Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

ПГЯЕ "Мария Скл.-Кюри" - част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците

За четвърта поредна година в над 30 европейски страни се отбеляза Европейската седмица за намаляване на отпадъците. У нас тя се проведе за пръв път, благодарение на организаторите от Асоциация на еколозите от общините в България.

В дните между 17 и 25 ноември общини, неправителствени организации, училища и бизнес проведоха мероприятия, целящи намаляване на отпадъците.

Професионална гимназия по ядрена енергетика „Мария Склодовска-Кюри” - гр. Белене кандидатства със свой проект и стана едно от 26-те училища в страната, в което се проведоха редица дейности, под ръководството на Елка Данева и инж. Мариана Кънчева.

Гости на мероприятията бяха представители на Община Белене, Общински детски комплекс, директори, учители и ученици от СОУ „Димчо Дебелянов” и ОУ „Васил Левски”, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) - регионален офис Свищов.

В първия ден от изготвената програма се проведе открит урок на тема „Мисля ли за околната среда?”, с ученици от IXА клас. Чрез интерактивни игри, в които участваха както учениците, така и гостите, бяха поставени въпроси, насочващи вниманието към проблемите със замърсяването на околната среда. Изведени бяха лесни правила, които всеки може да спазва в ежедневието си, за да живеем в по-чиста и здравословна среда. Представена бе презентация на тема „Как да намалим отпадъците”, изготвена от Михаела Петрова - ученичка от IXА клас. Тя включваше любопитна информация за възможностите за рециклиране и правила за поведение. Участниците получиха плакати, осигурени от БДЗП, и тетрадки от рециклирана хартия с любопитна информация за разделното събиране на отпадъци.

През втория ден бе проведен открит урок с учениците от дванадесети клас, ученици от СОУ „Димчо Дебелянов” и представители на Община Белене. Гостите взеха активно участие, като споделиха своя личен и професионален опит, и разясниха дейностите по редица проекти на Общината, касаещи околната среда.

Трето от поредицата мероприятия бе изработване на изделия от отпадъци и природни материали в ателие „Аз и природната среда”. С много въображение и емоции учениците вдъхнаха живот на битови отпадъци и ги превърнаха в красиви предмети за предстоящите коледни и новогодишни празници. Достояние на всички участници и гости през цялата седмица беше изложбата на изделия от отпадъци.

В последния ден от програмата в студио „Английска градина” бе проведена дискусия на тема „Компостиране” и беше изработена заготовка за битов компост. В дискусията участваха и ученици от ОУ „Васил Левски”. В презентация, направена от Георги Кирилов - ученик от XIIА клас, бе преставена подробна информация за методите за изработване на компост. Демонстрирано бе разделно събиране на отпадъци и устойчиво потребление, което провокира любопитството на гостите. Проведена бе и викторина, която показа, че всички участници в дискусията имат отношение по проблемите на околната среда.

Дейностите по проекта на ПГЯЕ „М. С. Кюри” станаха част от европейската мрежа от организации и институции, активно участващи в популяризирането на идеите за намаляване на отпадъците. Училището ще участва в национален и европейски конкурс за най-добър проект.

Елка Данева, учител в ПГЯЕ „Мария Скл.-Кюри”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Община Белене почете Пламен Горанов

Прочети повече за Община Белене почете Пламен Горанов Знамената пред Община Белене днес са спуснати наполовина във връзка с обявения Ден на национален траур в памет на Пламен Горанов. ...

Католическата общност в Белене откр

Прочети повече за Католическата общност в Белене откри 10 работни места чрез заведение за хранене Не трябва да чакаме някой друг да се погрижи за нас и града ни каза отец Паоло. Отец Паоло Кортези, пасионист, роден на 31 март 1974 година в Трескоре Балнеарио, близо до Бергамо, Италия. През ...