Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Коментари след националното допитване на 27 Януари

Петър Дулев, Кмет на община Белене: Като Кмет съм изключително удовлетворен от голямата активност, която показаха гражданите на община Белене в участието си на референдума. Това показва, че наистина ние потвърждаваме досегашната си позиция, че независимо от различните си политически пристрастия, по отношение на продължаване на строителството сме категорично ЗА. Резултатите показват и друго - че нашата общественост е достатъчно добре информирана за ползите, предимствата от изграждането на централата, от възможността за ускорено социално-икономическо развитие на Белене, осигуряването на поминък, по-високи доходи за гражданите от общината и региона, за реализация на младите хора и за утвърждаването на България като ядрен енергиен център на Балканите, в Европа и света.

След 27-ми януари продължаваме да работим за доказване преимуществата на ядрената енергетика и се надяваме, че нашите послания ще достигнат до всеки един гражданин на страната ни, за да може при следващите стъпки категорично да бъде заявено ДА на продължаването на централата.

Искам да благодаря на колегите от съседните общини, които ни съдействаха и за високата избирателна активност - Плевен, Никопол, Левски, Ценово (област Русе)! Благодаря и на жителите на община Свищов, традиционно смятани за противници на централата, които с гласовете си казаха ДА на „Белене”! Показателно е, че хората осъзнават какво означава втора атомна електроцентрала в нашия град - работа, заетост, доходи в целия регион и Северна България.

Уверявам ви, че общинското ръководство и занапред ще продължи да работи в интерес и полза на жителите на Белене и общината!

Стефан Николов, председател на Общински съвет-Белене и председател на БСП-Белене:

Благодаря на всички жители на община Белене, които гласуваха с ДА на 27-ми януари! Благодаря и на тези, които гласуваха с НЕ - това е тяхно право, имаха отношение по въпроса и с вота си повлияха върху избирателната активност за цялата страна, което също е от значение за резултата от националния референдум. Аз гласувах с пълното съзнание за доброто на страната, на Северна България, защото съм убеден, че с реализацията на проекта целият северен регион ще бъде съвсем друг. Гласувах и не на последно място за доброто на Белене, за младите хора - да се върнат тук и да намерят своята реализация. Оптимист съм! Винаги съм бил радетел за втора атомна електроцентрала в Белене и ще продължа да бъда!

 

Д-р Бистра Павловска, общински съветник и председател на ГЕРБ-Белене:

Като че ли очакванията от националния референдум бяха други. Избирателната активност като цяло в страната бе ниска, което говори, че или нямаше достатъчно информация, или народът смята, че не е негов ангажимент вземането на подобни решения, а че това е задължение на експертите и ръководните органи на държавата. Знам, че надеждата на беленчани остава, но дори и да не се стигне до изграждането на АЕЦ „Белене” считам, че трябва правителството да вземе решение площадката да се използва за нещо друго. По този начин парите, вложени в нея, няма да са хвърлени на вятъра, а и най-важното - да бъдат разкрити нови работни места, децата ни да се върнат в Белене и региона. Трябва да бъдем оптимисти, да гледаме напред! И след 27-ми януари всички, които сме избрани от хората на община Белене, да мислим в посока развитие на града и кметствата, да имаме алтернативен вариант на АЕЦ „Белене”, като не забравяме, че всъщност целта е да създаваме добри условия за живот на всеки един наш съгражданин!

Емил Михайлов, общински съветник от Коалиция „Демократи и земеделци за Белене”:

Мисля, че първо трябва да се поздравим като беленчани за успеха, защото безспорно на местно ниво това е успех и една консолидация на беленското общество. Успех е и на национално ниво, въпреки малкия брой гласували. Това, което се постигна, според мен, е, че Белене вече не е символ само на затвора, на концлагер, както едно време го определяха, защото аз имам спомен от дете, а и по-късно, че когато кажеш Белене, всички го свързваха с това. Сега Белене, благодарение на тази кампания, на този референдум, се свързва с нещо градивно, нещо полезно за България, нещо, което може да се превърне в национална кауза и нещо, което намира подкрепа в цялата страна. Въпреки че всички се определят като спечелили, аз мисля, че спечелиха тези, които смятат, че България трябва да е индустриална страна, в която доходите трябва да са високи и в която трябва да има перспектива. Надявам се искрено това да се случи, но времето ще покаже! Референдумът има и друга страна - вече знаем кой за какво е! Във всичките години на преход политическите сили сякаш с недомлъвки изказваха своята позиция за АЕЦ „Белене”. За съжаление, партиите, на които симпатизирам, не са за проекта, но „всичко тече, всичко се променя”.

На Белене предстоят трудни години, според мен. Скоро няма да се строи, дори и нещата да се променят след парламентарните избори, трудно ще стартира наново проектът. Може би това, което ще трябва да се прави в близките години, е да се подреждат нещата по приоритети и да се прави най-необходимото. Лошо е, че проектът „Белене” парализира мисленето на предприемчивите хора. Години наред всеки чакаше да започне строителството и нещата да се развиват от само себе си и затова хората, които имаха възможност да инвестират в общината, останаха пасивни. Трябва да се търси алтернатива, но лошото е, че е във време на криза и когато инвестиции и откриване на нови работни места почти няма и в областта, и в страната.

 

Красимир Тодоров, общински съветник от ЗС „Ал. Стамболийски” и съпредседател на инициативен комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене”, а ти?”:

Много съм доволен от резултатите, които Белене показа - 92% ДА! Тези, кито казаха НЕ, лично аз не мога да укорявам - това е пряката демокрация.

За избирателната активност - смятам, че всички, които имаха право на глас в общината, излязоха на 27 януари до урните. Останалият брой избиратели, до достигането на 9 366 гласоподаватели, както е по избирателни списъци, ги няма в Белене.

След деня на референдума инициативният комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене”, а ти?” ще продължи своята работа, докато не започне строителството на АЕЦ „Белене”!

Росица Златева, общински съветник от местна коалиция „Бъдеще за община Белене”: Признавам, че съм разочарована от избирателната активност. Очаквах, че нашите сънародници ще са по-активни, но пък резултатите от референдума са показателни. Тези, които си направиха труда да отидат до урните, показаха, че искат строежа на АЕЦ „Белене” да бъде подновен. Изразиха една много категорична позиция ЗА построяването на нова централа. Прехвърлянето на 20%-ната граница връща въпроса за ново разглеждане в Народното събрание. Не всичко е приключило, надеждата остава. Може би не при това правителство, но да се надяваме при следващото, нещата ще се развият позитивно за Белене и региона.

Време е, може би, в Белене да спрем да чакаме само строежа, а да се фокусираме и върху други неща. Смятам, че Община Белене ще продължи да работи по европейски програми и да защитава проекти, които носят конкретна полза на града. Имам предвид увеличаване на заетостта и нови работни места. Досега администрацията е доказала, че добре се справя с разработването, защитаването и управлението на различни проекти. Някои частни фирми на територията на града също са показали, че добре се справят с реализацията на различни проекти с европейско финансиране. Освен това, в Белене и региона традиционно се развива земеделие. Аз мисля, че селското стопанство и в частност биопроизводството на зеленчуци, трябва отново да се върнат като водещ поминък в Белене. Имаме идеални условия за това. Виждам добри перспективи и в развитието на туризма, предимно свързан с река Дунав и религиозния туризъм, свързан със Светилището на Бл. Епископ Евгений Босилков. За това в Белене също има всички необходими условия.

Хората в Белене са добри, разумни и много трудолюбиви. Да сме по-инициативни, по-позитивни и да не спираме да вярваме в доброто бъдеще на града ни.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Шести сезон на археологическите раз

Прочети повече за Шести сезон на археологическите разкопки в Белене Стартираха археологическите разкопки на античния кастел Димум - митническа, търговска и пътна станция, която се намира на територията на съвременния град Белене. В дейностите са ангажирани 20 младе...

Белене с приз за най-зелен град

Прочети повече за Белене с приз за най-зелен град На снимката (отляво-надясно): Градоначалникът на Белене Петър Дулев, министърът на МОСВ Нона Караджова и президентът Росен Плевнелиев Белене е най-зеленият град с население между 10 и 30 хиляди...