Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Военно формирование 28880 - Белене отбеляза празника на инженерни войски

На 13 септември личният състав на военно формирование 28880 - Белене тържествено отбеляза празника на Инженерни войски и 134 години от създаването им.

Празничните мероприятия започнаха с приветствено слово на командира на военното формирование полковник Иван Стоянов, продължиха с концерт на духовия оркестър на формированието и завършиха със спортни мероприятия. По повод празника на Инженерни войски, със Заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и Заповед на командира на военно формирование 28880 бяха наградени отличили се военнослужещи. Гости в празничния ден бяха Заместник-кметът на община Белене - г-н Момчил Спасов, председателят на Общински съвет - г-н Стефан Николов, председателят на Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - град Белене - о.р. подполковник Иван Добранчев и членове на съюза.

Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 година, когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със Заповед № 15 за нейн началник е назначен военният инженер щабс-капитан Евграф Саранчов.

Историята на военно формирование 28880 - Белене е част от историята на Инженерни войски. Военнослужещите от формированието успешно изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка и участието в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.

Мариана Маринова, експерт „Връзки с обществеността” към Военно формирование 28880 - Белене

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Честване празника на Инженерни войс

Прочети повече за Честване празника на Инженерни войски в Белене - 2013 г. Празникът на Инженерни войски и 135 години от създаването им отбеляза днес - 13 септември, 55-и инженерен полк - Белене. Честването във Военно формирование 28880 започна в 9.30 часа с тържествено с...

Момчил Спасов е новият кмет на Беле

Прочети повече за Момчил Спасов е новият кмет на Белене Белене избра свой Кмет за следващите две години на 29 септември 2013 г. Това е Момчил Недялков Спасов. Той получи подкрепата на 2 276 гласоподаватели, което е 51,2 %. Останалите трима кандидати пол...