Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Павел Алфредов

Павел Алфредов: „ЖИВЕЙТЕ ТАКА, ЧЕ ГОДИНИТЕ ДА МИНАВАТ,
НО ДА НЕ ТЕЖАТ; ГОДИНИТЕ ДА СЕ ТРУПАТ, НО ДА НЕ ЛИЧАТ”
Сграбчете биологичната младост, а не календарната!
Разговор с рехабилитатора-физиотерапевт
към МЦ „БелМедик” Павел Алфредов

- Г-н Алфредов, в какво здраве и настроение Ви откривам?
- В комфорт със себе си съм.
- Този комфорт вече колко време го поддържате? Въпросът ми е насочен за началото на заниманията Ви с лечебна физкултура и спорт.
- Сещам се, че когато бях малък майка ми често ми казваше: „Ти само знаеш да играеш!” Така че този комфорт аз го имам още от дете. Отдавна не съм в тази възраст, но играта аз я превърнах в начин на живот. През 1991 година, с една моя приятелка, която сега е в Германия, заедно започнахме заниманията с лечебна физкултура и спорт.
- А какво Ви провокира да започнете, как се роди идеята?
- Още като стажант трябваше да определя, да избера в каква специалност ще се насоча. Аз от малък обичах спорта, учил съм в спортно училище. Затова се насочих към лечебната физкултура, която помага за здравето и красотата на пациентите. Всички трябва да се стремим към здраве и красота.
- Това е вечен стремеж!
- За мен е така открай време и се надявам да е така още дълги години.
- Вашите наблюдения какви са - в Белене само жените ли се стремят към здраве и красота или през годините и мъжете започват да обръщат внимание на външния вид на тялото си?
- В Белене, както е и почти навсякъде, жените обръщат по-голямо внимание на външния си вид. През последните години забелязвам, че и мъжете на Белене започват да се грижат за телата си. И по-конкретно да отговоря на въпроса Ви - при мен идват повече жени, отколкото мъже. През годината да идват по един-двама мъже. Сега в групите имам само един мъж, който е кандидат за местния парламент, но няма да споменавам имена. Радостно е, че към момента заниманията се посещават и от деца, и от тийнейджъри. Това наистина ме радва и е похвално, както за децата, така и за техните родители, които ги насърчават. Чрез тях ще насаждаме медицинска култура на населението. И чрез тях ще се борим с дрогата и „лочене” на бира от малки деца. Радвам се, че има и жени, които посещават групите ми от много години. Тук трябва да поясня, че хората, които идват при мен, целят не само да свалят килограми, но и заради редица заболявания, като високо кръвно, диабет, гръбначни изкривявания, невроза и други.
- Колко групи водите към момента и в кои часове се провеждат заниманията по лечебна физкултура и спорт?
- Първоначално имах една група, чиито занимания бяха по обяд. Когато в града ни имаше руски специалисти, заради атомната електроцентрала, бившият кмет - Петър Дулев, ме помоли да сформирам още една група за тях, но в следобедните или вечерните часове, тъй като проявявали желание да се занимават с фитнес. Въпреки че руснаците вече ги няма, вечерната група се запълни от беленчани. Така че групите са две и заниманията са от 12.00 и от 18.15 часа. Те се провеждат в сградата на МЦ „БелМедик” (поликлиниката, както я знаят хората), в салона за лечебна физкултура и спорт. В продължение на 45 минути, всеки делничен ден, използваме спорта за лечение. Таксата е 20 лева за месец.
- За да се постигнат резултати, трябва постоянство, нали? Вие изготвяте индивидуална програма на всеки един от групите Ви и не ги подлагате на гладуване, макар че много често свързват името Ви точно с това и казват: „Алфредов не дава!”
- Така е! Трябва постоянство. А за израза „Алфредов не дава!”, те много добре знаят, че съм прав, макар че всеки е господар на себе си и на тялото си. Моята задача е да им покажа пътя, а те трябва да го извървят. Моята е лесна, но да се извърви пътят е много трудно. Затова се опитвам максимално да съм полезен на всеки, съобразявам се с неговата индивидуалност и пак ще кажа - трябва постоянство. Често се опитвам да мотивирам хората от групите с думите - Ако искате да постигнете резултат, трябва да сте постоянни, последователни, системни, защото ако идвате от ден до пладне, вие ще останете в трета глуха! Живейте така, че годините да минават, но да не тежат; годините да се трупат, но да не личат! Заниманията са всеки делничен ден, но не са задължителни. Знам, че всеки е натоварен и понякога е невъзможно да се присъства, но е препоръчително.
- Вие се опитвате да провокирате участниците в групите Ви. Около Коледно-новогодишните празници организирахте парти, на което раздадохте грамота на всеки участник с интересни категории. Какво целяхте с това - стимулиране ли?
- И стимулиране, и да ги провокирам. Аз много обичам работата си. Виждам в последно време в жените, които посещават групите ми, много голям напредък и това ми носи удовлетворение. Има жени, които са свалили по 32 кг, по 10 кг и т.н. Дори и да не могат да постигнат максимален резултат за това, за което са дошли, те създават социални контакти. Ето защо ми хрумна идеята за партито „Божествени тела” и грамотите. Освен грамотите за всяка участничка, незабравими ще останат емоциите от вечерта. Предполагам, че в края на тази година отново ще си организираме такова парти.
- Трудности стоят ли пред Вас? Има ли неща, за които мечтаете в работата си?
- Мисля си, че трябва да се радваме, че имаме такава зала, такъв салон, в който да провеждаме заниманията по лечебна физкултура. Много градове, които са от типа на Белене, нямат и това. Когато се съберем повече хора в салона, често се шегуваме, че трябва да избиваме стените. Това няма как да се случи. Иска ми се някой бизнесмен да ни помогне, защото с общински пари едва ли ще може да ни се предложи нещо повече.
- Вие сте човек, който не се оплаква. Как постигате това?
- Аз съм здраво стъпил на краката си. Имам опорни точки в живота, на които се опирам. Дано здравето продължава дълги години да стои в тялото и в духа ми. Само че аз се грижа за това, не чакам да дойде „от горе”. Мисля, че всеки трябва да постъпва така! По този начин човек забравя на колко е години, а помни само кога е роден.
Разговаря
Ралица Господинова,
гл. редактор на в-к „Дунавски новини”

АНКЕТА: Защо посещавате групата по лечебна физкултура и спорт?

Румяна Богданова: Посещавам групата по лечебна гимнастика от 1995 г. до момента, но с известни прекъсвания. Първоначално и аз, както всички останали, бях запалена от идеята за бързо отслабване. С течение на времето се убедих, че редовното занимание със спорт е най-добрият начин за поддържане в кондиция на тяло и дух. А за мен това е най-важното, особено след като прекарах тежко заболяване. Радвам се, че нашият град предлага такава услуга на желаещите. Бих се обърнала към всички, които се колебаят дали да се включат в групата: „Елате, вижте, опитайте и ще ви хареса. Групата е отворена за всички желаещи.”

Даниела Каракашева: „Преди две години се присъединих към групата при г-н Алфредов, провокирана от желанието си да отслабна и да изглеждам добре, от чисто женска суета. Не знаех доколко ще успея, но постигах малките цели, които си поставях (в килограми), доста бързо и все ми се струваше, че може и още, и още... На тези, които искат да опитат, бих казала да не се колебаят - всеки може да постигне мечтаното тяло. Не е лесно, но пък е един път към себе си, който е хубаво всеки да извърви докрай и да не се отказва, защото винаги може и още. Природата е създала човешкия организъм с невероятни възможности. Хубавото тяло може да бъде постигнато, стига да се прави с разум, упоритост и в групата на Божествените тела.”

Милена Илиева: „Помня датата, на която за първи път посетих салона по лечебна физкултура и спорт - 4 февруари 2010 година. Направих го, поради здравословни причини. Лекарите бяха категорични, че трябва да сваля килограми. Опитвах различни диети сама, но ефектът бе минимален. С помощта на г-н Алфредов още първия месец теглото ми намаля с 3,5 кг, а през юни 2010 г. тежах с 18 кг по-малко. Г-н Алфредов бе разработил индивидуална програма за мен. Успях, защото имах подкрепа, разбиране и съмишленици. Различни бяха причините, заради които спрях да посещавам заниманията по лечебна физкултура и спорт. Едната бе, че по онова време нямаше вечерна група, а само тази от 12.00 часа, което бе твърде неудобно за мен като работеща жена. От 12 януари тази година поднових посещенията в групите на г-н Алфредов. Здравословни проблеми този път нямам. Липсва ми тонусът, начинът, по който се чувствах след упражненията и хранителния режим. Амбицирана съм, имам волята и желанието да постигна добри резултати. Може да ви звучи доста нереално, но ако приемете програмата на г-н Алфредов за свой начин на живот, ще се чувствате по-щастливи и ще бъдете в хармония със себе си. Не е трудно! Напротив. Сами да се стремите към сваляне на килограми, освен че е почти невъзможно, е и рисково за здравето ви. Със заниманията по лечебна физкултура и спорт, освен че ще изглеждате по-добре, ще се чувствате по-добре и ще бъдете по-здрави. При мен се получи. Защо да не се случи и при вас? Опитайте!”
Анкетата взе
Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Бистра Анкова Гаврилова

Прочети повече за Бистра Анкова Гаврилова   Бистра Анкова Гаврилова е на 27 години. През 2004 година завършва Държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” - град Свищов, специалност „Банково, застрахователн...

На "Ти" с Борислав Йорданов

Прочети повече за На "Ти" с Борислав Йорданов „Казвам се Борислав Йорданов. Роден съм в края на Октомври 1986 година. Средното си образование завърших в СОУ „Димчо Дебелянов”, след което учих малко в Русе и дотам. Сега не раб...