Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Петя Иванова: Алие внесе радост в дома ни

 

Алие е на 2 години и 7 месеца. От почти два месеца тя вече е част от семейството на Петя и Данаил Иванови. Те имат 20-годишен брак, 19-годишно момче - Ивайло, и 7-годишния Деян. Данаил работи в беленското военно формирование, а Петя е изцяло отдадена на децата и семейството.

- Трудно ли се решихте със съпруга си да станете приемно семейство?

- Не, не взехме трудно това решение, дори мога да кажа, че това ни бе като мечта, която не бяхме сигурни, че ще осъществим, но я осъществихме. Познаваме много приемни семейства, а и още когато излязоха първите телевизионни предавания за приемни семейства, аз присърце взимах историите и си се представях в ролята на приемен родител.

- Вие сте майка на две момчета. Има ли разлика между родител и професионален родител?

- Да, майка съм на две момчета и затова решихме да се грижим за момиче, тъй като сме мечтали да си имаме момиче. За нас разлика между децата няма - ние се чувстваме като родители на Алие. Може би отговорността е малко по-голяма, защото осъзнаваме, че се грижим за чуждо дете.

- А подготвяте ли се за момента, в който тя няма вече да е при вас?

- Въобще не искаме да мислим за този момент. В началото, преди да дойде при нас, знаехме, че трябва да сме готови и за това време. Но когато влезе в дома ни, моментално стана любимка на цялата фамилия, на приятелите ни, на цялата улица дори. Батковците много ми помагат и се грижат за нея. Алие внесе радост в дома ни. Щастливи сме много с нея.

- Не е тайна, че получавате месечно възнаграждение - парите стигат ли Ви, за да покриете разходите около детето?

- Само веднъж взех заплата, тъй като тя втори месец е при нас. Не знам, сякаш не правя толкова сметка за парите, колкото и банално да звучи. Наши приятели също искат да станат приемни родители. А относно финансовата част - знаем, че други общини подпомагат приемните родители чрез еднократна парична помощ, но в нашата няма такава практика. Подобна помощ би означавала подкрепа от ръководството на общината към дейността ни. Хубаво е повече хора да се решат на приемна грижа, защото е доказано, че е много по-добре децата да се отглеждат в приемни семейства, отколкото да остават по социални домове.

Разговаря Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

ПК "Нанежда" - Първи рожден ден и н

Прочети повече за ПК "Нанежда" - Първи рожден ден и нов клуб На 13 юли (петък) Пенсионерски клуб „Надежда” навърши 1 година от основаването си. И макар числото 13 и то - петък, да е фатално, ние сме убедени, че на нас то ще ни донесе радости и ус...

Честване празника на Инженерни войс

Прочети повече за Честване празника на Инженерни войски в Белене - 2013 г. Празникът на Инженерни войски и 135 години от създаването им отбеляза днес - 13 септември, 55-и инженерен полк - Белене. Честването във Военно формирование 28880 започна в 9.30 часа с тържествено с...