Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

НАСЪРЧАВАНЕ НА ЧЕТЕНЕТО

ОПИТЪТ НА ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ВКЛЮЧЕН В ИЗДАНИЕ
„НАСЪРЧАВАНЕ НА ЧЕТЕНЕТО - ДОБРИ ПРАКТИКИ”

От 7 до 10 септември в гр. Копривщица се проведе национална конференция под наслов „Насърчаване на четенето и грамотността“. Тя се организира за трета поредна година от Център за развитие на човешките ресурси и включва представители на образователни институции, читалища и библиотеки. Участници в конференцията от община Белене бяха Румяна Богданова (директор на ОУ „Васил Левски“) и Росица Крекманова (ръководител на Езиков център „Дъга“). Потърсихме техните впечатления от конференцията.

- Г-жо Богданова, как приехте поканата за участие в националната конференция „Насърчаване на четенето и грамотността“?
- Получих покана за участие в конференцията, за да споделя опита на ОУ „Васил Левски“ в работата по проекти, отнасящи се към темата. В работна група „Отворени методи за насърчаване на четенето“, чрез презентация, представих дейностите и постиженията на нашето училище. Радостна съм, че нашата работа беше оценена високо и споделеният опит ще бъде включен в тематична публикация, включваща разработки, отразяващи педагогическата и методическа работа, насочена към насърчаване на четенето, за да бъде интегрирана в разработката на проекти. Разработките ще бъдат обединени под заглавието „Насърчаване на четенето - добри практики”. Изданието има за цел да даде видимост за добрата работа на българските учители по темата за изграждане и утвърждаване на навиците за четене - работа, осъществена в рамките на програмите „Коменски” и „e-Twinning”, и да разпространи техния положителен опит. Програмата на конференцията беше богата и интересна, включваше практиките в други училища и даде възможност за създаване на много нови идеи, контакти и приятелства.
- Г-це Крекманова, каква е Вашата равносметка от участието Ви в конференцията?
- „Приказка в приказка” - така с две думи бих описала преживяното при участието ми в третата национална конференция с тема „Насърчаване на четенето”.
В сгушената в зелени хълмове, набраздена с калдъръмени улички и поръсена с автентични стари, но истински къщи Копривщица, преминахме по каменните мостове от нашето днес, през нашето вчера до нашето утре. Прекрачихме прага на старото училище, прокарахме пръсти по пясъчните дъски, разгърнахме старите книги, а после вперихме поглед в съвремието - мултимедийни презентации. Така за броени минути преминахме през няколко века от развитието на „четмото и писмото”. Равносметката поразява, както със своите контрасти, така и със своя обединител - любовта към книгата, жаждата за знания и познания, стремежа на толкова хора да ги запазят живи и вградят с малки стъпки в нашето училище през настоящия ХХІ век.
Магьосници и феи бяха организаторите и участниците, хора, излъчващи вдъхновение, просветеност и отдаденост на идеята. Впечатляващи преподаватели и педагози с неповторими идеи, докоснали сърцата на стотици деца. Тяхната магическа пръчка беше множество великолепни проекти, с които вярвам са отворили много корици на книжки в ръцете на децата, сторили са чудеса с тях! От тях струеше светлина, която стопляше като утринното слънце над Копривщица, което изтриваше дима от комините на хладните есенни нощи, за да се настани удобно в новия ни ден и да стопли надеждата в страниците на нашето утре.
Бих искала да благодаря на организаторите за предоставената възможност да „прочета” тези две приказки.
Разговаря
Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

МЛАДОЖЕНЦИ

Прочети повече за МЛАДОЖЕНЦИ Емил Миленов Врайков и Ася Сабинова Асенова сключиха граждански брак на 19.07.2014 г. Честито! Пожелаваме им много щастие, любов и винаги да гледат в една посока! ...

Гевреци със сусам, мак или кашкавал

Прочети повече за Гевреци със сусам, мак или кашкавал Кой готви? Eли Данаилова е от Белене. Живее в Плевен и работи в служба по трудова медицина. Продукти 400 мл прясно мляко 1 кубче жива мая 5-6 с. л. олио 4 яйца (два от жълтъците о...