Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

В Димум наистина се е помещавала Римска конна част

Успешен бе петият сезон на археологическите разкопки на античния кастел Димум в Белене. Открити бяха находки - шпора и части от украсата на кон, които доказват, че освен най-старата митница на Мизия и база на римския флот, в Димум се е помещавала и римска конна част. При проведените разкопки бе разширена и североизточната част на Принципията - щабът, главната и най-важна сграда, и вече ясно са очертани нейните граници.

Откритите през петия сезон на археологическите разкопки находки ще се съхраняват в Регионалния исторически музей в Плевен. Беленчани могат да ги видят до 5 октомври всеки работен ден от 10.00 до 12.00 часа и следобяд от 14.00 до 16.00 часа в Посетителския център на ПП „Персина”.

Догодина археолозите се надяват да разкрият напълно цялата Принципия и да стартират дейностите по проектиране и подготовка на бъдещ проект за нейната консервация и реставрация.

Ще припомним, че Община Белене отделя между 10-15 хиляди лева годишно за разширяване на разкопките. Дейностите стартираха преди пет години и са с ежегодна продължителност около месец. Извършват се предимно от млади хора от Белене - ученици и студенти, които работят под ръководството на ст. н. с. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН (консултант на разкопките) и представители на Регионалния исторически и Военно-историческия музей в Плевен - Соня Лазарова и Владимир Найденов.

В момента Община Белене изпълнява проект „Димум - античната митница на Мизия”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът предвижда консервация, реставрация и експониране на част от западната крепостна стена и западната порта и южната крепостна стена с U-образната кула в ОУ „Васил Левски”, както и подобряване достъпа до тях. Вече е стартирала процедурата за избор на изпълнител за строителството. Очаква се в рамките на два месеца да бъде сключен договор с избрания изпълнител и до юни 2013 г. да приключат строителните дейности.

Желанието на общинското ръководство е да превърне града в туристическа дестинация. „Това зависи от всички нас, най-вече от общинската администрация, от Дирекцията на Природен парк „Персина”, от бизнеса, защото основно туризмът се развива с частна инициатива. Ние по проектите, които изпълняваме, включително заедно със съседни общини, ще се опитаме да популяризираме Белене и региона като туристическа дестинация чрез рекламно-информационни материали и събития като брошури, DVD филм, диорамен макет, 3D възстановка на крепостта, интернет сайт, копие на намерената на о. Персин златна купа с букели, участие в туристически борси и др.”, заяви за „ДН” заместник-кметът Момчил Спасов. От него научихме, че през пролетта на 2013 година в Белене ще се състои международна конференция, на която ще бъдат поканени туроператори и туристически агенции. Целта на конференцията ще е градът ни да бъде включен поне в регионалните туристически маршрути.

Отново от Момчил Спасов разбрахме, че има предложение Дунавският лимес, т.е. всички римски паметници по цялото поречие на река Дунав, да бъде включен като комплексен паметник на културата в списъка на ЮНЕСКО и обявен като цяло за световно културно-историческо наследство.

Дунавски новини

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Йорданов ден в Белене 2013 (видео)

Прочети повече за Йорданов ден в Белене 2013 (видео) Изключително голям интерес имаше тази година за традиционното вадене на Кръста от студените води на река Дунав. Пожелаваме на всички много здраве и щастие!      Смел...

ВИТРИНА С НАГРАДИ

Прочети повече за ВИТРИНА С НАГРАДИ ТЕАТРАЛНА ТРУПА „БЕЛАРТ” СЪС СВОЯ ВИТРИНА С НАГРАДИ Театрална трупа „БелАрт” - Белене постави своя витрина с награди във фоайето пред салона на НЧ „Христо Ботев-1...