Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Петя Иванова: Алие внесе радост в дома ни

 

Алие е на 2 години и 7 месеца. От почти два месеца тя вече е част от семейството на Петя и Данаил Иванови. Те имат 20-годишен брак, 19-годишно момче - Ивайло, и 7-годишния Деян. Данаил работи в беленското военно формирование, а Петя е изцяло отдадена на децата и семейството.

- Трудно ли се решихте със съпруга си да станете приемно семейство?

- Не, не взехме трудно това решение, дори мога да кажа, че това ни бе като мечта, която не бяхме сигурни, че ще осъществим, но я осъществихме. Познаваме много приемни семейства, а и още когато излязоха първите телевизионни предавания за приемни семейства, аз присърце взимах историите и си се представях в ролята на приемен родител.

- Вие сте майка на две момчета. Има ли разлика между родител и професионален родител?

- Да, майка съм на две момчета и затова решихме да се грижим за момиче, тъй като сме мечтали да си имаме момиче. За нас разлика между децата няма - ние се чувстваме като родители на Алие. Може би отговорността е малко по-голяма, защото осъзнаваме, че се грижим за чуждо дете.

- А подготвяте ли се за момента, в който тя няма вече да е при вас?

- Въобще не искаме да мислим за този момент. В началото, преди да дойде при нас, знаехме, че трябва да сме готови и за това време. Но когато влезе в дома ни, моментално стана любимка на цялата фамилия, на приятелите ни, на цялата улица дори. Батковците много ми помагат и се грижат за нея. Алие внесе радост в дома ни. Щастливи сме много с нея.

- Не е тайна, че получавате месечно възнаграждение - парите стигат ли Ви, за да покриете разходите около детето?

- Само веднъж взех заплата, тъй като тя втори месец е при нас. Не знам, сякаш не правя толкова сметка за парите, колкото и банално да звучи. Наши приятели също искат да станат приемни родители. А относно финансовата част - знаем, че други общини подпомагат приемните родители чрез еднократна парична помощ, но в нашата няма такава практика. Подобна помощ би означавала подкрепа от ръководството на общината към дейността ни. Хубаво е повече хора да се решат на приемна грижа, защото е доказано, че е много по-добре децата да се отглеждат в приемни семейства, отколкото да остават по социални домове.

Разговаря Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Национален ученически конкурс "Посл

Прочети повече за Национален ученически конкурс "Посланици на здравето" Шестокласниците от ОУ „Васил Левски” - гр. Белене спечелиха участие в Национален ученически конкурс „Посланици на здравето” към Министерство на здравеопазването. Работното з...

Нека ни чуят. Да кажем "ДА" на рефе

Прочети повече за Нека ни чуят. Да кажем "ДА" на референдума за ядрената енергетика в България. ЗАЩО ДА - Защото имам право да гласувам и избирам България да се развива. Защото България е член на елитния „Ядрен клуб на Света”. Една от тринадесетте държави в Европа, които имат пр...