Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Красимир Тодоров: Не може хора, които бъркат котлована на Белене с гьол, да управляват тази държава

 

“Нека хората да излязат и да се подпишат в подписката, независимо дали са  За или Против АЕЦ Белене, за да може, когато дойде време за референдум тези хора да имат право на глас и нека българския народ  да вземе това решение дали да има АЕЦ Белене или да няма. Нека всички да излязат и да дадат своя глас, какъвто и да е той, нека гласът на обществото да надделее. Нека гражданите да не се страхуват, стига вече сме позволявали да ни управляват по такъв тираничен начин”, е призивът на Красимир Тодоров, който е съпредседател на Инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти”.

Пред news359, г-н Тодоров разказа за началото, създаването, сформирането и целите на Инициативния комитет, който цели българското общество да получи реален глас при вземането на решения, които пряко засягта интересите на гражданите на България. Към момента тече подписка с искане за провеждане на референдум за АЕЦ Белене.

„Нека се проведе референдум и тогава българите да дадат своя тежък глас и покажат позицията си по въпроса”, добави съпредседателят на Комитета.

-Бихте ли се представили с няколко думи?

-  Казвам се Красимир Тодоров и съм съпредседател на Инициативен комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти”, също така съм и в управителния съвет на  Гражданско сдружение „РИЛА”.

-Какво се случи на мероприятие проведено в Белене?

- На това мероприятие станаха ясни много неща. Първото,  което стана ясно е, че за пореден път правителството на ГЕРБ се оказа в такава позиция, че се показаха пред всички като хора, които ги е страх от нещо. Те осуетиха нашия опит да покажем на цяла България , че на площадката на АЕЦ „Белене” няма никакъв гьол. Това, което ние искахме да направим е да покажем на българския народ, чрез медиите, че на площадката на АЕЦ „Белене” няма гьол, а също така искаме именно чрез медийните изяви да предизвикаме хората да излязат навън и да се подпишат в подписката за референдума. Оказва се, че повечето  българи  в момента не знаят какво точно има долу на тази площадка.

- Какво всъщност има на тази площадка?

- На тази площадка има съоръжения  за над 1 млрд. лева. Това е котлован с льосова бетонна възглавница с 13 млн. тона насипи, има лиман за тежкотоварни превози, това е най-модерния лиман на Балканския полуостров за тежкотоварни превози. Долу има производствена база за модерни метални съоръжения, има бетонов завод, кранове, всичко това е от парите на българския данъкоплатец.

- Колко души се събраха на мероприятието в Белене?

- По принцип, ние не бяхме планирали никакъв протест, но въз основа на това, че в последния момент ни беше даден отказ ние да можем да влезем на площадката, решихме да се съберем една малка част от хората, които сме най-будни и най-отблизо следим всички процеси и така се събрахме на входа на самата площадка.

- Чия беше идеята за сформиране на инициативен комитет, а също и на фейсбук групата?

- Идеята се роди съвсем спонтанно. Веднага след решението на Правителството  за отказ от строителство  на ядрена централа, във фейсбук се създаде тази група „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти ?”. В нея само за няколко дни се събраха над 10 000 души. След това взехме решение, след общоградски митинг да създадем и инициативен комитет със същото име. Инициативният комитет се роди на 4 април, когато със събраната подписка, съдържаща подписите на около 1600 жители на Белене , ние учредихме инициативния комитет. В този комитет обаче създателят на групата във фейсбук, няма нищо общо и не фигурира изобщо като член.

- Каква е вашата цел?

- Целта на нашата група е ние като гражданско общество да можем да участваме във вземането на такива решения. Създадохме този комитет, за да можем да искаме широка общствена дискусия по този въпрос, защото решението на правителството е взето на тъмно, без обществото да има право на мнение. Искаме да участваме пряко във вземането на подобни решения, защото те са от жизнено важно значение за България.  Не може хора, които нямат никаква предства и не са специалисти в областта на ядрената енергетика  да диктуват правилата в България. Не може хора, които бъркат бекерел с банан и котлована на Белене с гьол, да управляват тази държава.

-Какво ще кажете за твърдението, че всички тези групи и движения всъщност са били финансирани от представители на някои политически сили?

- Ако някой си мисли, че ние сме облагодетелствани  и на нас ни се е плащало за всички тези събития, които организирахме, мога да кажа, че е много далеч от истината. Аз гарантирам, че нито един от членовете на Инициативния комитет и съпредседателите по никакъв начин не са вземали пари за организиране на тези събития. Политиците трябва да се водят от гражданското общество и да вървят след него, защото именно гражданите трябва да имат водещ глас в тази държава, а не обратното, политиците са инструмнета в ръцете на българския народ.

На последната среща в парламента сте се срещнали с представители на левицата, в тази връзка само БСП ли споделят позицията ви и ви оказват подкрепа?

- Не, не е само БСП. Всъщност срещата в парламента беше организирана, защото ние създадохме нова брошура. От трибуната на парламента, ние показахме на българския народ лъжите, които се тиражират и това, колко много всъщност ще загуби българския народ при отказване от АЕЦ Белене. Щетите ни възлизат на 12.4 млрд. евро. Не само в лицето на БСП намираме подкрепа, но и на ВМРО и НДСВ.

- Има ли такъв вариант гражданския комитет „Аз подкрепям АЕЦ Белене, а ти ?” да се превърне в политическа пария?

- Не планираме подобно нещо, а дори и не сме го обсъждали като вариант. Конституционно, ние нямаме право да внасяме подписка в парламента за референдум, това може да случи единствено от ПП. Но ако се наложи и да прераснем в ПП, то ние ще го напарвим, ако това ще накара хората да повярват и да не се чувстват излъгани.

Нека хората да излязат и да се подпишат в подписката, независимо дали са  За или Против АЕЦ Белене, за да може, когато дойде време за референдум тези хора да имат право на глас и нека българския народ  да вземе това решение дали да има АЕЦ Белене или да няма. Нека всички да излязат и да дадат своя глас, какъвто и да е той, нека гласът на обществото да надделее. Нека гражданите да не се страхуват, стига вече сме позволявали да ни управляват по такъв тираничен начин.

-Защо управляващите спряха да говорят по този въпрос, както забелязваме напоследък?

- Спряха да говорят, защото ги е страх. Ние не мислим, че няма да успеем да съберем нужните подписи, разполагаме с още 27 дни, за да съберем нужния брой. С подписки разполагаме в цялата страна, само в една област категорично ни отказаха съдействие.

Това заяви пред news359 съпредседателят на Инициативен комитет „Аз подкрепям АЕЦ Белене, а ти ?” Краисмир Тодоров.

„Много важно е да се знае, че се взе решение на заседанието на Инициативния комитет, което да покаже и направи точна калкулация на цената за електроенергия  за крайния потребител на киловат час от Белене, за да се види от хората разликата в крайната цена. До края на седмицата ще изнесем точна информация за това колко ще струва един киловта час енергия от АЕЦ Белене”, подчерта Красимир Тодоров.

news359

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Доброто съществува не само по колед

Прочети повече за Доброто съществува не само по коледа Виолетка и Димитър Димитрови са поредното приемно семейство в Белене. От близо половин година те се грижат за Марин, който на 12 декември стана на осем месеца. Идеята да са приемни родители е на Ви...

Милен Дулев, зам.-кмет на община Бе

Прочети повече за Милен Дулев, зам.-кмет на община Белене: Стремим се да подобряваме инфраструктурата в общината - Г-н Дулев, изкърпването на кои улици успя да извърши Общината през това лято? - Дупките по улиците са обществето интересен и социално значим проблем. Всички знаем, че при по-продължителна зим...