Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Бяла вода и Татари празнуват

В село Бяла вода живеят 347 жители (данните са от ГРАО към 17.07.2012 г.)

Намира се на 15 км от Белене и на 50 км от областния град Плевен. Данни сочат, че селото е съществувало още по римско време. В други извори пък се споменава, че селището е основано малко след Априлското въстание. Жителите по онова време са преселници от селата, влизащи сега в град Априлци. До самото село е имало блата, които след 1956 година са превърнати в плодородна равнина. От тази година, по инициатива на кметския наместник Венцислав Петров, празникът на село Бяла вода е възобновен на Димитровден или последната събота на месец октомври.

 

Последният неделен ден на месец октомври село Татари празнува. Тогава се провежда традиционният събор на селото. Избран е този ден в чест на Света Петка-Параскева. По стар стил нейният празник се е чествал на 28 октомври (нов стил - 14 октомври - Петковден).

Село Татари е разположено на територията на община Белене на три големи хълма, заградени от три големи дола - Татарско дере , Капищица и Смолицата.

Достоверни данни няма, но се знае, че сегашното село Татари е заселено върху изчезнало татарско селище, откъдето произхожда и името на селото. И днес горният край на селото все още се нарича „Селището”.

След Освобождението развитието на Татари е свързано с основния поминък - земеделието и животновъдството. Богати фамилии като Високови, Бръчкови, Аврамови, Гроздеви и други са притежавали големи имения - чифлици, в които са работели малоимотни селяни.

През 1879-та година е открито начално училище при първия кмет на селото - Иван Ангелчов, който е отстъпил годишната си заплата от 800 гроша за построяване на първата сграда на училището, а една от стаите е ползвана за църковни служби. През 1883-та е построена православна църква - запазена и до днес, която носи името „Света Петка-Параскева”. Тя става патрон и ангел-пазител на селото. Село Татари е малко селце, претърпяло две големи наводнения - 1930 и 1947 година, но хората не го напускат, а само се изместват във високите му части. Водната стихия не е попречила за архитектурния облик на селото. Освободените терени са превърнати в градини, паркове и места за лични градини. Благодарение далновидността на административните ръководства във времето, в селото са построени обществени сгради - църква (1883 г.), училище (1935 г.), културен дом (1957 г.), здравен дом (1961 г.), административна сграда с магазини (1962 г.), ресторант (1978 г.) , които и до днес определят облика на центъра на селото. В село Татари живеят 364 жители (данните са от ГРАО към 17.07.2012 г.).

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

ГОДИШНО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ

Прочети повече за ГОДИШНО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ Бюджет от 1 890 лв. за 2015 г. гласува Общинската основна организация на хора с увреждания - Белене по време на Годишно отчетно събрание, което се състоя на 31 март в стола на Домашен социален патр...

142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

Прочети повече за 142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА БЕЛЕНЕ ОТБЕЛЯЗА 142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА Поклонение пред паметната плоча на Васил Левски в двора на ОУ „Васил Левски” и ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя на 1...