Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Прокуратура и ДАНС тарашат офиси на Богомил Манчев

Обиските са за присвояване на милиони в областта на енергетиката

Акция на прокуратурата и ДАНС се извършва в офисите на фирма на бизнесмена Богомил Манчев, съобщиха от прокуратурата.

Оттам поясняват, че още на 9 август държавното обвинение е образувало досъдебно производство за присвояване на пари в особено големи размери в областта на енергетиката.

От съобщението става ясно, че спецоперацията не е само на територията на столицата, разследващи са тършували и в офиси в Перник, Козлодуй и Белене.

Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене" след решението на парламента да спре градежа на втората атомна централа.

От прокуратурата поясняват, че са предприели тези си действия, след като са получили оперативни данни, че се укриват и унищожават документи, касаещи предмета на разследване по делото.

БНР съобщи, че има арестувани, но от прокуратурата посочват, че на този етап повече подробности няма да разкриват, докато не бъдат повдигнати обвинения на лицата, които ще бъдат задържани.

Появи се и информация, че шефът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев даже е арестуван. От "Риск инженеринг" обаче обявиха, че шефът им е в командировка в Истанбул и е обещал на органите на реда да съдейства като свидетел, след като се върне в България другата седмица.

От компанията допълват, че доброволно са предали на разследващите договори и финансово-счетоводни документи.
По предварителни данни спецчастите още сутринта са обсадили сградата на "Риск инженеринг" в столицата и са поискали документи за компанията "Уорли парсънс", която е консултант на НЕК по проекта АЕЦ "Белене", а неин подизпълнител в България е фирмата на Манчев.

В началото на септември прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери - 18 милиона евро, свързано с проекта за АЕЦ "Белене".

В същия ден от ДСБ и от партията на Мария Капон обявиха, че консултантът "Уорли парсънс" продължава да получава плащания от НЕК, въпреки че проектът за "Белене" е спрян.

Тогава двете партии показаха и три фактури. Първата с дата 10 септември 2012 г. Втората е в седмицата след провеждане на референдума - от 4 февруари 2013 г. за 520 000 лв. по проекта. Тогава министър на икономиката е Делян Добрев.

Третата е за над 4 млн. лв. - тя е от 29 май 2013 г. и е подписана в последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и в деня на клетвата на новото правителство на Пламен Орешарски.

Фактурите са на обща стойност около 7,5 млн. лв., поясни бившият депутат от ДСБ Иван Иванов.

Сумата НЕК е платила на "Уорли Парсънс" за "нормален труд" и "нормални разходи", каза тогава още той.
По публикацията работи: Златко Желев, dnes.bg

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Съобщение на "Дунавски новини&

Прочети повече за Съобщение на "Дунавски новини" за изборите Общински вестник „Дунавски новини” информира всички партии, коалиции и инициативни комитети, които ще вземат участие в произвеждането на избори за членове на Европейски парламент от Реп...

БСП издига за кмет на Община Белене

Прочети повече за БСП издига за кмет на Община Белене Момчил Спасов Местната структура на БСП в Белене на свой пленум, провел се на 15 юли, издигна кандидатурата за Кмет на общината на Момчил Спасов, подкрепена и от ЗС „Александър Стамболийски”. &bdqu...