Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Проект за мемориал на жертвите на тоталитаризма

Уважаеми приятели,
Мисля, че времената са благодатни, за да се създаде и в България официална институция за съхраняване на паметта от тоталитарното време и отреждането на конкретно място, посветено на него.
По целия свят многобройни територии, напоени с болка и белязани от насилие, са трансформирани в места за историческа памет, в които разбираш що е това свобода и човешко достойнство. Места, в които бъдещите поколения ще имат възможност да се поучат от ужасите и престъпленията в миналото. На всеки континент, във всяко кътче по земята, има такова значимо място, поддържано и почитано от редица граждански организации, посветили му време, ресурси и енергия. В Европа тези места, пропити със страдание, са свързани най-вече с тоталитарните режими от кръга на национализма, фашизма и комунизма. За разлика от нацисткия режим, обаче, комунистическият се разглежда и изучава в много по-малка степен, сякаш не му се отдава значимото.

ЛАГЕРЪТ В БЕЛЕНЕ
Почти никой в България не помни, че в Белене между 1941 и 1943 г. е действал лагер за затвор и принудителен труд на хиляда български евреи. Но всички знаят, че този в Белене е бил най-големият действащ лагер през комунистическия режим и остава запечатан като такъв в колективното българско съзнание. Основан е на 27 април 1949 г. с Декрет на МС и бива многократно закриван и откриван. Според свидетелства обаче, структурата е функционирала без прекъсване от 1949 до 1989 г.
Беленският остров бива избран именно заради местонахождението и изолирания си характер. Затворниците, докарвани с влакове до беленската гара и оттам - ескортирани от милицията, са се отправяли пеш към Втори обект - лагер за политически затворници, намиращ се на около 15 км във вътрешността на остров Персина.
Счита се, че за 40-годишния период (от 1949 до 1989 г.) беленският остров е „приютил” над 30 000 затворници. Освен политическите затворници и противници на режима, на острова са били министри и депутати от предишни правителства и парламенти, писатели, поети, музиканти, художници, учени и лекари, свещеници - католически и православни, протестантски пастори, монахини, мюсюлмани, роми.
За насилие и престъпления, извършени на остров Белене, между 1949 и 1989 г., никой не е бил съден и осъждан, въпреки многобройните свидетелства.

СТЪПКА КЪМ ОСНОВАВАНЕТО НА МУЗЕЙ-МЕМОРИАЛ
Реализирането е сложно, но не и невъзможно. Много хора и институции желаят и се стремят към създаването на подобно място, за да се съхрани паметта и за да знаят новите поколения. Най-трудната част е, може би, избор на личност, която разполага с нужния ценз и тежест пред институциите.

Уважаеми приятели,
ако споделяте тази мечта и желаете да допринесете за нейното постигане, Ви каня на:
Първо СЪБРАНИЕ НА ОРГАНИЗАЦИОННИЯ КОМИТЕТ:
СЪБОТА 26 април 2014 г., от 10.00 ч., в Културен център „Блажен Евгений Босилков”, град Белене, ул. „Страцин” № 2.
Очаквам Ви с радост, защото колкото повече се съберем, толкова по-бързо и лесно ще реализираме този проект!

Очаквам Ви и се надявам да работим заедно по този проект!

о. Паоло Кортези,
ректор на Светилище „Блажен Евгений Босилков”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Цецка Цачева: "Белене" е непосилен

Прочети повече за Цецка Цачева: "Белене" е непосилен за нашата държава проект Народните представители от ГЕРБ в 42-рото НС от Плевенски избирателен район Цецка Цачева и Владислав Николов на 21 октомври имаха приемен ден в Белене. Разговаряхме с г-жа Цачева след края на среща...

СОУ "Димчо Дебелянов" бе

Прочети повече за СОУ "Димчо Дебелянов" бе домакин на първата интеркултурна среща на Трите "Б" От 1ви ноември в продължение на три дни СОУ "Димчо Дебелянов" бе домакин на първата интеркултурна среща на партньорите - Трите "Б" - Белене, Битоля, Белград по проекта "Спо...