Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Експерти от ПП "Персина" и БДЗП посетиха езеро Керкини

 

Експерти от Природен парк „Персина”-Белене и БДЗП посетиха езерото Керкини в Северна Гърция. Целта на посещението, което се състоя на 12 и 13 септември, бе да се обмени опит в опазването на къдроглавия пеликан с представители на гръцки природозащитни организации, работещи в района на езерото.

Езерото Керкини е един от най-добрите примери за успешно поставени изкуствени платформи за пеликани. Чрез този метод се осигуряват нови, подходящи гнездови местообитания за този световно застрашен вид.

Именно изграждането на две нови наколни дървени платформи за къдроглави пеликани в блатата на остров Персин е една от ключовите дейности в стартиралия през месец март 2012 година проект „Спасяването на Пеликана”, с който Дирекцията на Природен парк „Персина” спечели първо място в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културното наследство на България.

Българският екип се срещна с гръцките си колеги в Центъра за опазване на влажни зони в с. Керкини, където бяха обсъдени методиките и спецификите при изграждане на такъв тип съоръжения. След това бяха посетени платформите, където детайлно бе разгледана конструкцията и разположението им.

През месец септември стартират дейностите по изработване на платформите в блатата на остров Персин.

Проектът „Спасявенето на Пеликана” е класиран на първо място и награден от Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследства на България - 2011.

Свилен Чешмеджиев, регионален координатор на БДЗП-Свищов

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Белене с коледно-новогодишна украса

Прочети повече за Белене с коледно-новогодишна украса Коледно-новогодишната украса на Белене ще светне вечерта на 30 ноември. По традиция светлините на коледната елха, разположена пред читалището, ще бъдат запалени от градоначалника на Белене Петър Ду...

Честит празник,доброволци

Прочети повече за Честит празник,доброволци Пети декември е обявен от ООН през 1985 г. за Международен ден на доброволеца. Всяка година хиляди хора се включват в доброволчески инициативи и се трудят за по-добър живот в своята общност или изм...