Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Труд + Постоянство = Успехи

Те са само втори клас. Категорични са, че математиката е любимият им предмет. Това са Преслава Матова, Марио Петров и Кристиян Гаврилов от ІІ клас на ОУ „Васил Левски”. В края на миналата учебна година те имаха успехи на международното математическо състезание „Математика без граници”. Преминаха през няколко кръга, като на дистанционния успяха да завоюват индивидуални медали: Марио - златен, Преслава - сребърен, а Кристиян - бронзов. Беленските деца се представиха и в кръга на турнира в град Несебър в дните 1-2 юли, в който са участвали 865 ученици от І до ХІІ клас (в индивидуалното състезание) и 224 отбора с 662 участници в отборната надпревара от общо девет държави. Една точка ги е деляла от спечелването на бронзовия медал при отборното класиране. „Сами за себе си те имат знанията. Притесненията ми бяха дали ще съумеят да се справят в екип. Доказаха, че могат, което много ме радва! Създали са си собствена схема на работа: Преслава, като капитан на отбора, изчита условието на задачата, мислят индивидуално и след това заедно обсъждат, за да излязат с единно решение”, сподели учителката им Величка Петкова. Към характеристиката на децата се включи и другата им учителка - Галя Дамянова: „И тримата са много индивидуални. Имат различни интереси, но любовта към математиката ги обединява. Те са отлични ученици и по останалите учебни предмети.” И действително - различни са. Преслава иска да стане зъболекар, Марио - математик, а Кристиян - ветеринарен лекар. Въпреки това ни увериха, че и през новата учебна година ще решават много задачи и биха участвали в нови математически състезания. Емоциите от първите им успехи в тази насока все още са живи. С въодушевление разказват за притесненията си преди отделните кръгове, за затрудненията по дадени задачи, за снимките, които са си направили с участниците от другите държави.
„Успехът им се дължи на логическата мисъл, която имат, на възможностите, заложбите и развитието им. Нашата работа - на учителите, е от една страна, но ако нямаме съдействието на родителите, няма да постигнем резултати и да „извадим” най-доброто от децата”, обобщи г-жа Петкова.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Помогнете на Мишо

Прочети повече за Помогнете на Мишо Това е Мишо. Той е едно 4 годишно жизнено и палаво дете. Но за съжаление животът го подлага на едно тежко изпитание. Докторите в България казват, че има много рядък за деца вид рак - фоликулар...

Димитър Димитров, съдружник в &bdqu

Прочети повече за Димитър Димитров, съдружник в „Петокладенци” ЕООД: „БЕЗ РИСК НЯМА ШАМПАНСКО” Един от най-новите инвеститори на територията на община Белене е „Петокладенци” ЕООД. Дейността на дружеството е отглеждане към момента на над 30 000 пилета Дюк. Как хора от Стара Загор...