Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Славен юбилей

Навършват се 50 години от първото влизане на футболния отбор на Белене „Гигант” в „Б” РФГ. Отборът на „Гигант”, който е съставен изцяло от местни футболисти, се състезава в първенството на северната „Б” РФГ в продължение на четири сезона - от 1962 до 1966 година. Най-големият успех на „Гигант” през този период е класирането през 1964 година на 7 място в крайното класиране в първенството на Северна „Б” РФГ, когато отборът постига 13 победи, 6 равенства и 11 загуби при голова разлика 34-40.

Първият двубой в първенството на Северна „Б” РФГ е на 12 август 1962 година в град Свищов срещу отбора на „Академик” и е спечелен с резултат 1:0 с попадение на Павел Челестинов.

За първенство 1962/1963 година - „Гигант” се класира на 14 място с голова разлика 34:41 и спечелени 31 точки.

По време на сезон 1962/1963 година отборът достига финал на републиканско селско първенство срещу отбора на „Спартак” - с. Койнаре, който е загубен с резултат 1:2. Попадението за отбора на „Гигант” отбелязва Ангел Минков.

През следващия сезон - 1963/1964 година, „Гигант” печели турнира за републиканско селско първенство. Резултатите, които се получават са: „Гигант” - „Комарево” 0:0, „Спартак” - „Гигант” 0:7 и „Гигант” - „Житница” 4:1. Голмайстор на финалите е централният нападател на „Гигант” Йосиф Пейзанов с 9 точни попадения.

През сезон 1963/1964 година жребият в надпреварата за купата на „Съветската армия” определя за съперник на отбора на „Гигант” многократния шампион - отборът на „ЦСКА”. След два двубоя на разменено гостуване, постигнатите резултати са съответно 0:3 в Белене и 1:3 в София, като попадението за „Гигант” отбелязва Йордан Стойков.

Цветовете на титулярните екипи на беленските футболисти бяха в зелено-бяло райе, зелени гащета и черни чорапи, а срещите се играеха пред препълнени трибуни.

Участие през периода 1959-1964 година вземат следните състезатели: Петър Топалов и Любомир Павлов (вратари); Недялко Грунчев, Бернард Матов, Златко Джантов (капитан на отбора), Петър Ръжгев, Иван Маринов (защитници); Николай Ганков, Здравко Ченков, Бено Колипатков, Йосиф Йоргов (халфове); Йосиф Пейзанов, Ангел Минков, Недялко Джантов, Симеон Учанов, Илия Шалварков, Павел Челестинов, Николай Вълков (нападатели) и други.

Председател на дружеството е Георги Цветков, а треньор на отбора е Иван Нейков.

За нас, любителите и радетелите на футбола в Белене, този юбилей е значим и скъп. Винаги ще помним тези години! Тогавашният отбор на „Гигант” се превърна в символ и емблема на Белене. На всички, които чувстват тази годишнина като славна - честит юбилей!

Златко Джантов

ДН благодари за съдействието на Николай Първанов.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Спортна екипировка-дарение получи С

Прочети повече за Спортна екипировка-дарение получи СК „КЛАСИК”-БЕЛЕНЕ 21 трика, 21 анцузи, 11 борцовки и 25 тренировъчни летни екипи получи като дарение Спортният клуб по борба „Класик” - Белене от Бончук Андонов - дългогодишен журналист и фотограф, отраз...

ЗАЛА ПО БОРБА ОТКРИХА В БЕЛЕНЕ

Прочети повече за ЗАЛА ПО БОРБА ОТКРИХА В БЕЛЕНЕ Дългоочакван ден за деятелите и любителите на борбата в Белене бе 24 януари. Тържествено бе открита тренировъчна зала по борба. Тя е на площ 278,12 кв. м и включва основна зала, тренировъчна фитнес...