Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

В Затвора - Белене започна учебната година

В ЗАТВОРА-БЕЛЕНЕ ЗАПОЧНА УЧЕБНАТА ГОДИНА

58 лишени от свобода от в Затвора-Белене започнаха училище. Те са включени в начален курс на обучение. В І клас са 24 ученици, с класен ръководител Валентина Боздуганова. Във ІІ - 8, с учителка Ася Борисова. 12 са лишените от свобода в ІІІ клас. Тяхна учителка е Вероника Василева. Екатерина Гроздева е класна на ІV клас, в който са 14 ученици. Най-младият ученик е на 22 години, а най-възрастният е на 76.
„Близо година ни бе нужно, за да открием тези класове към Затвора-Белене като част от нашето училище”, каза инж. Красимир Маринов - директор на СОУ „Димитър Митев”, което се намира в Ловешкия затвор. Той поясни, че за разкриването на класове в Белене е искано разрешение от две министерства - правосъдното и това на образованието. До получаването им са се подготвяли стаите за учениците. Ремонтирани и обзаведени, те се намират в отделен корпус - на етажа на параклиса и библиотеката в Затвора-Белене.
През всеки учебен ден, лишените от свобода ученици ще имат по 5 или 6 учебни часа. Желаещите от тях, без първокласниците, могат да изучават и английски език. Учебната година ще приключи на 30 май, с получаването на свидетелства за завършена степен на начално образование. „В закона е регламентирано, че за 16 учебни часа те получават един ден свобода. Това е един допълнителен стимул да се образоват”, посочи още инж. Маринов.
Учебната 2015/2016 година в Затвора-Белене бе открита на 1 октомври. Сред присъстващите на събитието бяха зам.-главния директор на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” - ст. комисар Митко Димитров, началникът на Затвора в Ловеч - комисар Марин Калчевски, ръководители на институции и организации в Белене.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Леко ПТП в Белене

Прочети повече за Леко ПТП в Белене Днес около 11:00 часа на кръстовището на ул. Светлин и ул. Възраждане са се сблъскали два леки автомобила съобщиха наши читатели. При инцидента няма пострадали. ...

Бик помете автомобил край Белене

Прочети повече за Бик помете автомобил край Белене Пуснат бик на свобода буквално "помел" рибарски автобомил край риболовния канал на Белене. След като приключил с автомобила, разбеснелият се бик се заел с няколко велосипеда изхвърляйки г...