Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

ОДЗ "Мечта" - 35 години част от живота на Белене

Колективът на ОДЗ „Мечта” днес е от 25 души

Даниела Каракашева е от Белене. Възпитаничка е на ОДЗ „Мечта” и учителките Цветанка Спасова и Любка Гулева. За детската градина има хубави спомени - участие в драматизациите на български народни приказки, състезанието „Бързи, смели, сръчни” и нейния отбор „Черешка”, танца на снежинките и песничката „Снежинки, разстилайте чергите бели, по друми широки и тесни пътеки...”. Със снега и ОДЗ „Мечта” е свързан и друг нейн спомен - „Никога няма да забравя как баща ми ме водеше до детската градина в големия сняг с шейна! Беше забавно, смеехме се, имаше нещо приказно в това!”

Днес Даниела води сина си - Добромир на 3 години, до детската градина с лек автомобил. Казва, че не е имала никакви съмнения при избора си на ОДЗ „Мечта”. „Оставям сина си спокойна и знам, че е в сигурни ръце. Негови учителки са Маргарита Димитрова и Мария Линова”, споделя още младата майка, и допълва, че прекрачвайки прага на детската градина, несъзнателно си спомня за своето детство.

Много са сходните истории като тази на Даниела и сина й Добромир, защото Обединено детско заведение „Мечта” е част от живота на редица беленски семейства. Вече 35 години!

ОДЗ „Мечта” отваря врати на 8 декември 1977 година. Първите възпитаници са 158, а за тях са се грижили 35 души персонал. Част от него все още работи в детското заведение. Първият директор на ОДЗ „Мечта” (1977-2000 г.) е Йорданка Николова, поставила началото и оставила трайни следи в дейността и живота на детската градина. От 2000 година до днес директор е Елия Кунова. Тя казва, че стремежът на педагогическия екип на ОДЗ „Мечта” винаги е бил да превърне детското заведение в любимо място за деца и родители. Детска градина МЕЧТА, където децата да се чувстват като у дома си и същевременно мястото, където се развиват техните умения и способности в различни направления. „Не случайно нашият девиз е „Здрави, усмихнати и можещи деца”, допълва Елия Кунова.

През годините, благодарение на Община Белене, материалната база се поддържа и обновява. За да е в крак с времето, ОДЗ „Мечта” разработва, кандидатства и печели различни проекти пред национални и чуждестранни институции. Идеите на ръководството на градината са неспирни. Директорката казва: „Има какво да се желае по отношение на спортната база, защото имаме един салон, който е и физкултурен, и музикален, и културен. С времето ще намерим решение на това положение”.

Официалното честване на 35-тия рожден ден на ОДЗ „Мечта” ще е на 1 юни 2013 година. Така е било и в началото - официалното откриване на детската градина е било на 1 юни 1978 година, макар тя да функционира от 8 декември 1977-ма. Предстоят репетиции, намирането на средства за костюми на децата и реквизит... Едно е сигурно - празнуването на 35-тия рожден ден на ОДЗ „Мечта” ще е очаквано от цялата общественост на Белене.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Дунавски институт ще бъде създаден

Прочети повече за Дунавски институт ще бъде създаден в Белене   От началото на 2012 година Асоциацията на Дунавските общини „Дунав” работи по проект „Дунавски институт за мрежи за развитие за промотиране на чуждестранните инвестиции...

Накратко

Прочети повече за Накратко Служителите на РС „ПБЗН”- Белене МОМЧИЛ ГАНЧЕВ и ЧАВДАР ПАЧУНКОВ допринесоха за първото място на отбора на РД „ПБЗН” - Плевен на Зоналното състезание по пожароприложен спорт...