Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Белене с приз за най-зелен град

На снимката (отляво-надясно): Градоначалникът на Белене Петър Дулев, министърът на МОСВ Нона Караджова и президентът Росен Плевнелиев

Белене е най-зеленият град с население между 10 и 30 хиляди жители. Призът е в рамките на Националната кампания на Министерството на околната среда и водите „Зелена България”. Кампанията се провежда за втора поредна година и се финансира по Оперативна програма „Околна среда”, с медийното партньорство на Дарик радио.

Основен критерий за оценка на населените места са редуцираните емисии на парникови газове и спестената енергия, резултат от реализирани мерки за енергийна ефективност от общините. С цел да бъде спазено изискването за равнопоставеност и обективност, Министерството на околната среда и водите е извършило проучване на 91 изпълнени общински проекти, финансирани от фонд „Козлодуй”, Националния доверителен екофонд и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На церемонията, която се проведе на 12 декември в музея „Земята и хората” в столицата, бяха отличени по един град в шест категории, според броя на населението в съответната община (София, Кочериново, Русе, Асеновград, Белене и Долна Баня). Призовете бяха връчвани от държавния глава Росен Плевнелиев и от министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

При връчване на наградата на нашата община, министър Караджова подчерта, че Белене я получава за постигнати икономии от 138 кг СО2 (въглероден диоксид) годишно на жител, което е показател за стремежа за опазване на околната среда, чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност. Проектите, върху които се е провело изследването, са реализираният по ОПРР „Мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура в община Белене”, по ОПОС „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Левски/Никопол”, по ПРСР „Реконструкция и модернизация на уличното осветление в община Белене и площадите в селата Деков, Татари, Кулина вода”. Като важен показател за системната политика на Общината, насочена за подобряване качеството на живот и опазване на околната среда, е и подписаният договор „Частично изграждане на канализационна мрежа с ПСОВ и рехабилитация на съществуващата водоснабдителна мрежа в гр. Белене”.

Наградата на Община Белене получи лично Кметът Петър Дулев, който отдаде заслужена благодарност на екипната работа на експертите от Община Белене, подготвили и изпълнявали тези проекти, както и на подкрепата на Общинския съвет. Г-н Дулев подчерта, че Белене се стреми да води последователна и надграждаща политика по отношение на внедряване и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Такива проекти са подготвени, внесени и очакват оценка от Националния доверителен ЕкоФонд. Предстои реализирането на иновативни мерки за подмяна с екологично гориво, като елемент от планираните мероприятия, във всички обществено-значими сгради.

Дунавски новини

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

2 000 км по Дунав за АЕЦ "Белене"

Прочети повече за 2 000 км по Дунав за АЕЦ "Белене" 35-годишният Йордан Стоянов от Горна Малина акустира на 20 юли към 17 часа на Градския плаж в Белене с каяка си, на който е поставен надпис „Да защитим АЕЦ „Белене”. От Инголщад, ...

Ден на отворени врати, по повод пра

Прочети повече за Ден на отворени врати, по повод празника на Сухопътни войски Ден на отворени врати, по повод празника на Сухопътни войски, организира Военно формирование 28880-Белене на 16 ноември от 10.00 часа. ...