Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

ОДЗ "Мечта" - 35 години част от живота на Белене

Колективът на ОДЗ „Мечта” днес е от 25 души

Даниела Каракашева е от Белене. Възпитаничка е на ОДЗ „Мечта” и учителките Цветанка Спасова и Любка Гулева. За детската градина има хубави спомени - участие в драматизациите на български народни приказки, състезанието „Бързи, смели, сръчни” и нейния отбор „Черешка”, танца на снежинките и песничката „Снежинки, разстилайте чергите бели, по друми широки и тесни пътеки...”. Със снега и ОДЗ „Мечта” е свързан и друг нейн спомен - „Никога няма да забравя как баща ми ме водеше до детската градина в големия сняг с шейна! Беше забавно, смеехме се, имаше нещо приказно в това!”

Днес Даниела води сина си - Добромир на 3 години, до детската градина с лек автомобил. Казва, че не е имала никакви съмнения при избора си на ОДЗ „Мечта”. „Оставям сина си спокойна и знам, че е в сигурни ръце. Негови учителки са Маргарита Димитрова и Мария Линова”, споделя още младата майка, и допълва, че прекрачвайки прага на детската градина, несъзнателно си спомня за своето детство.

Много са сходните истории като тази на Даниела и сина й Добромир, защото Обединено детско заведение „Мечта” е част от живота на редица беленски семейства. Вече 35 години!

ОДЗ „Мечта” отваря врати на 8 декември 1977 година. Първите възпитаници са 158, а за тях са се грижили 35 души персонал. Част от него все още работи в детското заведение. Първият директор на ОДЗ „Мечта” (1977-2000 г.) е Йорданка Николова, поставила началото и оставила трайни следи в дейността и живота на детската градина. От 2000 година до днес директор е Елия Кунова. Тя казва, че стремежът на педагогическия екип на ОДЗ „Мечта” винаги е бил да превърне детското заведение в любимо място за деца и родители. Детска градина МЕЧТА, където децата да се чувстват като у дома си и същевременно мястото, където се развиват техните умения и способности в различни направления. „Не случайно нашият девиз е „Здрави, усмихнати и можещи деца”, допълва Елия Кунова.

През годините, благодарение на Община Белене, материалната база се поддържа и обновява. За да е в крак с времето, ОДЗ „Мечта” разработва, кандидатства и печели различни проекти пред национални и чуждестранни институции. Идеите на ръководството на градината са неспирни. Директорката казва: „Има какво да се желае по отношение на спортната база, защото имаме един салон, който е и физкултурен, и музикален, и културен. С времето ще намерим решение на това положение”.

Официалното честване на 35-тия рожден ден на ОДЗ „Мечта” ще е на 1 юни 2013 година. Така е било и в началото - официалното откриване на детската градина е било на 1 юни 1978 година, макар тя да функционира от 8 декември 1977-ма. Предстоят репетиции, намирането на средства за костюми на децата и реквизит... Едно е сигурно - празнуването на 35-тия рожден ден на ОДЗ „Мечта” ще е очаквано от цялата общественост на Белене.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Протест срещу безобразията в страна

Прочети повече за Протест срещу безобразията в страната Земеделски съюз"Ал.Стамболийски"организира безплатен транспорт до София на 11.11.2012г.(неделя) по повод митинг-протест срещу безобразията в страната. Тръгването е от клуба ( спирката...

„ПОЗИТИВНО РОДИТЕЛСТВАНЕ"

Прочети повече за „ПОЗИТИВНО РОДИТЕЛСТВАНЕ" ЦОП - БЕЛЕНЕ ВПЕЧАТЛИ ПЛЕВЕНСКА ОБЛАСТ С „ПОЗИТИВНО РОДИТЕЛСТВАНЕ” На 11.02.2015 г. в град Плевен, хотел „Балкан”, бе проведен Областен семинар за обмен на добри прак...