Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Нововъведения подготвят в ОУ"Васил Левски" - Белене

Създаване на професионална училищна общност от учители и възпитатели на доброволен принцип се извършва в беленското Основно училище „Васил Левски”. Общността е част от изготвящия се План за нововъведения, провокиран от директора Румяна Богданова. Планът трябва да е готов до месец. Идеята за новостите е следствие от участието на Румяна Богданова в обучението за директори по програма „Академия за училищни лидери“ на фондация „Америка за България“. Семинарът бе в дните 26 април - 3 май в град Велинград и в него бяха включени 30 директори на общински и държавни училища от цялата страна, избрани на конкурсен принцип.
„След като създадем професионалната училищна общност, тя ще има задачата да събере и анализира необходима информация и въз основа на нея ще се пристъпи към избор на клас, с който ще се работи през първата година. Самите нововъведения ще включват използването на много интерактивни методи, проектно базирано обучение, интердисциплинарни учебни единици и др., изискващи задълбочена предварителна педагогическа подготовка”, обясни директорът Румяна Богданова.
По време на едноседмичния форум по програмата „Академия за училищни лидери” директорът на беленското основно училище е имала възможността да бъде обучавана от Елис Скоуп и Кайл Хейвър - дългогодишни училищни директори, в момента преподаватели от Колеж Банк Стрийт в Ню Йорк; от Миглена Запрева - специалист по разработване на образователни програми в музеи и културни организации, в момента преподавателка на ученици от ІV клас в училище Тринити в Ню Йорк, както и от най-изявените директори от предишното издание на „Академия за училищни лидери“ - Лена Парова, Асен Александров и Севдалина Зафирова. „Впечатлиха ме думите на Елис Скоуп. Тя ни каза, че не е нужно да търсим семето, то съществува в детската душа. Ролята на учителя е да се погрижи за него, така че то да покълне, да се развие и да даде плодове. А ролята на училищния директор е да създаде условия това да се случи. Само тогава можем да кажем, че училището е изпълнило обществената си задача”, сподели още Румяна Богданова. Тя е убедена, че част от американските училищни подходи могат да бъдат приложени и в българското училище.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Военно формирование 28880 - Белене

Прочети повече за Военно формирование 28880 - Белене чества 137 години от създаването на инженерни войски 13 септември е празникът на инженерни войски на българската армия. Тази година се навършват 137 години от създаването им. Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 ...

Отново злато за Лорен Босилков

Прочети повече за Отново злато за Лорен Босилков Беленското момче Лорен Босилков за пореден път завоюва златен медал като състезател на Карате клуб „Белене”. Той успя да надвие всички свои противници в дисциплината кумите - момчета, р...