Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Белене отново ще има градски смесен хор

Смесен градски хор бе сформиран вечерта на 21 септември в Белене. Той ще е към НЧ „Христо Ботев-1982” и ще се ръководи от маестро Розен Панов. Хористите към този момент са около 40. Първата им изява ще е за Деня на народните будители.

В миналото - през 1970 година, в Белене отново е бил създаден смесен градски хор към читалището. Съставен е бил от внушителен брой хористи - 105 души. Диригент и основател на хора и тогава е бил Розен Панов, а корепетитор - Ана Димитрова. „Да ни помагат в града идваха методисти, композитори. Трудът ни бе къртовски.”, спомня си за онова време маестрото. Успехи на хора обаче не са липсвали. Най-голямото им признание е бронзов медал на Републикански преглед по хорово изкуство, който се е провел във Варна през 1974 година.

Първият беленски смесен хор е под диригентството на Розен Панов до 1976 година. „От Партията ми казаха, че нямам висше образование и затова не може да продължавам да водя хора. Назначиха диригент от Свищов и след две години хорът се провали”, все още с болка си спомня маестрото. Въпреки това, той не е спрял да се занимава с музика. Отстранен от градския смесен хор, основава група от 60 жени, ръководи хор към военните, с който завоюва златен медал на фестивал в София.

Началото на Розен Панов в хоровото изкуство е още през далечната 1948 г., когато свири на цигулка в хора, ръководен от Евгени Раев. По-късно е корепетитор на хора, дирижиран от Д-р Георгиев, и на военния оркестър към поделението, който е водил офицер Гатев. По пътя на самообучението, през 1964 година сам започва да ръководи дамска група, а през 1969 г. - хор от 35 мъже, изпълняващи патриотични песни. „Кръстев, методист в окръжен комитет на културата в Плевен, ми даде идеята да изкарам 45-дневен курс за професионален диригент в Берковица. Там мой учител бе Христо Арищиров.”, продължава разказа си Розен Панов. Завръщайки се от Берковица, той решава да създаде смесен градски хор в Белене. С гордост маестрото споделя, че когато неговият учител Христо Арищиров чува изпълненията на ръководените от него хористи, възкликва: „Роди се още един хор в България!”

Спомените от онова време, когато е водил 11 състава и му е било много трудно, но пък се е радвал на уважението и желанието на беленчани да пеят, са един от мотивите Розен Панов и сега да се заеме с нелеката задача - смесен градски хор. Притесненията му са две - здравословното състояние и дали хористите ще са самоотвержени.

„За Деня на народните будители ще има смесен хор на сцената на беленското читалище”, категоричен е Розен Панов. В момента разучават негова авторска песен „Читалище любимо”. Ще подготвят и още две патриотични песни. Беленската публика с нетърпение ще очаква изявата им, а със своите аплодисменти ще изрази оценката си към труда им. Успех!

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

ПГЯЕ "Мария Скл.-Кюри" -

Прочети повече за ПГЯЕ "Мария Скл.-Кюри" - част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците За четвърта поредна година в над 30 европейски страни се отбеляза Европейската седмица за намаляване на отпадъците. У нас тя се проведе за пръв път, благодарение на организаторите от Асоциация на е...

Фотооко

Прочети повече за Фотооко По време на Деня на отворени врати по повод 1 юни за времето от 9.30 до 13.00 часа Военно формирование 28880-Белене успяха да посетят повече от 100 деца от училищата в града. Те се запознаха с исто...