Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

СОУ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ”

СОУ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ” С НОВ ПРОЕКТ ЗА ОБОГАТЯВАНЕ НА УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА И ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

През настоящата учебна година училищното настоятелство при СОУ „Димчо Дебелянов” - Белене спечели и работи по проект на тема „За знания и успех”, финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Знания за успех (2014-2015)”, с финансовата подкрепа на SAP Labs България. Целта му е да се предоставят нови възможности за развитие на учениците от СОУ „Димчо Дебелянов”, да се подпомогне тяхното представяне в училище, да се придобият нови знания и умения и ангажират с полезни за младежите, за училището и града дейности.
Вече са изпълнени някои от специфичните цели на проекта - закупени са нови книги за училищната библиотека. От февруари месец те вече са регистрирани в библиотечния фонд, на всяка книга има стикер с информация за донорите и са пуснати сред читателите. Новозакупените книги са съобразени с интересите на потребителите на училищната библиотека. Има много нови приказки - български и от чуждестранни автори, енциклопедии, редица образователни и занимателни книги, а също и художествена литература за по-големите ученици. Новите книги са около 600.
Друга специфична цел по проекта е да се подобри информираността и гражданското възпитание на учениците чрез активното им участие в организиране и отбелязване на празници, изложби, конкурси за литературна творба и рисунка. В тази връзка в училище бяха отбелязани 11 януари - Световен ден на думата „Благодаря”, и Деня на розовата фланелка - 25 февруари. По повод 2 април - Световен ден на детската книга, учениците рисуваха по любими детски приказки и книжки, които са прочели в училищната библиотека. От творбите бе подредена изложба, която се превръща в традиционна за СОУ „Димчо Дебелянов”, тъй като такава изложба бе организирана след приключване на проекта „Библиотека за знания и успех” през 2013/2014 учебна година. Проведен бе и конкурс за литературна творба на тема „Какво мога да направя аз за моя роден град”. С помощта на учителите по български език и литература, учениците описваха с какво могат да бъдат полезни за своя град, какво ще работят и как точно ще променят нещата в общината. В есетата си учениците искат, като пораснат, да опазват чистотата на града и биоразнообразието на уникалната ни природа, да построят търговски център, еко-хотел, закрит басейн със соларни батерии, градски зелени паркове, увеселителен парк, светещи фонтани и детски площадки. В плановете си те предвиждат, че ще асфалтират всички улици, ще напишат книги за католици, власи и мюсюлмани, ще работят в земеделието и рибовъдството. Младите жители на Белене искат да произвеждат рибарски пособия и тръстикови мебели и да направят рибен ресторант. Помислили са за приют за бездомни животни и дом за самотни стари хора, ще ремонтират лятното кино и построят дискотека, ще развиват балет, фитнес и спортни танци. Победителите в конкурса са: Женя Великова от VІІ-а клас - първо място, второ място - Мартин Красимиров от VІІ-а клас, и на трето място - Силвия Тодорова от ХІ клас. Идеята за конкурса бе провокирана от палавото момче Емил от Льонеберя, който се превръща в Председател на Общинския съвет в своето родно място. Конкурсът бе обвързан с честването на 50 години от обявяването на Белене за град и 45-тия патронен празник на СОУ „Димчо Дебелянов”.
Ще припомня, че през изминалата учебна година СОУ „Димчо Дебелянов” премести библиотеката си в по-просторна и слънчева стая, оборудва я с нови мебели, лаптоп и мултифункционално устройство, достъп до интернет. Бяха закупени над 300 нови книги. Това стана възможно, благодарение на спечеления от училищното настоятелство проект „Библиотека за знания и успех“, реализиран с финансирането на ФРГИ и SAP Labs-България.
Библиотеката в СОУ „Димчо Дебелянов” съществува от създаването на училището преди 45 години. Днес читателите - ученици и учители, са удвоени, в сравнение с предходната година - над 200.
Анелия Спасова-Коева,
помощник-директор на СОУ „Димчо Дебелянов”


Проектът е финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Знания за успех /2014-2015/”,
с финансовата подкрепа на SAP Labs България.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Посетителският център на ПП "Персин

Прочети повече за Посетителският център на ПП "Персина" затворен до края на Септември Дирекция на ПП „Персина“ започна строително-ремонтни дейности на територията на целия парк. В рамките на около 2 месеца обект на реконструкция ще бъдат както Посетителският център, така...

Плевенската филхармония гостува в Б

Прочети повече за Плевенската филхармония гостува в Белене Плевенската филхармония представя "Музика от голямото кино" - концерт с филмови мелодии от култови ленти на Холивуд и Европейското кино. Филмовата музика се превърна в съвременна клас...