Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Бяла вода и Татари празнуват

В село Бяла вода живеят 347 жители (данните са от ГРАО към 17.07.2012 г.)

Намира се на 15 км от Белене и на 50 км от областния град Плевен. Данни сочат, че селото е съществувало още по римско време. В други извори пък се споменава, че селището е основано малко след Априлското въстание. Жителите по онова време са преселници от селата, влизащи сега в град Априлци. До самото село е имало блата, които след 1956 година са превърнати в плодородна равнина. От тази година, по инициатива на кметския наместник Венцислав Петров, празникът на село Бяла вода е възобновен на Димитровден или последната събота на месец октомври.

 

Последният неделен ден на месец октомври село Татари празнува. Тогава се провежда традиционният събор на селото. Избран е този ден в чест на Света Петка-Параскева. По стар стил нейният празник се е чествал на 28 октомври (нов стил - 14 октомври - Петковден).

Село Татари е разположено на територията на община Белене на три големи хълма, заградени от три големи дола - Татарско дере , Капищица и Смолицата.

Достоверни данни няма, но се знае, че сегашното село Татари е заселено върху изчезнало татарско селище, откъдето произхожда и името на селото. И днес горният край на селото все още се нарича „Селището”.

След Освобождението развитието на Татари е свързано с основния поминък - земеделието и животновъдството. Богати фамилии като Високови, Бръчкови, Аврамови, Гроздеви и други са притежавали големи имения - чифлици, в които са работели малоимотни селяни.

През 1879-та година е открито начално училище при първия кмет на селото - Иван Ангелчов, който е отстъпил годишната си заплата от 800 гроша за построяване на първата сграда на училището, а една от стаите е ползвана за църковни служби. През 1883-та е построена православна църква - запазена и до днес, която носи името „Света Петка-Параскева”. Тя става патрон и ангел-пазител на селото. Село Татари е малко селце, претърпяло две големи наводнения - 1930 и 1947 година, но хората не го напускат, а само се изместват във високите му части. Водната стихия не е попречила за архитектурния облик на селото. Освободените терени са превърнати в градини, паркове и места за лични градини. Благодарение далновидността на административните ръководства във времето, в селото са построени обществени сгради - църква (1883 г.), училище (1935 г.), културен дом (1957 г.), здравен дом (1961 г.), административна сграда с магазини (1962 г.), ресторант (1978 г.) , които и до днес определят облика на центъра на селото. В село Татари живеят 364 жители (данните са от ГРАО към 17.07.2012 г.).

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Випуск 2014 на ПГЯЕ "Мария Скл

Прочети повече за Випуск 2014 на ПГЯЕ "Мария Скл.-Кюри" С празничен концерт на площад „България” бе отбелязан в Белене Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. На сцената децата танцуваха и рецитираха...

Учителят Иван Иванов

Прочети повече за Учителят Иван Иванов   В село Татари живеят двама души, които са познати на почти всички беленчани - началните учители Върбинка и Иван Иванови. Седмица преди сбора на селото дворът им е огласян от смях и глъч....