Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Белене отпразнува 51 години от обявяването си за град

С редица детски, културни, спортни събития и концерти Белене отпразнува 51-вата годишнина от обявяването си за град.
ПРАЗНИЦИТЕ ОФИЦИАЛНО БЯХА ОТКРИТИ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНАТА МОМЧИЛ СПАСОВ на 4 септември от 19.00 часа на площад „България”. Сред гостите на събитието бяха вицеконсулът на генералното консулство на Руската федерация в Русе Андрей Малакей, делегации от Вигонца (Италия) и Александрия (Румъния), кметовете на общините Свищов и Павликени - Станислав Благов и Емануил Манолов, актьорът Веселин Плачков.
По традиция при откриването на празниците представител на ПОБРАТИМЕНАТА НИ ИТАЛИАНСКА ОБЩИНА ВИГОНЦА ВРЪЧВА СТИПЕНДИЯ НА УЧЕНИК ОТ ГРАДА, който има отношение както към училищния, така и към обществения живот. Тази година сумата от 1 000 Евро бе присъдена на 17-годишната Алена Емилова Терзиева. През новата учебна година Алена ще завърши средното си образование в СОУ „Димчо Дебелянов”. „Бих искала догодина да съм студентка в университета, който моята майка е завършила - Великотърновския. Специалността, към която съм се насочила, е „Логопедия”. След получаването на висше образование искам да се реализирам в Белене и да допринеса за неговото развитие. Сумата, която получих от Община Вигонца, изцяло ще инвестирам в образованието си. Стипендията бе една много приятна и неочаквана изненада за мен”, каза за ДН Алена. Празничната вечер продължи с изпълнения на хóра към ПК „Надежда”, самодейци към читалищата в общината и Етрополската духова музика.
Тази година празничната програма по случай годишнината от обявяването на Белене за град, подготвена от Община Белене, стартира ден по-рано - от четвъртък, а не както в годините - през първия петък, събота и неделя на месец септември. Началото на веселията постави ИЗЛОЖБАТА „ПЛЕТИВА И ГОБЛЕНИ ОТ РЪЦЕТЕ НА ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „НАДЕЖДА”. „Изключително пъстра, богата и завладяваща е изложбата”, каза Кметът Момчил Спасов при откриването й на 3 септември. Той подари на организаторките по червена роза. Изложбата в ПК „Надежда” бе отворена и през останалите три празнични за Белене дни. Тя имаше символичен вход от 1,00 лев. Събраните средства ще бъдат преведени по банковата сметка на Ирина Бучева - младата жена от Белене, която е парализирана от повече от две години и на която предстои лечение в руска клиника.
Във втория празничен за Белене ден СПОРТНАТА ЗАЛА ПО БОРБА В БЕЛЕНЕ БЕ ИМЕНУВАНА НА ИМЕТО НА ТОДОР ГЕНЧЕВ. Сред присъстващите на церемонията бяха Кметът на община Белене Момчил Спасов, заместникът му Калоян Прокопиев, секретарят на Общината Яна Илиева, Атанас Кършев - гл. експерт на Министерството на младежта и спорта за административни области Плевен и Ловеч, президентът на СК по борба „Класик” - Белене Цветан Чоранов, треньорът на беленския клуб Момчил Ганчев, спортни деятели, граждани. Специален гост бе дъщерята на Тодор Генчев - Галина, съпругът й и синът им Тонислав. Православният свещеник отец Трайчо извърши освещаване на спортната зала по борба, която бе обновена на 24 януари тази година.
Тодор Генчев Йорданов е роден в Белене на 9 юни 1956 година. С борба започва да се занимава от 12-годишен. Негов пръв треньор е Илия Панов. След завършване на основно образование, Тодор Генчев продължава да учи в град Левски, където отново тренира борба. Като състезател на град Левски той винаги е сред медалистите в републикански първенства и турнири. След отбиване на военна служба, Генчев заминава за град Враца като състезател в отбора по борба от „А” група. През следващите години той постига много спортни успехи и е многократен републикански шампион на България. През 1977 година Тодор Генчев представя страната ни на световното първенство за юноши в Лас Вегас (САЩ), където завоюва сребърен медал. За този си успех е привлечен в националния отбор - мъже. През същата година на световното първенство в Гьотеборг (Швеция) той печели бронзов медал. Получава титлата заслужил майстор на спорта. На следващото световно първенство в Мексико малко не му достига, за да завоюва медал. Класира се на четвърто място, което също е много голям успех за него и страната ни. Тодор Генчев Йорданов е първият заслужил майстор на спорта на област Враца и град Белене.
„Много съм развълнувана! Баща ми щеше много да се радва”, сподели за ДН дъщерята на Тодор Генчев Галя. Тя от дълги години живее, заедно със семейството си, във Враца. Тренирала е спортна гимнастика. „Тръгнах по стъпките на баща ми и стигнах до олимпийски надежди, но се отказах, заради треньора си”, спомни си Галя. Синът й пък се увлича от футбола. Галя пожела на борците от СК „Класик” да споменават името на Тодор Генчев с добро и да надминат неговите успехи. На залата тя подари отличие от нейните спортни успехи, завоювано в Берлин.
Отново на 4 септември, на новото многофункционално игрище в спортен комплекс „Гигант”, се проведе ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА ТУРНИРА ПО БОРБА „ПЕТЪР МЪНЕВ”. СК по борба „Класик” (Белене) спечели първото място. На второ място се класира „Надежда” (Оряхово), а третото място си поделиха „Левски” (София) и „Ботев” (Враца). Купата „Петър Мънев” (първият републикански шампион на Белене) спечели състезателят на беленския клуб по борба Ивайло Пейзанов. Най-резултатен състезател на турнира бе Вили Димитров от СК по борба „Надежда” (Оряхово). Като най-техничен бе отличен Иво Илиев от „Изобор” (Плевен), а като най-перспективен - Велислав Кирилов от „Левски” (София). Участие в турнира взеха отборите „Класик” (Белене), „Левски” (София), „Ботев” (Враца), „Надежда” (Оряхово), „Изобор” (Плевен) и „Селановци - 93” (Селановци).
АЛМАНАХ „100+ ПРИЧИНИ ДА СЕ ГОРДЕЕМ, ЧЕ СМЕ БЕЛЕНЧАНИ”, издание на Община Белене, бе представен на 4 септември в Ритуалната зала на Общината. „Идеята за подобно издание се зароди преди близо година и половина”, каза Кметът Момчил Спасов. Той благодари на всички, включили се в предлагането на личности, факти и символи на община Белене. Подчерта, че изданието е отворено и се приемат нови предложения, които да бъдат включени към алманаха. Помощ при реализирането на изданието Общината е получила от Фондация „Българска гордост”. Председателят й Николина Горова заяви, че пет от причините за гордост, включени в беленския алманах, ще бъдат публикувани в националното издание „1 000 причини да се гордеем, че сме българи”. Това са: Блаженият Евгений Босилков, Филип Станиславов, Фолклорен ансамбъл „Димум”, празникът „Жу верде” (зелен четвъртък) и Природен парк „Персина”. Николина Горова връчи плакет „Добър българин” на Кмета на общината Момчил Спасов. Алманах „100+ причини да се гордеем, че сме беленчани” ще бъде подарен на всеки ученик и учител в Белене на 15 септември.
13-ТАТА СИ КНИГА ПРЕД БЕЛЕНСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ПРЕДСТАВИ БОЖИДАР БОГДАНОВ. СТИХОСБИРКАТА МУ Е ОЗАГЛАВЕНА „ПТЕРОДАКТИЛИ”. „Специалното за тази книга е дълбоката, изконната връзка с беленския Дунав. Няма пейзаж в тази книга, който да няма конкретен фокус, т.е. място, което може да бъде локализирано и аз мога да го покажа”, каза авторът Божидар Богданов. Според него съвременният човек е загърбил връзката с природата, със сетивния свят. Редакторът на стихосбирката проф. Радослав Радев пише: „Новата стихосбирка на Божидар Богданов „Птеродактили” го показва като различен и оригинален автор, който се е освободил от най-мащабната болест на постмодернизма - иронията, и подхожда с едно светло чувство към природата, сякаш е дете, което проверява сетивата си... Бихме могли да мислим новата стихосбирка на Божидар Богданов като пейзажна поезия. В тази посока е манифестното стихотворение и повелите на твореца чрез природата да се научим да обичаме живота, който е „тъй земен, тъй космичен”. Но този път поетът се връща към римата, не за да означи особен вид реч, а да направи възможно писаното да звучи като изговорено.” Три години е подготвял новата си книга Божидар Богданов. Издава я за собствено удоволствие. Помощ е получил единствено от директора на СОУ „Димчо Дебелянов” Радка Дончева. Община Белене обеща да откупи 40 броя от изданието. На „Птеродактили” предстои представяне в Свищов, Велико Търново, София и други градове.
В празничната програма имаше РЕДИЦА СЪБИТИЯ ЗА ДЕЦАТА. Традиционно се проведе обичаят Прощъпулник. „Поканихме 26 деца, родени в община Белене през месеците юли-декември 2014 година”, каза за ДН Калинка Петкова от общинската администрация. Всички присъстващи бяха поздравени от Кмета Момчил Спасов, който пожела децата да растат здрави, щастливи и за гордост на своите родители и близки. Елена Врайкова, баба на едно от децата, търкулна обредния хляб. За всички малки участници в обичая имаше подаръци, осигурени от Община Белене. Откриване на изложба на децата от лятната група при Детски комплекс, детско шоу с аниматори и велосъстезание, както и „Боби шоу” - музикална програма, фокуси, клоуни и други изненади, бяха другите забавления, включени в програмата „51 години Белене град”. Жители и гости на града имаха възможността да наблюдават демонстрация на Йога клуб „Лотос” (Плевен); да разгледат фотоизложба „Белене - калейдоскоп на времето”, която бе подредена от 4 септември в алеята пред Община Белене и отразяваща живота в града ни в близкото минало; да присъстват на мото рок-фест в две последователни вечери (4 и 5 септември), който се провеждаше на специално изградена сцена до стадион „Гигант”. Интерес и незабравими емоции оставиха спектакълът на Ансамбъл „Чинари” - „Болярите на танца”, концертите на квартет „Интро” и Б.Т.Р. Празничната програма за 51-вия рожден ден на Белене като град завърши с празнични илюминации.
Снимки от събитията може да откриете във Фейсбук-профила на ДН.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Общината се среща с "Беленчани"

Прочети повече за Общината се среща с "Беленчани" Среща с участниците в група „Беленчани” на социалната мрежа Фейсбук инициира Кметът на общината Петър Дулев на 6 януари. На нея присъстваха също заместник-кметът Момчил Спасов, председа...

Недоволство към медиците от Белене

Прочети повече за Недоволство към медиците от Белене Ден по-късно след като изникна табела изразяваща недоволство към "лекуващите ни" пред входа на МЦ "БелМедик" тя все още стои гордо на мястото си. Кой е авторът й и какви са моти...