Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Белене иска креди от 1 150 000 лева от ФЛАГ

Община Белене възнамерява да кандидатства за заем от Фонд „ФЛАГ” в размер на 1 150 000 лева. Идеята бе публично обсъдена в зала 26 на административната сграда на 6 февруари. Средствата ще бъдат за реализирането на проект „Димум - античната митница на Мизия”. 950 000 лева ще са за безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде отпусната на общината ни след приключването на проекта от ОП „Регионално развитие 2007-2013” и Европейския фонд за регионално развитие. Сумата от 200 000 лева е необходима за собствено участие и нея Общината ще погасява в продължение на 60 месеца от собствени приходи. Дали Белене ще кандидатства за кредит, предстои да решат общинските съветници на заседанието си в началото на месец март.

„Тегленето на кредит от ФЛАГ е практика за всички общини, работещи по проекти, и не трябва да има нищо притеснително в това”, каза за ДН заместник-кметът Момчил Спасов. „ФЛАГ - Фонд за органите на местното самоуправление в България, съществува от 2007 година и цели именно подпомагането на общините в процеса на подготовка и успешно изпълнение на проекти, насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности.”, поясни заместник-кметът. Той припомни, че „Димум - античната митница на Мизия” е проект, който Белене изпълнява от юни 2011 г. и трябва да приключи през същия месец на настоящата година, ако няма обжалвания по различните процедури за възлагане на обществени поръчки. Спасов подчерта, че проектът е доста амбициозен и цели пълноценно да се използва ресурсния потенциал, който има общината ни за развитие на туризъм. Част от античната римска крепост Димум (част от западната и южната кула и част от крепостната стена) ще бъде възстановена във вида си от ІV век. Ще бъде подобрен достъпът до крепостта и Посетителския център на ПП „Персина”, чрез рехабилитация на улиците „България” и „Персин”, както и с изграждане на кръгово кръстовище между тях. По двете улици се предвижда велоалея, която ще свързва централната градска част на Белене и местата, които ще бъдат обект за туризъм и отдих в града - античния римски кастел Димум, крайдунавския парк и Посетителския център на ПП „Персина”. По проекта ще се реализира обучение на 5 лица по професия „Ескурзовод”, както и дейности за популяризиране на античния римски кастел „Димум” - DVD филм, 3D възстановка, диорамен макет, музейно копие на намерената на о. Персин златна купа, международна конференция, брошури и информационни табла за историята на „Димум” на български и английски език и др.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Красимир Тодоров: Не може хора, кои

Прочети повече за Красимир Тодоров: Не може хора, които бъркат котлована на Белене с гьол, да управляват тази държава   “Нека хората да излязат и да се подпишат в подписката, независимо дали са  За или Против АЕЦ Белене, за да може, когато дойде време за референдум тези хора да имат право на гл...

Четири полски студентки посрещнаха

Прочети повече за Четири полски студентки посрещнаха снега в Белене На 25 и 26 януари четири момичета от Полша гостуваха в Белене по покана на своите ментори Давид Богданов и Анатоли Цанков. Магда Попко (руска филология), Юстина Пастушак (славянска филология), Юс...