Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Всичко, което трябва да знаеш за АЕЦ Белене - задължително за всеки гражданин

Тази статия ми коства изключително много. Надявам се да отделите малко време, за да се запознаете с нещата, за да не кажете после, че нямате информация. Благодаря ви!

Аец Белене

АЕЦ Белене, определен като “гьол” от премиера. Източник DarikNews.

Знаете, че подкрепям проекта АЕЦ Белене. Въпреки всичко дори да не сте съгласни с мен ви препоръчвам искрено да прочетете тази статия, защото в нея съм предоставил официални документи, които да ви дадат информация, а не просто пропаганда. Всичко, което ще видите е от сериозни организации като MAAE (Международната агенция за атомна енергия), БАН (Българска академия на науките), HSBC (банка, допълнителен консултант на проекта NPP Belene), WorleyParsons (австралийска компания технически консултант за АЕЦ Белене).

Искам само да вметна, че линкове от реална документация няма да откриете никъде другаде. НИКЪДЕ, повтарям НИКЪДЕ в статии на другата теза не открих линкове към неща, написани черно на бяло, каквито цитирам тук – всичко е базирано на тези и числа, летящи от някъде, но никой не знае от къде, което е меко казано несериозно в подобен спор.

За интродукция ето едно видео на площадката на АЕЦ Белене:

Сигурност и Безопасност

АЕЦ Белене е проектирана с модерни системи за активна и пасивна сигурност. Пасивните системи за сигурност осигуряват безопасност на централата дори при отказ на активните системи, вероятността, за което е от порядъка на 0,00001. Ето видео, което обяснява тяхното функциониране, създадено за целите на информирането на населението.

Сеизмичните фактори в района на Белене е 3-кратно проверявана през годините от 3 различни правителства. Най-близкото огнище на земетръсни вибрации до този район е Вранча. Според техническия анализ на сеизмичния потенциал на Вранча, то най-високата степен на земетръс, която този източник може да генерира е 8 по скалата на Рихтер, въпреки че това е на практика невъзможно, то проекта на АЕЦ Белене е подготвен да посрещне дори земетресение от 9-та степен по Рихтер, като се справи с него. Това можете да проверите в направените стрес тестове на проекта от WorleyParsons в техния доклад по темата.

Ето цитат от страница 95 от него:

За него(Вранча – б.а.) са направени детерминистични симулации, като са варирани разстоянията, законите на затихване и магнитудите на хипотетичните земетресения. Резултатите показват, че за магнитуд М=9 (практически невъзможен за огнище Вранча, където максималният магнитуд е оценен на 8.0) и хипоцентрално разстояние до площадката 270 километра и приложени 7 закона на затихване средната стойност на PGA e 0,26 (много силно земетресение – б.а.) при стандартно отклонение 0.12. С други думи приетото в проекта надпроектно сеизмично въздействие (т.е. хипотетично симулиране на най-лошия сценарии – б.а.) превишава средната стойност (тази с 50% вероятност за поява на описания консервативен сценарий) и е равна на приблизително на тази със 75% вероятност от ненадвишаване.

От горните сравнения се вижда, че приетата стойност за надпроектно сеизмично въздействие е достатъчно консервативна и дава увереност, че в сеизмично отношение проектът АЕЦ Белене е в състояние да осигури безопасността на централата при реално максимално възможните за площадката сеизмични въздействия.“

Друг тип катастрофи и непредвидени обстоятелства. Според доклада на МААЕ страница 5-та (Main Conclusions), който можете да изтеглите от тук на английски език, то АЕЦ Белене е в състояние да се справи със следните ситуации:

Директно разбиване на голям пътнически или търговски самолет в сградата на реакторите. Земетресение – тук системите на българската атомна електроцентрала Белене за защита са наречени с думата цитирам „state-of-the-art“ (последна дума на технологиите). Наводнение – проведено е изследване от МААЕ, което да симулира наводненията в района за последни 1000 и дори 10 000 години и пропуск отново не е намерен.

Общия брой системи за безопасност на централата са над 20. Това включва както активни системи т.е. такива изискващи ресурс да работят, така и пасивни такива, включително пасивни системи на 4 различни етапа. Пасивните системи се включват едва след като нито една от 8-те активни не сработи. Пасивните работят автоматично, ако се стигне до тях и не е нужно да бъдат направлявани от човек. Повече за тези системи можете да разберете от страница 8 на доклада на английски, който е приложен по-горе.

Икономика

Според развитието на модерните държави те използват много повече електричество от изостаналите. Така логично държавите от Западна Европа използват в пъти повече енергия на глава от населението спрямо африканските например. И всичко това е факт, въпреки всички взети мерки за енергийна ефективност, защото както отлично знаем ние отстъпваме по подобни практики на Западна Европа. Идеята е, че се стремим към развитие на индустрията и повишения стандарт на живот, което на практика означава повишена консумация на енергия.

Цената на атомната централа в Белене според доклада, който се цитира в HSBC e 6,3 милиарда евро, като това включва и инфраструктурата. Данните са от първия дебат по BNT по повод референдума за АЕЦ Белене, където неколкократно бяха цитирани данни от доклада на HSBS и бяха правени 5 пъти уточнения да не се подвеждат хората с недоказани данни. Можете да видите и втория дебат по темата между Иво Инджев и Петър Курумбашев.

Отклонение към професор Константинов (участник във втория дебат) от един Тиквеник – > „Ако гласа на един ядрен физик по време на референдума не е еквивалентен на гласа на един обикновен гражданин, то по време на избори гласа на един човек завършил политически науки еквивалентен ли е на гласа на същия този обикновен гражданин?“

За жалост не мога да представя официалния доклад на HSBC по темата, тъй като управляващите от Герб го засекретиха. Допълнително един отлично познат фактор и лице на инициативния комитет срещу АЕЦ Белене – Иван Костов заяви открито, че нацията няма нужда да се информира посредством предложената в него информация. Защо това е така според Костов – май не само аз си мисля, че явно има какво да се крие за високата икономическа полза от проекта Белене. На практика хората, които са против Белене и платиха на HSBC парите за консултация не искат да покажат фактите от този доклад, което лично за мен значи, че крият нещо. А за вас?

На практика всяка икономика (без Италия и Швейцария), която отбелязва растеж в Европа инвестира крупни средства в АЕЦ. Тук е моментът да обърнем внимание на Германия, която за втори път налага мораториум върху ядрените си мощности, но това е на практика популистки ход, който цели да редуцира влиянието на зелените в държавата, а до ден днешен техните централи продължават да функционират както преди т.е. на думи правят нещо, а на практика – нищо. Германските централи ще работят минимум до 2022, а днес Германия изнася 5ТВч – факт. Дори една Япония продължава да разчита изключително на своите ядрени реактори след аварията във Фукушима заради високата им ефективност и нуждата на енергия във високотехнологичното производство на страната.

Създаването на АЕЦ Белене ще осигури 30-40 хиляди работни места в района, което ще задвижи местната икономика сериозно. Това е причината и някои от депутатите на Герб да се изправят срещу лидера на своята партия и да гласуват ЗА централата. На практика стратегически интерес ще следва и ДПС, които ще гласуват Против ядрената енергетика у нас.

АЕЦ ще бъде платена със заеми, а не от вашия джоб като за целта има създаден подобен фонд, който ще оперира с финансовите потоци и ще ги управлява. Изплащането й ще отнеме между 10 и 14 години като дори в най-песимистичния вариант, тя ще започне да генерира печалба за българската икономика и по-добър начин на живот за нас веднага след това, а дори и през време на строежа и изплащането си.

На практика ресурса на родните ТЕЦ-ове е близко към своя край. Тогава България няма да има възможност да посрещне ефективно енергийните си нужди, следствие на своите индустриални амбиции. Ще ви кажа един факт, който съвсем скоро случайно открих в един доклад на ЕК по съвсем друг повод. Само обема на използваната от нашите климатици енергия (за ЕС) за периода 2010-2020 ще нарасне от 45ТВч до 70ТВч. На практика това са няколко централи като АЕЦ Белене – и всичко това само, за да работят климатичните инсталации в Европа през 2020 година. А помислихте ли за изчерпването на нефта, което ще провокира бурно развитие на електромобилите, ето едно видео, което да ви обясни истината.

 

Когато ви говорят за цената на тока, противниците на тезата АЕЦ Белене ви казват първо, че не сте компетентни да решавате, а после ви обясняват цени. Истината е, че всяка година се натрупва инфлация в проценти. Когато бъде пусната в действие АЕЦ Белене, то на пръв поглед цената на произвеждания ток ще е по-висока, но на втори тя ще е почти еквивалентна на тази от Козлодуй към настоящия момент. Ако няма инфлация защо увеличават пенсиите и минималната работна заплата, защо днес не можете да си купите с 50 лева онова, което сте могли да си купите през 2001 година. Мислете, само мисленето ще ви освободи!

Социален аспект

За много българи AЕЦ Белене е първият проект в историята ни след комунизма, който може да даде увереност на нас като нация. За много хора той е символ, но и предпоставка за по-доброто бъдеще на България посредством генериране на повишен БВП, което се оказва важен фактор по пътя за подобряване на нашия живот. Често се чуват призиви за увеличаване на доходите, но всеки запознат ще каже, че това става посредством генериране на БВП, иначе просто няма от къде да дойдат тези пари, за които искаме да се окажат в нашите джобове.

АЕЦ Белене ще ни обедини като нация, каквато сякаш сме забравили да бъдем. Ще докаже, че все още можем да съградим нещо, ама не с албански битум, а високотехнологично предприятие. Умовете и сърцата на хората ще повярват в една достойна България, макар много платени анализатори да са продали душата си на дявола за 30 сребърника.

Да има АЕЦ, това звучи добре, да имаш два, това вече е повод за гордост, за една забравена от Бога държава и ще постели нашия път към развитите икономики. Ще изправи вашите и моите деца пред перспективата да бъдат интелигентни, високотехнически специалисти и инженери, а не сервитьорки и продавачи на GSM апарати.

Аз не съм комунист, аз съм българин. Не ми пука кой русофил, кой русофоб. Не политизирайте бъдещето на страната. Пожелавам ви да направите правилния избор, за да не берем всички ягоди в Англия след 15 години.

Ваш обикновен българин, който иска да знае и се е постарал да потърси и научи

p.s. За последните няколко дни прочетох изключително много материали по темата над 200 страници. Изгледах всичко – двете тези. Следя дебатите, та ако искате да ме питате нещо, заповядайте.

Още видео:

Източник: tikvenik.wordpress.com

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ

Прочети повече за УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ Във връзка със стартиралата Национална програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, Ви призовавам да ускорите свикванията на Общи събрания на собствениците и подаването на заявление за канд...

2-ри юни в Белене

Прочети повече за 2-ри юни в Белене 2-ри юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в Белене бе отбелязан с поднасяне на венци и цветя на Паметника на загиналите във войните беленчани. Шествието тръгна...