Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Военно формирование 28880 - Белене отбеляза празника на инженерни войски

На 13 септември личният състав на военно формирование 28880 - Белене тържествено отбеляза празника на Инженерни войски и 134 години от създаването им.

Празничните мероприятия започнаха с приветствено слово на командира на военното формирование полковник Иван Стоянов, продължиха с концерт на духовия оркестър на формированието и завършиха със спортни мероприятия. По повод празника на Инженерни войски, със Заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и Заповед на командира на военно формирование 28880 бяха наградени отличили се военнослужещи. Гости в празничния ден бяха Заместник-кметът на община Белене - г-н Момчил Спасов, председателят на Общински съвет - г-н Стефан Николов, председателят на Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - град Белене - о.р. подполковник Иван Добранчев и членове на съюза.

Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 година, когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със Заповед № 15 за нейн началник е назначен военният инженер щабс-капитан Евграф Саранчов.

Историята на военно формирование 28880 - Белене е част от историята на Инженерни войски. Военнослужещите от формированието успешно изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка и участието в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.

Мариана Маринова, експерт „Връзки с обществеността” към Военно формирование 28880 - Белене

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Среща между дунавските рибари, мест

Прочети повече за Среща между дунавските рибари, местната и централна влас в Белене Работна среща между представители на професионалните рибари по река Дунав, местната и централна власт за изработване на Програма за запазване на тази традиция в живота на дунавските общини ще се пр...

Златните ръце на баба Пауца

Прочети повече за Златните ръце на баба Пауца От стари времена българите са почитали на 21 януари (нов стил - 8 януари) жените, които са „бабували” на родилките. От 1951 година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ и на акуше...