Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Община Белене награди Велина Великова за участие в национална олимпиада по География и Икономика

Велина Иванова Великова е родена на 17 януари 2000 г. С отличие завърши VІІІ клас в СОУ „Димчо Дебелянов”. В Деня на на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, Велина бе наградена от Община Белене за участието й в националния кръг на олимпиада по география и икономика.

- Велина, на 24 май ти бе наградена от Община Белене, а наградата ти връчи лично Кметът Момчил Спасов. Поводът за това бе участието ти в националната олимпиада по география и икономика. Как се почувства, когато чу името си, когато получи наградата?
- Бях много изненадана, когато ме споменаха първа. Много се зарадвах, че ме наградиха за усилията, които съм положила да стигна до национален кръг.
- Разкажи ни малко повече за участието ти в олимпиадата по география и икономика.
- Олимпиадата се състоя в три кръга. Първият беше писмен с 30 въпроса. На него имам 87 точки от 200. Вторият кръг беше мултимедия - всички участници бяха допуснати до него. Аз получих 28 точки от 40 възможни. Третият кръг беше устен изпит. Аз не стигнах до там, защото нямах достатъчния брой точки. Тази олимпиада беше разделена на три групи: I група - VІІ клас ; II група - VІІІ-Х клас; III група - ХІ-ХІІ клас. Аз попаднах във втората група. Най-добрите ученици, които имаха над 300 точки, се класираха за международния кръг в Москва. Беше ми много трудно, но все пак съм доволна, че стигнах до национален кръг.
- Географията ли ти е любимият предмет в училище?
- Има много предмети, които ми харесват в училище и единият от тях е географията, но любимият ми предмет е химия.
- Към каква професия си се насочила?
- Мисля да стана микробиолог. Избрах да съм микробиолог, защото искам да изследвам различни микроорганизми и да ги използвам за лекарства за различни болести. Всъщност, случайно си избрах това - гледах новините и видях един такъв човек, който е открил начин за лекуване на паркинсон чрез кисело мляко - открил е, че това мляко има съставки, които помагат за лекуването на болестта. Реших да съм микробиолог, за да откривам лекове за болести и да правя изследвания, а другото, което ми харесва в тази професия е, че включва и любимия ми предмет - химия.
- Пожелавам ти да осъществиш желанието си! А през свободното си време какво правиш, Велина? Имаш ли си хоби?
- През свободното си време чета книги, карам колело или слушам музика. Хобито ми е да рисувам картини. Обичам да рисувам портрети, натюрморти и пейзажи.
- Как ще прекараш лятната ваканция?
- Ще прекарам лятната ваканция на село. Моето село е Петокладенци.
- Наесен къде ще продължиш образованието си?
- Ще продължа образованието си в СОУ „Димчо Дебелянов”. Реших да остана в гимназията, защото учителите са добри, образованието е същото, както и в другите училища.

Разговаря
Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Кърпят дупки по беленските улици

Прочети повече за Кърпят дупки по беленските улици За 10 600 лева се закърпват дупки по улиците в централната градска част на Белене - цялата улица „Светлин”, част от „Фердинанд Дечев”, „Патриарх Евтимий”, &bdquo...

Прокуратура и ДАНС тарашат офиси на

Прочети повече за Прокуратура и ДАНС тарашат офиси на Богомил Манчев Обиските са за присвояване на милиони в областта на енергетиката Акция на прокуратурата и ДАНС се извършва в офисите на фирма на бизнесмена Богомил Манчев, съобщиха от прокуратурата. Оттам ...