Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Деков празнува

Въпреки дъждовното време, Деков празнува традиционния си сбор на 2 май. Стотици дековчани се бяха завърнали от различни краища на страната и света в родното си село.
НЧ „Виделина-1897” - Деков бе организирало програма, със съдействието на Кмета на селото Калин Петракиев, в която да вземат участие както местни самодейци, така и такива от град Свищов. „Лошото време ни изигра лоша шега”, разказа секретар-библиотекарят на читалището Наташка Георгиева. „От Свищов дойдоха все мънички деца, които не танцуваха, заради дъжда и вероятността да се разболеят след това. Трудно съгласихме и озвучаването да монтира техниката си”, споделя за преживяванията около организацията на празничната вечер Георгиева. С упоритостта и желанието на самодейците от Деков обаче концерт е имало. „Повече от 40 минути продължи програмата само на нашите самодейци. От сърце благодаря на всички тях - малки и големи, за стоицизма, който проявиха и въпреки трудностите останаха да повеселят жители и гости на селото. За пореден път доказахме, че можем и сами да се справяме! БЛАГОДАРЯ НА ВГ „ДЕТЕЛИНА”, НА МАЛКИТЕ ТАНЦЬОРИ, НА КЛУБ „ВЕСЕЛО ХОРО” - на тях пък това им беше първа изява пред публика! БЛАГОДАРЯ ВИ, ПРИЯТЕЛИ!”, каза Наташка Георгиева. Гости на празника в Деков са били Кметът на общината Момчил Спасов и кметският наместник на с. Бяла вода Венцислав Петров.
В миналото сборът на Деков е бил на Гергьовден. Името на светеца носи и местната църква. От години обаче селото, което се намира само на няколко километра от Белене, празнува в първата събота на месец май.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

ЦЕНТЪР "ЕВГЕНИЙ БОСИЛКОВ"

Прочети повече за ЦЕНТЪР "ЕВГЕНИЙ БОСИЛКОВ" ПРЕДСТАВИХА НОВОУЧРЕДЕНИЯ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ЕВГЕНИЙ БОСИЛКОВ” - БЕЛЕНЕ В Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим - 1 февруари, който бе отбелязан за че...

Анкета: по какъв начин сте свързани

Прочети повече за Анкета: по какъв начин сте свързани с читалището в с. Деков Маргарита Веселинова: Аз членувам в Групата за стари градски песни „Детелина”. Общо сме 11 жени, а наш ръководител е маестро Розен Панов. Репертоарът ни е от над 50 песни. Напоследък по...