Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Нова инициатива за АЕЦ "Белене" от кмета град Белене - Петър Дулев

Организиране на Международен форум около 20 януари 2013 година (дни преди датата за референдум) по темата АЕЦ „Белене”, предлага Кметът на крайдунавския град Петър Дулев. Съгласие за участие в него вече са заявили заместник-генералните директори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Покани ще бъдат изпратени и до други световни специалисти в областта, отговорните институции в България, които се занимават с ядрена енергетика, както и към всички, имащи отношение към социално-икономическото развитие на Белене, общината, региона и страната ни.

Петър Дулев, Кмет на община Белене: „Заради тази безизходица, в която попаднахме като община, се ангажирахме да търсим инвеститори и в други посоки за развитие на община Белене. Едната от тези посоки е привличането на инвеститори от Австрия и директни срещи и контакти с представители на тази солидна международна институция, каквато е Международната агенция за атомна енергия. Заради аргументите, които излагат и президентът Плевнелиев, и управляващите, и за да могат българските граждани да добият представа, да получат информация, когато гласуват на референдума, за съвременните тенденции за безопасността на изграждането на нови ядрени мощности, за развитието на съвременната енергетика, ни накара да проведем тази среща във Виена, заедно с депутата Румен Петков и председателя на Общинския съвет - Стефан Николов. Всички тези наши идеи, които имахме досега, решихме да ги въплътим в една нова инициатива - международен форум за АЕЦ „Белене”. На този форум няма да ни се посочи кой и как да изгражда централата. Целта му е да се гарантира безопасността й със становищата и експертната оценка на МААЕ, които пък трябва да станат достояние на целия български народ.”

За реализирането на подобен мащабен ядрен форум, Кметът на Белене Петър Дулев разчита на народния представител от Плевенска област Румен Петков. Депутатът на 1 ноември се срещна с членове и симпатизанти на БСП от община Белене.

Румен Петков, депутат в 41-то НС: „На мен ми се иска да подчертая няколко неща и първото е арогантността на тези стотина депутати от ГЕРБ, които си позволиха да пренапишат въпроса. Един въпрос, с който са се ангажирали 700 074 български граждани, един въпрос, който има в себе си много ясно съдържание. Защото какво означава нова ядрена мощност по принцип, ако не е „Белене”?! Това означава 15 години проучвателни дейности, 15 години проектантски дейности, това означава, че ние след 15 години ще започнем евентуално изграждане, ще сме заровили няколко милиарда тук, на площадката, Турция и Румъния ще са приключили с изграждането на своите ядрени мощности и нашата централа няма да е потребна никому, в това число и на нас самите. Ние трябва да излезем да гласуваме. Но ние трябва да кажем, че не приемаме някой да пренаписва въпроса, подкрепен от толкова много български граждани.

Аз съм убеден, че форумът, който организира ръководството на общината, заедно с БАН, с Булатом, с Международната агенция за атомна енергия, с редица неправителствени организации, ще има много голямо значение за популяризиране на референдума и мотивиране на хората да участват в него.”

Румен Петков използва случая от посещението си в Белене, от името на областната структура на Българската социалистическа партия в Плевен, да дари книги на читалищата в беленската община по повод Деня на народните будители.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Хандбален клуб "Дунав" в края на се

Прочети повече за Хандбален клуб "Дунав" в края на сезона ХК „Дунав” - Белене е към края на есенния сезон. На 1 декември бе последното състезание за отбора на най-малките - 10-годишните момчета. Те посрещнаха като домакини отбора на ХК „...

"Дунавски Сал 2013" няма да премине

Прочети повече за "Дунавски Сал 2013" няма да премине през Белене Първоначално се очакваше Дунавският сал да пристигне в Белене в ранния следобед на 17 юли и да отплава на 18 юли. „Технически проблеми са в основата на променения график на спирките на сала&r...