Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Труд + Постоянство = Успехи

Те са само втори клас. Категорични са, че математиката е любимият им предмет. Това са Преслава Матова, Марио Петров и Кристиян Гаврилов от ІІ клас на ОУ „Васил Левски”. В края на миналата учебна година те имаха успехи на международното математическо състезание „Математика без граници”. Преминаха през няколко кръга, като на дистанционния успяха да завоюват индивидуални медали: Марио - златен, Преслава - сребърен, а Кристиян - бронзов. Беленските деца се представиха и в кръга на турнира в град Несебър в дните 1-2 юли, в който са участвали 865 ученици от І до ХІІ клас (в индивидуалното състезание) и 224 отбора с 662 участници в отборната надпревара от общо девет държави. Една точка ги е деляла от спечелването на бронзовия медал при отборното класиране. „Сами за себе си те имат знанията. Притесненията ми бяха дали ще съумеят да се справят в екип. Доказаха, че могат, което много ме радва! Създали са си собствена схема на работа: Преслава, като капитан на отбора, изчита условието на задачата, мислят индивидуално и след това заедно обсъждат, за да излязат с единно решение”, сподели учителката им Величка Петкова. Към характеристиката на децата се включи и другата им учителка - Галя Дамянова: „И тримата са много индивидуални. Имат различни интереси, но любовта към математиката ги обединява. Те са отлични ученици и по останалите учебни предмети.” И действително - различни са. Преслава иска да стане зъболекар, Марио - математик, а Кристиян - ветеринарен лекар. Въпреки това ни увериха, че и през новата учебна година ще решават много задачи и биха участвали в нови математически състезания. Емоциите от първите им успехи в тази насока все още са живи. С въодушевление разказват за притесненията си преди отделните кръгове, за затрудненията по дадени задачи, за снимките, които са си направили с участниците от другите държави.
„Успехът им се дължи на логическата мисъл, която имат, на възможностите, заложбите и развитието им. Нашата работа - на учителите, е от една страна, но ако нямаме съдействието на родителите, няма да постигнем резултати и да „извадим” най-доброто от децата”, обобщи г-жа Петкова.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Ирина не е сама !

Прочети повече за Ирина не е сама ! 22 596,07 лева бе събраната сума за лечението на 28-годишната Ирина Бучева след вечерта на 23 юли - датата на благотворителния концерт, организиран за нея и който бе кулминация до момента на благот...

ОДЗ "Мечта" - 35 години част от жив

Прочети повече за ОДЗ "Мечта" - 35 години част от живота на Белене Колективът на ОДЗ „Мечта” днес е от 25 души Даниела Каракашева е от Белене. Възпитаничка е на ОДЗ „Мечта” и учителките Цветанка Спасова и Любка Гулева. За детската гради...