Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Кръстю Трендафилов Стойчев - полковник от запаса

Служих тук - в Белене, четири години - от 1974 до 1978 г. Когато пристигнах в този хубав крайдунавски град, бях на 35 години. Аз съм родом от с. Заветно, Поповско, обл. Търговище. След като напуснах полка, отидох в Министерството на отбраната - 7 години. Следващите 5 години бях зам.-комендант на Министерството на отбраната по политическата част, където и се пенсионирах. Спомените ми за Белене? Ние служихме в едно време, когато идеите, целите и задачите, които следвахме, стояха по-високо от парите. Тук, в района на формированието, започнахме да изсичаме тополите, за да построим гаражи. Всичко почна почти от нулата, но за няколко години полкът се превърна в еталон. Започнаха да идват тук представители на различни поделения и съединения, за да гледат, да се учат как трябва да се опазва техниката, с която разполагахме, както и каква организация трябва да се създава. Полкът, понеже е понтонно-мостови, имаше основна задача да построи мостове на река Дунав, за да преминат по тях съветски и румънски войски, тогава на Варшавския договор. Следващата задача, която имахме ние, когато трябваше да бъдат две-три инженерно-понтонни бригади, бе с тях да построим мостове на Босфора. Това беше важността на поделението - то беше резерв на главното командване и имаше особено значение за отбраната на страната.
Към сегашното командване и личния състав пожеланието ми е да са живи и здрави, да продължават традициите, които ние сме заложили тук, в Белене, за да славят понтониерите и инженерни войски!

полковник Пенчо Димитров Еневски: Вълнение изпитвам, защото едни от най-хубавите за мен години, не много на брой - три (от 1986 до 1989 г.), са ми били тук, на ръководна позиция - началник-щаб. Изпитвам същевременно и носталгия по това, че времето минава и че в много голяма степен прави така, че както и събира, така и разделя. В случая тъгувам за раздялата, защото всяка една раздяла е повече или по-малко една смърт. Тук съм срещнал чудесни хора. Чувствал съм се великолепно като професионалист. След Белене спечелих конкурс и станах преподавател във Военния университет във Велико Търново. Това, което остана в историята от моето пребиваване тук е, че първи в БА въведохме автоматизирана система за управление на войските. Имахме огромната подкрепа на Управление Инженерни войски към Министерство на отбраната. Целият научно-изследователски институт бе дислоциран тук и бяхме удостоени с най-високо присъствие - министъра на отбраната и началника на генералния щаб, на които демонстрирахме какво е една автоматизирана система и какви възможности има тя, а те са, както вече всички знаем, безгранични. Ние бяхме тези, които направихме първата стъпка в това отношение в БА.
Най-важното е настоящото командване и личен състав да успеят да осъзнаят и съхранят това, което е направено, защото стабилна постройка се строи само върху здрави основи. Ние ги положихме! И нека на тази постройка направят така, че българското знаме продължи да се вее!

полковник Румен Пенев Панайотов: 21 години от моя живот са свързани с полка в Белене - от 1989 до 2010 г. Започнах като лейтенант, командир на взвод, командир на рота, заместник на батальон, командир на батальон, заместник-началник щаб на бригадата 14 години и след това - командир на полка. И знаете ли, все още се чувствам като част от екипа на поделението! Тази среща ме върна години назад и най-хубавото е, че познах всички и си спомних имената им, случки и съвместна служба. За мен настоящият командир - полк. Росен Арабаджиев, е един много добър офицер, много сериозен и отговорен. И да, взел е нещо от мен по отношение на човешките отношения. Взел е доста неща от всичките си командири и като сторонник за дисциплина, и за учебен процес. Също така в момента се развиват много странични и нетипични дейности за армията, но в същото време много полезни за отношенията в колектива - танцов ансамбъл, оркестърът се поддържа, което аз завещах на командира след мен, а той - на полк. Арабаджиев. Това са хубави неща, които повдигат духа на хората и разнообразяват ежедневието.
На командването и личния състав желая преди всичко здраве, да имат много хубави моменти в службата и по-малко напрежение! Пожелавам им, а и на Белене, поделението да го има, защото е било и е важна част от живота на града!
Ралица Господинова

На снимката:
Обща снимка на участниците в срещата на офицери и сержанти от запаса, служили в 55-ти инженерен полк от дислоцирането му в град Белене през 1974 година

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

2 Февруари - световен ден на влажни

Прочети повече за 2 Февруари - световен ден на влажните зони 2 февруари е Денят на влажните зони и се чества по цял свят. Избрана е тази дата, защото на нея през 1971 година в град Рамсар (Иран) е подписана Конвенцията за опазване на влажните зони. Оттам про...

Благодарствено писмо до магазин "Ид

Прочети повече за Благодарствено писмо до магазин "Идеал" До редакцията на в-к „Дунавски новини” Чрез страниците на в-к „Дунавски новини” искам да изкажа моето БЛАГОДАРЯ на Елица и Румен Гулеви, магазин „Идеал...