Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Красимир Тодоров: Ако българският народ каже как да бъде построен АЕЦ "Белене", те да си оставят заплатите в негова полза!

Красимир Тодоров, съпредседател на Инициативен комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене”, а ти?”: Призовавам управлението: Ако българският народ каже как да бъде построен АЕЦ „Белене”, те да си оставят заплатите в негова полза!

- Референдум за АЕЦ „Белене” ще има. Честито!

- Благодаря! Честито и на целия български народ! Надяваме се, че този път ГЕРБ ще си изпълнят обещанието и до края на годината ще може да кажем своя глас чрез референдум за първи път в новата демократична история на България.

- Какъв път измина инициативният комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене”, а ти?”, за да се стигне до днешния развой на събитията?

- Не е тайна за всички, че това бе наша идея. Инициативният комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене”, а ти?” бе създаден на протеста в село Българене на 7 април. Тогава вече бяхме готови с документацията, направихме учредителното събрание, трима съпредседатели - аз, Русалин Костов и Ангел Гаджев от София и всички, подписали се от нашата община, като техният брой надхвърляше 2 000. Всичко стана много спонтанно, а пътят беше много трънлив, осеян с препятствия, с неясноти, защото за първи път има такъв подем от страна на българските граждани. Една партия като БСП заложи своя авторитет, за да може да започне кампания, която не е никак евтина, но всичко на този етап изглежда, че си е заслужавало и ние, като граждани на Белене, трябва да сме доволни от изхода на това, което виждаме в момента - 543 000 валидни подписа. Лично аз съм изпълнен с удовлетворение и с надежда.

- Няма как да не коментираме с Вас проблемите около референдума. Единият е как да бъде зададен въпросът?

- Смисълът на самия въпрос не може и не бива да бъде променен - това е по Конституция. При всички обстоятелства ще трябва да фигурират думите България и Белене в самия въпрос. Това, което на управляващите им се иска, може би, е да променят смисъла, защото според думите на парламентарния шеф - г-жа Цецка Цачева, която бе на празниците по случай 48 години Белене град, въпросът не може да бъде зададен така, защото засяга само един стопански обект. Този стопански обект обаче е с национално значение и тази кауза вълнува целия български народ и предполагам, че изходът от референдума е ясен - българският народ ще каже ДА на ядрената енергетика в България и като цяло на АЕЦ „Белене”!

Покрай появилата се информация в медиите от правителството и по-конкретно от Комисията по икономика в парламента, които казват, че на референдума българският народ, ако гласува ЗА атомната електроцентрала, трябва да каже и как ще бъде построена, е нещото, което подразни много инициативния комитет и продължава да се тиражира и спекулира с него в медийното пространство. Имайте предвид, че това трябва да ядоса и българския народ, защото ние сме избрали тези хора, за да могат да кажат те как да бъде построен този обект. Ние нямаме нищо против - имам предвид инициативния комитет, подкрепян от над 10 000 души - народът ще каже как да бъде построен АЕЦ „Белене”, обаче те да си оставят заплатите в полза на българския народ. Призовавам управлението: Ако българският народ каже как да бъде построен АЕЦ „Белене”, те да си оставят заплатите в негова полза!

- Другата дилема около референдума е дали да бъде по Интернет. Всъщност, това предлагат управляващите, за да се спестят пари.

- Няма такова нещо. По Конституцията на България референдумът не може да бъде проведен по електронен път, така че това са напълно и абсолютно излишни спекулации. Законът не може да бъде променен в рамките на три месеца по този начин, по който на управляващите им се иска, така че спокойно може да кажем, че това нещо на този етап е невъзможно.

- Вашият коментар „Белене” да се изгради от частен инвеститор. Появи се в края на септември кандидат за това - американски консорциум.

- Аз лично на този етап съм на мнение, че България трябва да участва при всички обстоятелства в изграждането на централата по един или друг начин. Изказвам и мнението на инициативния комитет, защото съм съпредседател. Знаете много добре, че ние намираме силна подкрепа в гражданското общество - над 10 000 членове в нашата група в социалната мрежа Фейсбук, така че общо взето ние споделяме едно мнение, че България при всички обстоятелства трябва да остане като участник в този проект, защото най-малкото ние трябва да се замислим от такава гледна точка, че американци идват да строят АЕЦ в Белене. Те така или иначе няма да построят губещ обект - това трябва да е ясно на всички след този ход на американския инвестиционен консорциум. Моето мнение е, че ние първо трябва да направим обстойна проверка на този кандидат, понеже това ще е в полза на нашата държава и не може да подарим на някого просто ей така най-големия си и мащабен проект. Предполагам, че американците разполагат с парите, за да бъде обезпечен този проект и съответно и да започне строителството, но ние сме длъжни да направим проверка и пак казвам - задължително е да намерим начин ние да останем в играта.

- Какво се случва в инициативния комитет, върху какво работите?

- Това, което ние предприемаме на този етап във времевия период до референдума е да обиколим всички областни градове в страната. Нашата цел ще бъде да информираме обществото за какво гласуват и то да знае дали България наистина ще има полза от този проект. Обзалагам се, че тези 22% по последни данни, които са казали, че нямат мнение по въпроса, в тези три месеца ще придобият такова. Аз не се съмнявам в компетентността и интелигентността на българския народ. Задачата, която стои през тези три месеца пред инициативния комитет, никак не е лека.

- Вашето обръщение към читателите на вестник „Дунавски новини”!

- На читателите на вестник „Дунавски новини” желая преди всичко да бъдат здрави, да имат търпение, защото ние 30 години сме чакали и отсега нататък предстои най-хубавото. Вярвам, убеден съм в това.

Разговаря Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Красимир Грунчев - кандидат за Кмет

Прочети повече за Красимир Грунчев - кандидат за Кмет на община Белене Броени дни остават до местния вот на 25 октомври. По време на кампанията всеки ден се срещаме, разговаряме, мислим в една посока - как да направим така, че статуквото в нашата община да се промени,...

Водата е живот

Прочети повече за Водата е живот Във връзка с отбелязването на Световен ден на водата - 22 март, по проект „Мониторинг на качеството на факторите на околната среда в трансграничната област Олт-Белене”, ученици от ОУ &b...