Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Румяна Богданова след обучението в Америка

Директорът на ОУ "Васил Левски" Румяна Богданова след обучение в Америка: "В дейностите си учениците се насочват как да използват разбиранията си като граждани"

- Г-жо Богданова, завърнахте се от десетдневно професионално обучение в Ню Йорк за 15 училищни директори от цялата страна. Разкажете ни повече за него?
- Пътуването беше част от програмата „Академия за училищни лидери“, създадена от Фондация „Америка за България“. Обучението се проведе в Колежа „Банк Стрийт“ (Ню Йорк). Интензивният курс се ръководеше от признати експерти по педагогика и лидерство в образованието - Елис Скоуп и Кайл Хейвър. Програмата беше натоварена, но много ползотворна. Тя е специално разработена за български директори и се фокусираше върху инструменти за ефективно училищно лидерство, педагогиката на ХХІ век, създаване на професионална учебна общност в училище и нови похвати за въвеждане на проектно-базирано обучение. В рамките на програмата имахме възможността да посетим различни американски училища и да обменим опит с американските си колеги. По време на обучението преминахме през динамични упражнения и задачи, чрез които придобихме умения за идентифициране, анализиране и справяне с проблемите в училище.
- Какво Ви впечатли в Ню Йоркските училища?
- Впечатли ме това, че в Ню Йорк всяка образователна институция има своя визия за развитието си от гледна точка на интегриране на нови образователни методики и технологии в учебния процес, професионалното развитие на ученици и учители, въвличане на учениците в управлението на училищната общност и в интерактивен учебен процес. Визията и духът, който цари в училището се забелязва още от входа. Не е необходимо да се разписва на хартия - всичко е ясно само като погледнеш коридорите и класните стаи, кабинетите и учебните пространства. Дори не е нужно да разговаряш с ученици и учители, за да усетиш настроението и атмосферата на сътрудничество, които царят в училището. Посетихме 6 различни училища и всяко имаше различна визия.
- Как работят американските Ви колеги?
- В Америка се работи с разбиране на индивидуалните потребности и интереси на всяко дете, с ангажиране на учениците в смислено изследване на реални житейски проблеми в техните квартали, чрез целенасочено използване на материали, които помагат за взаимодействие с физическото и социалното обкръжение. Така се изгражда солидна основа от знания по всеки предмет, които водят до изследователски умения у учениците - от придобиване на знания, към анализ и решаване на проблеми (реални и значими за тях). На учениците се осигуряват множество възможности и средства, за да представят своите разбирания и резултати от реализираните проекти. В дейностите си учениците се насочват как да използват разбиранията си като граждани, поддръжници на демократичния процес, ангажирани и допринасящи за социални промени.
- Как се чувствате след обучението в Ню Йорк и отново на директорския стол в ОУ „Васил Левски”?
- Посещението и обучението в Ню Йорк ме зареди с много позитивна енергия и желание за промяна. Като мото мога да изведа думите на единия от ръководителите ни Кайл Хейвър, а именно: „Ние сме хората, които трябва да намерят пукнатината в бетона, да посеят в нея семената на промяната и да се погрижат те да поникнат“.


Разговоря
Ралица Господинова

снимка: личен архив

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Математическо състезание в СОУ "Дим

Прочети повече за Математическо състезание в СОУ "Димчо Дебелянов" 54 ученици от ІІ, ІІІ и ІV клас взеха участие във второто издание на Коледното математическо състезание за ученици от начален курс в СОУ „Димчо Дебелянов” на 14 декември. Състезанието с...

Възпитаници на Училища Европа със 1

Прочети повече за Възпитаници на Училища Европа със 100% успеваемост на изпитите на Университета Кеймбридж На 25 септември Училища Европа Белене връчиха езикови сертификати на Университета Кеймбридж на свои възпитаници. За двадесета поредна година учениците на Училища Европа заслужено се сдобиха със с...