Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Студенти от ВТУ наблюдаваха урок по литература в гимназията

СТУДЕНТИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ НАБЛЮДАВАХА УРОК ПО ЛИТЕРАТУРА В БЕЛЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ

Група студенти, ІV курс, от специалностите „Български език и география” и „Български език и руски език” на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” наблюдаваха урок по литература в VІІІ клас на СОУ „Димчо Дебелянов” - Белене. Темата бе „Героите от Дервишово семе” - между законите на рода и повика на сърцето”.
„Стечение на обстоятелствата е гостите да наблюдават обобщаващия ни час за разказа на Николай Хайтов „Дервишево семе”, каза преподавателят по български език и литература Божидар Богданов. Приятелските му взаимоотношения с проф. Радослав Радев са в основата на сътрудничеството между беленското средно общообразователно училище и Великотърновския университет. Проф. Радев, заедно с колежката си гл. ас. Димка Димитрова, преподавател по методика на обучението по български език във ВТУ, днес - 14 октомври, също присъстваха на открития урок.
„Ние благодарим за този празник, който ни направихте днес. Много добре оценяваме, че „Дервишево семе” е колкото лесен за разбиране, толкова и труден за тълкуване”, обърна се към учениците проф. Радослав Радев. И допълни: „Тук е голямата наука, която имаме, когато преподаваме такива разкази. На какво ни учи животът? Животът ни учи на две неща - да казваме НЕ и да казваме ДА. И да признаем кое преобладава в живота ни, кое ни спасява? Когато обичаме също е знаково, казвайки НЕ или ДА.
В българската традиция, както е в разказа „Дервишово семе”, идеята е, че когато обичаш трябва да казваш повече НЕ. Или когато си в рамките на рода, трябва да се научиш да казваш НЕ. Според българския вариант, дори и за съвременни хора, онази ключова дума, която трябва да имаме е НЕДЕЙ. Това е посланието на самия разказ на Хайтов.
Но ние може ли да творим, ако направим в живота си ключова думата НЕДЕЙ? Защото трябва непрекъснато да се спасяваме? Или обратното - трябва непрекъснато да влизаме в живота така, че да поемаме определени рискове, които ние предварително не може да разберем. Голямата наука е да казваме НЕ, но голямата красота е да казваме ДА. Къде ще ги балансираме и кога това ще се случи? Кога може да казваме ДА като НЕ и НЕ като ДА? Тези решения са част от нашия спонтанен живот.”
„Урокът ви ме провокира да препрочета разказа на Хайтов „Дервишево семе”, не скри емоциите си директорът на СОУ „Димчо Дебелянов” Радка Дончева. Тя благодари на учителя Божидар Богданов, на учениците, както и на гостите в лицето на проф. Радев, че за втори път води група студенти от Великотърновския университет и изрази надеждата си, че скоро ще има трета подобна среща.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Йорданов ден в Белене 2013 (видео)

Прочети повече за Йорданов ден в Белене 2013 (видео) Изключително голям интерес имаше тази година за традиционното вадене на Кръста от студените води на река Дунав. Пожелаваме на всички много здраве и щастие!      Смел...

ОБЩИНА БЕЛЕНЕ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА МА

Прочети повече за ОБЩИНА БЕЛЕНЕ ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА МАРТЕНИЦИ Кой ще изработи най-дългата и най-оригинална мартеница? С този въпрос ръководството на Община Белене отправя предизвикателство към жителите на града и петте кметства в общината, обявявайки конкурс ...