Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Труд + Постоянство = Успехи

Те са само втори клас. Категорични са, че математиката е любимият им предмет. Това са Преслава Матова, Марио Петров и Кристиян Гаврилов от ІІ клас на ОУ „Васил Левски”. В края на миналата учебна година те имаха успехи на международното математическо състезание „Математика без граници”. Преминаха през няколко кръга, като на дистанционния успяха да завоюват индивидуални медали: Марио - златен, Преслава - сребърен, а Кристиян - бронзов. Беленските деца се представиха и в кръга на турнира в град Несебър в дните 1-2 юли, в който са участвали 865 ученици от І до ХІІ клас (в индивидуалното състезание) и 224 отбора с 662 участници в отборната надпревара от общо девет държави. Една точка ги е деляла от спечелването на бронзовия медал при отборното класиране. „Сами за себе си те имат знанията. Притесненията ми бяха дали ще съумеят да се справят в екип. Доказаха, че могат, което много ме радва! Създали са си собствена схема на работа: Преслава, като капитан на отбора, изчита условието на задачата, мислят индивидуално и след това заедно обсъждат, за да излязат с единно решение”, сподели учителката им Величка Петкова. Към характеристиката на децата се включи и другата им учителка - Галя Дамянова: „И тримата са много индивидуални. Имат различни интереси, но любовта към математиката ги обединява. Те са отлични ученици и по останалите учебни предмети.” И действително - различни са. Преслава иска да стане зъболекар, Марио - математик, а Кристиян - ветеринарен лекар. Въпреки това ни увериха, че и през новата учебна година ще решават много задачи и биха участвали в нови математически състезания. Емоциите от първите им успехи в тази насока все още са живи. С въодушевление разказват за притесненията си преди отделните кръгове, за затрудненията по дадени задачи, за снимките, които са си направили с участниците от другите държави.
„Успехът им се дължи на логическата мисъл, която имат, на възможностите, заложбите и развитието им. Нашата работа - на учителите, е от една страна, но ако нямаме съдействието на родителите, няма да постигнем резултати и да „извадим” най-доброто от децата”, обобщи г-жа Петкова.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Момчил Недялков Спасов - кандидат з

Прочети повече за Момчил Недялков Спасов - кандидат за Кмет на община Белене За мен двете години от мандат 2013-2015 г. изминаха много бързо, бяха натоварени и динамични, но и ползотворни и успешни. Тръгвам към Местни избори 2015 г. с удовлетворение и самочувствие на чове...

Златна сватба 2013

Прочети повече за Златна сватба 2013 21 семейства, сключили граждански брак през 1963 година отново си казаха „ДА” по време на ритуала Златна сватба 2013, организиран от Община Белене. Щастливата церемония се състоя на 12 ...