята на „Димум” на български и английски език и др.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Младоженци

Прочети повече за Младоженци 17 октомври 2015 година избраха Лилия Петрова Георгиева и Георги Красимиров Георгиев, за да си кажат ДА и сключат граждански брак. Честито, семейство Георгиеви! Запазете любовта си един към друг, д...

Кметът на Белене Милен Дулев предпр

Прочети повече за Кметът на Белене Милен Дулев предприема действия в защита на добросъвестните земеделски стопани в Белене Кметът на община Белене Милен Дулев и адвокат Ирина Чоранова ще присъстват утре - 27 януари, на извънредно заседание на Комисията по земеделието и храните към Народното събрание. На заседанието щ...