Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Самодейния танцов състав на Военно формирование 28880

Милка Самуилова, ръководител на танцовия състав на ВФ 28880: „ПРИЕМАМ ВСЯКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТГОВОРНО”

- Г-жо Самуилова, как се роди идеята за самодеен танцов състав към ВФ 28880?
- Самодейният танцов състав на ВФ 28880 се създаде през месец март 2014 г. Идеята за създаването му е на командването на формированието. Тя бе приета с много ентусиазъм и желание от страна на личния състав. В начинанието се включиха не само военнослужещи и цивилни служители, които са се занимавали с народни танци през годините - като капитан Веселин Василев, капитан Йордан Стойков, р-к Миглена Василева, р-к Радослав Тонев, р-к Христина Николаева и р-к Павел Лоринков, но и любители-самодейци, които обичат да танцуват под звуците на българската народна музика, като ст. сержант Чавдар Терзиев, капитан Цветан Герасимов, ст. сержант Найден Петров, сержант Симеон Мединцов, р-к Светлин Пироев, р-к Андрей Вричев, р-к Петя Митева, р-к Емилия Тодорова, р-к Красимира Георгиева, р-к Мартина Ченкова, р-к Ирина Петкова, р-к Людмила Павлова, р-к Роза Врайкова и ц.сл. Ваня Дамянова.
- Какви изяви сте имали до момента?
- Първото участие на танцовия състав бе на Прегледа на любителското художествено творчество през месец април миналата година, където с изпълненията си силно впечатли и личния състав на формированието, и гостите, присъстващи на събитието. Последва представяне в заключителния етап на Прегледа в Сухопътните войски през месец юни в Стара Загора. Там съставът бе удостоен с почетния знак „Тръба на Сухопътните войски”. И наградите ни не спряха до тук. С участието си в четвъртото издание на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор-2014” - с. Царевец, община Свищов, съставът спечели първия си златен медал, както и наградата на БНТ за участие в предаването „Иде нашенската музика”. Записът бе излъчен преди дни - на 23 май, по БНТ.
- Според Вас, на какво се дължат успехите на състава и искате ли да се възползвате и да благодарите на някой чрез страниците на ДН?
- Успехите на състава са резултат не само на таланта на участниците в него, но и на техния упорит и всеотдаен труд. Изисква се организираност и дисциплинираност, за да се съчетава професията ни и отговорностите, които тя носи, с любовта към танца. Като ръководител на състава приемам всяко предизвикателство изключително отговорно. Благодарение на подкрепата и съдействието, което получаваме от командването на формированието, с лекота се преодолява всяка трудност и успехите не закъсняват. Благодаря и на всички, които помагат при поставянето на танците, които изпълнява съставът! За първия танц - „Гергьовден”, идеята бе на г-н Любен Лоринков. Аз я разработих и така с общите усилия на всички участници успяхме да я реализираме. За танца „Копаница” използвахме услугите на хореографа Явор Узунов от град Свищов. Третото ни изпълнение, което в момента подготвяме, е танцът „Срещи”. Той е много стар и го обработваме с другите колеги от състава, които са бивши танцьори. Голяма е благодарността ни и към Кмета на с. Царевец за съдействието, което ни оказва с предоставянето на народни носии за участията ни.
В свищовското село Царевец танцовият ни състав ще се представи през месец август в петото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор”. Преди това обаче, през месец юни, ни предстои участие в заключителния етап от Прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски в град Смолян. Работим усърдно за усъвършенстване на изпълненията ни и за доброто ни представяне в предстоящите събития. Надявам се да спечелим сърцата не само на публиката, а и на журито.

Разговаря
Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Децата на Белене показаха как искат

Прочети повече за Децата на Белене показаха как искат да изглежда брега на Дунав край града им Областна инициатива „Децата в действие сбъдват мечтите си”, която се проведе в рамките на Ден по предприемачество и инициативност за деца от предучилищта възраст в Плевенска област, се ...

3-ти март в Белене

Прочети повече за 3-ти март в Белене Официалната церемония по отбелязване на 3-ти март - Ден на освобождението на България от османско иго и национален празник на Република България, както и 136 години от края на Руско-турската война,...