Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Кръстю Трендафилов Стойчев - полковник от запаса

Служих тук - в Белене, четири години - от 1974 до 1978 г. Когато пристигнах в този хубав крайдунавски град, бях на 35 години. Аз съм родом от с. Заветно, Поповско, обл. Търговище. След като напуснах полка, отидох в Министерството на отбраната - 7 години. Следващите 5 години бях зам.-комендант на Министерството на отбраната по политическата част, където и се пенсионирах. Спомените ми за Белене? Ние служихме в едно време, когато идеите, целите и задачите, които следвахме, стояха по-високо от парите. Тук, в района на формированието, започнахме да изсичаме тополите, за да построим гаражи. Всичко почна почти от нулата, но за няколко години полкът се превърна в еталон. Започнаха да идват тук представители на различни поделения и съединения, за да гледат, да се учат как трябва да се опазва техниката, с която разполагахме, както и каква организация трябва да се създава. Полкът, понеже е понтонно-мостови, имаше основна задача да построи мостове на река Дунав, за да преминат по тях съветски и румънски войски, тогава на Варшавския договор. Следващата задача, която имахме ние, когато трябваше да бъдат две-три инженерно-понтонни бригади, бе с тях да построим мостове на Босфора. Това беше важността на поделението - то беше резерв на главното командване и имаше особено значение за отбраната на страната.
Към сегашното командване и личния състав пожеланието ми е да са живи и здрави, да продължават традициите, които ние сме заложили тук, в Белене, за да славят понтониерите и инженерни войски!

полковник Пенчо Димитров Еневски: Вълнение изпитвам, защото едни от най-хубавите за мен години, не много на брой - три (от 1986 до 1989 г.), са ми били тук, на ръководна позиция - началник-щаб. Изпитвам същевременно и носталгия по това, че времето минава и че в много голяма степен прави така, че както и събира, така и разделя. В случая тъгувам за раздялата, защото всяка една раздяла е повече или по-малко една смърт. Тук съм срещнал чудесни хора. Чувствал съм се великолепно като професионалист. След Белене спечелих конкурс и станах преподавател във Военния университет във Велико Търново. Това, което остана в историята от моето пребиваване тук е, че първи в БА въведохме автоматизирана система за управление на войските. Имахме огромната подкрепа на Управление Инженерни войски към Министерство на отбраната. Целият научно-изследователски институт бе дислоциран тук и бяхме удостоени с най-високо присъствие - министъра на отбраната и началника на генералния щаб, на които демонстрирахме какво е една автоматизирана система и какви възможности има тя, а те са, както вече всички знаем, безгранични. Ние бяхме тези, които направихме първата стъпка в това отношение в БА.
Най-важното е настоящото командване и личен състав да успеят да осъзнаят и съхранят това, което е направено, защото стабилна постройка се строи само върху здрави основи. Ние ги положихме! И нека на тази постройка направят така, че българското знаме продължи да се вее!

полковник Румен Пенев Панайотов: 21 години от моя живот са свързани с полка в Белене - от 1989 до 2010 г. Започнах като лейтенант, командир на взвод, командир на рота, заместник на батальон, командир на батальон, заместник-началник щаб на бригадата 14 години и след това - командир на полка. И знаете ли, все още се чувствам като част от екипа на поделението! Тази среща ме върна години назад и най-хубавото е, че познах всички и си спомних имената им, случки и съвместна служба. За мен настоящият командир - полк. Росен Арабаджиев, е един много добър офицер, много сериозен и отговорен. И да, взел е нещо от мен по отношение на човешките отношения. Взел е доста неща от всичките си командири и като сторонник за дисциплина, и за учебен процес. Също така в момента се развиват много странични и нетипични дейности за армията, но в същото време много полезни за отношенията в колектива - танцов ансамбъл, оркестърът се поддържа, което аз завещах на командира след мен, а той - на полк. Арабаджиев. Това са хубави неща, които повдигат духа на хората и разнообразяват ежедневието.
На командването и личния състав желая преди всичко здраве, да имат много хубави моменти в службата и по-малко напрежение! Пожелавам им, а и на Белене, поделението да го има, защото е било и е важна част от живота на града!
Ралица Господинова

На снимката:
Обща снимка на участниците в срещата на офицери и сержанти от запаса, служили в 55-ти инженерен полк от дислоцирането му в град Белене през 1974 година

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Без повече наводнения на ул. "Цанко

Прочети повече за Без повече наводнения на ул. "Цанко Церковски" Живеещите на ул. „Цанко Церковски” в Белене вече могат да бъдат спокойни. Наводнения с отпадъчни води в най-ниско разположените къщи няма да има. Гаранция за това е монтираният, тестван...

Новото място за срещи: Life

Прочети повече за Новото място за срещи: Life Белене, бул. “България” 23А. В самия център на града се намира най-новото място за срещи - Life. Страхотен интериор, приятна музика, уютна атмосфера, усмихнати хора. В Life ще откри...