Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Пета среща по "Коменски" за ОДЗ "Бодра смяна"

 

Поредната визита по проект „Европа през погледа на децата” на Секторна програма „Коменски” бе осъществена от 15 до 20 октомври в Полша. В нея участваха главен учител Стефка Павлова и старши учител Елка Василева от ОДЗ „Бодра смяна” - град Белене. Целта на визитата бе: „По-добро разбиране на различието на културите и на полската образователна система”.

В ДГ № 159 във Варшава, която е партньор по проекта, присъствахме на уроци в малките, средните и големи класове. Наблюдавахме интересен урок, според педагогиката на играта „Кланза”, която успешно може да се прилага и при малки, и при големи деца. Посещението ни в ДГ завърши с впечатляващ спектакъл, представен от децата под надслов „Пътуване през Европа”. Накрая деца и гости затанцуваха заедно.

Беше вълшебно преживяване. При посещението ни в специализираната ДГ № 213 бяха представени методите на работа с деца със СОП от Директора г-н Михай Копизински. След разглеждане на класните стаи наблюдавахме уроци. Приятни минути прекарахме и с малките изпълнители на полска музика от Музикалното училище в града. А спектакълът „Традицията на жътвата” на децата от 351 училище ни разкри богатството на полските традиции. Заедно с 6-годишните деца от ДГ № 159 се разходихме из „Царския ловен парк” и участвахме в наблюдение на ателието в „Павильона за лов”.

Колегите-партньори по Проекта „Коменски” от България, Румъния, Гърция, Франция и Литва, присъствахме на интересния и забавен спектакъл „Локомотив”, подготвен и представен пред децата от техните родители. За ролята на училищата, които приемат също и деца със СОП в полската образователна програма, своя опит сподели г-жа Агнешки Семберски - директор на училището на ул. „Пала Телекиего”.

Полша е страна с богато историческо наследство. В галерията на полските художници и в музея на Фредерик Шопен прекарахме незабравими и вълнуващи мигове. Красив и величествен е старият град, в който се намира Царският дворец, а в Царския парк на Лазиенски се разхождат деца и възрастни. И на края ще спомена Дворецът Виланов, който е не само красив, но и богат с експонатите си.

Завинаги ще носим в сърцата си спомена за незабравимата Варшава, за топлата среща, както с полските колеги, така и с останалите колеги-партньори по Проект „Коменски”.

Елка Василева, ст. учител в ОДЗ „Бодра смяна”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Обява

Прочети повече за Обява Във връзка с изпълнение на проект: „Частично изграждане на канализационна мрежа с ПСОВ и рехабилитация на съществуващата водоснабдителна мрежа на гр. Белене”, Община Белене набира следн...

Бюджет 2013 бе приет

Прочети повече за Бюджет 2013 бе приет С пълно единодушие общинските съветници приеха най-важния финансов документ. На второто си заседание за 2013 година Общински съвет-Белене прие бюджета на общината за 2013 година. Общата рамка н...