Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

ПГЯЕ "Мария Скл.-Кюри" - част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците

За четвърта поредна година в над 30 европейски страни се отбеляза Европейската седмица за намаляване на отпадъците. У нас тя се проведе за пръв път, благодарение на организаторите от Асоциация на еколозите от общините в България.

В дните между 17 и 25 ноември общини, неправителствени организации, училища и бизнес проведоха мероприятия, целящи намаляване на отпадъците.

Професионална гимназия по ядрена енергетика „Мария Склодовска-Кюри” - гр. Белене кандидатства със свой проект и стана едно от 26-те училища в страната, в което се проведоха редица дейности, под ръководството на Елка Данева и инж. Мариана Кънчева.

Гости на мероприятията бяха представители на Община Белене, Общински детски комплекс, директори, учители и ученици от СОУ „Димчо Дебелянов” и ОУ „Васил Левски”, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) - регионален офис Свищов.

В първия ден от изготвената програма се проведе открит урок на тема „Мисля ли за околната среда?”, с ученици от IXА клас. Чрез интерактивни игри, в които участваха както учениците, така и гостите, бяха поставени въпроси, насочващи вниманието към проблемите със замърсяването на околната среда. Изведени бяха лесни правила, които всеки може да спазва в ежедневието си, за да живеем в по-чиста и здравословна среда. Представена бе презентация на тема „Как да намалим отпадъците”, изготвена от Михаела Петрова - ученичка от IXА клас. Тя включваше любопитна информация за възможностите за рециклиране и правила за поведение. Участниците получиха плакати, осигурени от БДЗП, и тетрадки от рециклирана хартия с любопитна информация за разделното събиране на отпадъци.

През втория ден бе проведен открит урок с учениците от дванадесети клас, ученици от СОУ „Димчо Дебелянов” и представители на Община Белене. Гостите взеха активно участие, като споделиха своя личен и професионален опит, и разясниха дейностите по редица проекти на Общината, касаещи околната среда.

Трето от поредицата мероприятия бе изработване на изделия от отпадъци и природни материали в ателие „Аз и природната среда”. С много въображение и емоции учениците вдъхнаха живот на битови отпадъци и ги превърнаха в красиви предмети за предстоящите коледни и новогодишни празници. Достояние на всички участници и гости през цялата седмица беше изложбата на изделия от отпадъци.

В последния ден от програмата в студио „Английска градина” бе проведена дискусия на тема „Компостиране” и беше изработена заготовка за битов компост. В дискусията участваха и ученици от ОУ „Васил Левски”. В презентация, направена от Георги Кирилов - ученик от XIIА клас, бе преставена подробна информация за методите за изработване на компост. Демонстрирано бе разделно събиране на отпадъци и устойчиво потребление, което провокира любопитството на гостите. Проведена бе и викторина, която показа, че всички участници в дискусията имат отношение по проблемите на околната среда.

Дейностите по проекта на ПГЯЕ „М. С. Кюри” станаха част от европейската мрежа от организации и институции, активно участващи в популяризирането на идеите за намаляване на отпадъците. Училището ще участва в национален и европейски конкурс за най-добър проект.

Елка Данева, учител в ПГЯЕ „Мария Скл.-Кюри”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Младоженци

Прочети повече за Младоженци В незабравим ден се превърна датата 16 май 2015 година за Мартина Росенова Маринова и Мирослав Младенов Георгиев - те сключиха граждански брак в Белене. Честито, семейство Георгиеви! Обичайте се, в...

51 години Белене град

Прочети повече за 51 години Белене град П Р О Г Р А М А 3 септември 2015 година (четвъртък) 11:00 часа Откриване на изложба „Плетива и гоблени от ръцете на Пенсионерски клуб „Надежда” 4 септември 2015 година...