Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

СОУ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ”

СОУ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ” С НОВ ПРОЕКТ ЗА ОБОГАТЯВАНЕ НА УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА И ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

През настоящата учебна година училищното настоятелство при СОУ „Димчо Дебелянов” - Белене спечели и работи по проект на тема „За знания и успех”, финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Знания за успех (2014-2015)”, с финансовата подкрепа на SAP Labs България. Целта му е да се предоставят нови възможности за развитие на учениците от СОУ „Димчо Дебелянов”, да се подпомогне тяхното представяне в училище, да се придобият нови знания и умения и ангажират с полезни за младежите, за училището и града дейности.
Вече са изпълнени някои от специфичните цели на проекта - закупени са нови книги за училищната библиотека. От февруари месец те вече са регистрирани в библиотечния фонд, на всяка книга има стикер с информация за донорите и са пуснати сред читателите. Новозакупените книги са съобразени с интересите на потребителите на училищната библиотека. Има много нови приказки - български и от чуждестранни автори, енциклопедии, редица образователни и занимателни книги, а също и художествена литература за по-големите ученици. Новите книги са около 600.
Друга специфична цел по проекта е да се подобри информираността и гражданското възпитание на учениците чрез активното им участие в организиране и отбелязване на празници, изложби, конкурси за литературна творба и рисунка. В тази връзка в училище бяха отбелязани 11 януари - Световен ден на думата „Благодаря”, и Деня на розовата фланелка - 25 февруари. По повод 2 април - Световен ден на детската книга, учениците рисуваха по любими детски приказки и книжки, които са прочели в училищната библиотека. От творбите бе подредена изложба, която се превръща в традиционна за СОУ „Димчо Дебелянов”, тъй като такава изложба бе организирана след приключване на проекта „Библиотека за знания и успех” през 2013/2014 учебна година. Проведен бе и конкурс за литературна творба на тема „Какво мога да направя аз за моя роден град”. С помощта на учителите по български език и литература, учениците описваха с какво могат да бъдат полезни за своя град, какво ще работят и как точно ще променят нещата в общината. В есетата си учениците искат, като пораснат, да опазват чистотата на града и биоразнообразието на уникалната ни природа, да построят търговски център, еко-хотел, закрит басейн със соларни батерии, градски зелени паркове, увеселителен парк, светещи фонтани и детски площадки. В плановете си те предвиждат, че ще асфалтират всички улици, ще напишат книги за католици, власи и мюсюлмани, ще работят в земеделието и рибовъдството. Младите жители на Белене искат да произвеждат рибарски пособия и тръстикови мебели и да направят рибен ресторант. Помислили са за приют за бездомни животни и дом за самотни стари хора, ще ремонтират лятното кино и построят дискотека, ще развиват балет, фитнес и спортни танци. Победителите в конкурса са: Женя Великова от VІІ-а клас - първо място, второ място - Мартин Красимиров от VІІ-а клас, и на трето място - Силвия Тодорова от ХІ клас. Идеята за конкурса бе провокирана от палавото момче Емил от Льонеберя, който се превръща в Председател на Общинския съвет в своето родно място. Конкурсът бе обвързан с честването на 50 години от обявяването на Белене за град и 45-тия патронен празник на СОУ „Димчо Дебелянов”.
Ще припомня, че през изминалата учебна година СОУ „Димчо Дебелянов” премести библиотеката си в по-просторна и слънчева стая, оборудва я с нови мебели, лаптоп и мултифункционално устройство, достъп до интернет. Бяха закупени над 300 нови книги. Това стана възможно, благодарение на спечеления от училищното настоятелство проект „Библиотека за знания и успех“, реализиран с финансирането на ФРГИ и SAP Labs-България.
Библиотеката в СОУ „Димчо Дебелянов” съществува от създаването на училището преди 45 години. Днес читателите - ученици и учители, са удвоени, в сравнение с предходната година - над 200.
Анелия Спасова-Коева,
помощник-директор на СОУ „Димчо Дебелянов”


Проектът е финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Знания за успех /2014-2015/”,
с финансовата подкрепа на SAP Labs България.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Децата на Белене

Прочети повече за Децата на Белене "БЪЛГАРИЯ - ТОВА Е МОЯТА РОДИНА" В ОДЗ „БОДРА СМЯНА” Децата от Подготвителна група „Мики Маус” на ОДЗ „Бодра смяна” на 6 март показаха знанията си ...

Достъп за туристи на втори обект н

Прочети повече за Достъп за туристи  на втори обект на о.Персин е свободен Културен център „Евгений Босилков”, със заповед на министъра на правосъдието, има разрешение от юни месец да води посетители на Втори обект на остров Персин. Предстои рекламна кампания ...