Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Доброто съществува не само по коледа

Виолетка и Димитър Димитрови са поредното приемно семейство в Белене. От близо половин година те се грижат за Марин, който на 12 декември стана на осем месеца. Идеята да са приемни родители е на Виолетка. Тя има 26-годишен трудов стаж, предимно като завеждащ Личен състав. Майка е на три деца - Илиана (37 г.), Георги (35 г.) и Николай (21 г.). Баба е на две внучета - Красимир (14 г.) и Гергана (7 г.)
- Какви бяха мотивите ви да станете приемен родител?
- Един от мотивите да реша да стана приемен родител е това, че дълго време бях без работа. Вече започнахме да говорим за съществуване, а не за стаж, за пенсия. Не мога да кажа обаче, че парите бяха най-главния мотив. Вярно е, че те са важни, но ако не обичаш децата, не може да се решиш на тази стъпка, защото си е отговорност да вземеш чуждо дете и 24 часа да бъдеш с него. Аз реших да съм приемен родител на съвсем мъничко дете, защото има такава невинност и чистота в най-малките. Сутрин, когато се събудиш и видиш усмивката им, целият ти ден сякаш е по-лек. Още повече смятам, че такива малки деца не трябва да попадат в домове, защото това им се отразява. За мен това е смисълът на приемната грижа - от малки децата да не попадат в социални домове.
- Приемната грижа успя ли да оправдае очакванията ви от гледна точка на заплащане, признава ли се за трудов стаж?
- Засега сме на трудов договор. Говори се обаче за Граждански договор и мисля, че това ще е грешка, защото много хора ще се откажат от този вид дейност. Има много неуредици и неясноти. Аз се водя на 40-часова работна седмица, но съм с Марин денонощно, 24 часа, тъй като той още няма годинка. Едно по-голямо дете примерно отива на ясла, на детска градина, на училище, но в моя случай това няма как да се случи. Ето защо мисля, че това трябва да бъде взето под внимание. Това трябва да се отрази и в заплащането - за деца до една година и половина примерно да се отпускат малко повече средства, тъй като храната, която се изисква за тях, е по-специална, памперсите също са задължителни.
- Значи административните неуредици са дори повече, отколкото грижите за детето?
- О, административните проблеми са още много - според мен периодът на проучване от четири месеца е много дълъг, особено за малък град като нашия. И още много са неуредиците. Аз се справям с помощта на приятелки, дори количката ми я подари моята позната Силвия - тя е от Плевен и баба на три внучета! Чувала съм, че много общини помагат на приемните семейства, а нашата - не. Добре би било поне в началото, макар и с еднократна сума, както има за новородено, да стимулират семействата, които са приемни родители, защото това е една възможност за работа за самите хора, деца в детските градини и в училищата.
- Идеята да станете приемен родител е била ваша. Как обаче я приеха съпругът ви, децата ви?
- Да, идеята бе моя. Съпругът ми е децата я приеха много добре, подкрепиха ме. Най-голямо разбиране срещнах от дъщеря си, може би защото е жена. Е, по-малкият син бе малко резервиран, но е нормално за неговата възраст. Моята майка, която е бивша учителка, също много ме подкрепи, макар че аз имах известни съмнения, относно нейната реакция, а тя бе много ентусиазирана от идеята ми. Вече толкова месеци, откакто Марин е част от семейството ми, чувствам подкрепата на всичките си близки и съседи.
- Колко време Марин ще е при вас?
- Съдът постанови да е за две години. Той е оставен за осиновяване още от раждането си. След навършване на 6 месеца той може да бъде осиновен. Не знам колко още ще е с мен и семейството ми, но той вече е част от нас!
- Какво бихте казала на тези, които са ЗА приемната грижа, както и на тези, които са ПРОТИВ?
- И на тези, които са ЗА, като и на тези, които са ПРОТИВ казвам, че аз не съжалявам за постъпката си! Категорична съм, че и след Марин ще продължа да гледам деца, защото не искам те да бъдат в социални домове и дори ако на едно мога да помогна, ще се чувствам удовлетворена. Нека всеки, който обича децата, да се замисли и да им помогне!

Разговаря Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Успешен сезон за водолюбивите птици

Прочети повече за Успешен сезон за водолюбивите птици на остров Персин   Успешно приключи размножителният сезон за водолюбивите птици в блатата на остров Персин. За разлика от миналата година, когато през месец юли влажната зона беше пресъхнала, през 2012 год...

Беленски тийнейджър топ модел

Прочети повече за Беленски тийнейджър топ модел Дебора Каменова Врайкова е родена на 2 септември 1999 година, зодия Дева и е от Белене. Преди две години случайно попада на обява в тийнейджърско списание на Фреш Фешън, които търсят нови лица за м...