Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

ЗАЛА ПО БОРБА ОТКРИХА В БЕЛЕНЕ

Дългоочакван ден за деятелите и любителите на борбата в Белене бе 24 януари. Тържествено бе открита тренировъчна зала по борба. Тя е на площ 278,12 кв. м и включва основна зала, тренировъчна фитнес-зала, треньорска стая, предверие, съблекалня за 30 спортисти, тоалетна и баня с 4 броя душ-кабини. Залата се намира на улица „Кирил и Методий”, блок „МВР”.
Трикольорната лента при откриването на новата придобивка в крайдунавския град прерязаха Кметът на община Белене Момчил Спасов, заместник-областният управител на област Плевен Красимир Иванов, както и Валентин Савов - генерален секретар на Българската федерация по борба. Сред гостите на събитието бяха Атанас Кършев - гл. експерт на Министерството на младежта и спорта за административни области Плевен и Ловеч, Тодор Тодоров - технически директор на БФБ, съдиите международна категория Цоло Божилски и Илия Печикамъков (бивш национален треньор по борба), Денислав Чамишки - треньор в Националната спортна академия по борба, Светослав Минков - треньор на СК по борба „Левски” - София, дългогодишният кмет на община Белене и депутат в 42-рото НС Петър Дулев, общински съветници.
Тренировъчната зала по борба е финансирана чрез Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” по проекта на Община Белене „Преустройство на съществуващо помещение в едноетажна част за тренировъчна зала по борба в бл. „МВР-ЕСМ“ - гр. Белене“ на стойност 156 741 лева. Изпълнител бе беленската фирма „Енергостроймонтаж-инженеринг“ АД. Строителните дейности стартираха на 30 ноември 2014 година.
„Тази зала е една моя сбъдната мечта! Очаквал съм я 32 години”, каза президентът на СК по борба в града Цветан Чоранов. Той благодари на всички, които са помогнали да се реализира идеята за тренировъчната зала, както и на тези, които са свързани с борбата в Белене от далечната 1954 година до днес. От 1954-та, защото тогава в Белене е дошъл Хари Стоев (спаринг партньор на Дан Колов) и е започнал да провежда курсове за треньори по борба. Първите са Николай Пътов и Иван Лоринков. Днес това са Момчил Ганчев, Радостин Добранов и Мирослав Михайлов - все бивши възпитаници на СК по борба „Класик” - Белене. Към днешна дата клубът се посещава от 60 момчета и момичета.
Събитието в снимки може да видите в профила на ДН във Фейсбук, албум „Откриване на тренировъчна зала по борба в Белене”.
Ралица Господинова,
гл. редактор на в-к „Дунавски новини”

Момчил Спасов, Кмет на община Белене: „След много усилия и след дълго чакане, след много кандидатствания пред различни програми и фондове, най-накрая Спортният клуб по борба „Класик” - гр. Белене изпълни своята мечта и има нова тренировъчна зала. Днешният ден е повод за празник не само за любителите на борбата, а и за всички приятели на спорта в общината, на всички беленчани. Защото Белене винаги е бил спортен град и подобни инвестиции в спортна база са един от начините да стимулираме децата и младежите да спортуват, да запазим традициите, които имаме в спорта и в частност борбата.
Знаете, че ние като общинска администрация изпълняваме мащабна строителна програма, свързана и със спортните обекти. Освен този обект, тази година изграждаме съблекалня и ново комбинирано спортно игрище на градския стадион, които също могат да бъдат използвани и от клуба по борба. Очакваме да завърши процедурата по прехвърляне на бившия Военен клуб на Общината - там също има достатъчно възможности за спорт за различните клубове. Искам да анонсирам и една друга идея - 17 май е Ден на българския спорт. По този повод планираме да организираме спортен празник, който ще се предшества от информационна кампания, насочена към децата и учениците, с цел да се популяризира спортът сред тях, да се запознаят с условията, които предлагаме за спортуване, да научат повече за видовете спорт на територията на града ни. Ще направим срещи на децата, родителите и учителите с треньорите и ръководителите на спортните клубове. Имам желание всяко беленско дете да спортува поне един вид спорт!
Да се върна все пак на тренировъчната зала по борба, защото тя е наистина една страхотна придобивка. Искам да благодаря на всички, които са се ангажирали и помогнали по един или друг начин от началото, от идеята до самото реализиране на проекта. Нека да започна с Областна администрация-Плевен - на колегите, на бившия, на настоящия Областен управител, защото целият процес по кандидатстване и финансиране мина през тях, на г-н Петър Дулев, който като предишен Кмет на общината успя да намери финансиране и да изготви техническия проект, което пък ни даде възможност да кандидатстваме пред различни програми за реализиране на залата. Благодарности на проектантите, на изпълнителите, на надзора, на колегите от общинска администрация. Благодаря и на спортния клуб по борба за търпението, за неугасващия ентусиазъм и затова, че не спираха да ни напомнят какво сме обещали и да ни оказват натиск, в положителния смисъл на думата, за да си изпълним ангажимента и да изградим тази база. Бъдете живи и здрави! На младите спортисти от клуба - много здраве, щастие, късмет, много титли и медали от призови състезания и да продължават да бъдат една от причините да се гордеем, че сме беленчани! Честита нова придобивка на всички!”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Поредни успехи за ХК "Дунав" - Беле

Прочети повече за Поредни успехи за ХК "Дунав" - Белене От 21 до 23 юни 2013 г. в гр. Бургас се проведе Държавен финал за момичета (13 г.). След оспорвани срещи, отборът на ХК „Дунав” се класира на трето място и взе бронзовите медали. С инди...

Белене с републиканска шампионка по

Прочети повече за Белене с републиканска шампионка по борба Лора Петрова от СК по борба „Класик” - Белене завоюва златен медал в своята категория (44 кг) на Държавния лично-отборен шампионат по свободна борба за момичета. Той се проведе в град Б...