Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Групата за автентичен фолклор "Извор" - Белене с отличия от Копривщица

С грамота на постижение и плакет се завърна Групата за автентичен фолклор „Извор” към НЧ „Христо Ботев - 1892”, с художествен ръководител Цветана Врайкова, от ХІ Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Той се състоя в местността „Войводенец” в дните 7-9 август.
Милен Първанов - Регионален координатор за област Плевен по провеждането на Национален събор Копривщица 2015, съобщи за ДН, че във фестивала са взели участие представители на всички области от страната. От Плевенска самодейците са били 324 от 7 общини - Червен бряг, Плевен, Пордим, Никопол, Белене, Гулянци и Долна Митрополия. „Седма сцена беше определена за плевенчани, която изпъкна и събра овациите на жури, зрители и участници с едни от най-атрактивните изпълнения на Националния събор”, информира още Милен Първанов.
Потокът от зрители на събора през трите му дни е бил над 300 000 души. Атракция е представлявало представянето на традиционни български занаяти и дефилето на над 100 автентични български носии, голяма част от които създадени преди повече от 150 години.
Национален събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда на всеки пет години. Първият се е състоял през 1965 г. отново в местността „Войводенец”. През различните си издания той е успял да се утвърди като фестивал на автентичната българска песен и танц.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Твоят Бог е друг, но мечтите като м

Прочети повече за Твоят Бог е друг, но мечтите като моите Под това мото премина Кръгла маса, посветена на 16 ноември - Международен ден на толерантността, която се проведе на 16 ноември в Община Белене. Дискусията е част от дейностите, включени в Многостр...

Румяна Богданова след обучението в

Прочети повече за Румяна Богданова след обучението в Америка Директорът на ОУ "Васил Левски" Румяна Богданова след обучение в Америка: "В дейностите си учениците се насочват как да използват разбиранията си като граждани" - Г-жо Богда...