Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Успехи за беленско момиче в Испания

Александра Митева е родена на 19 юли 2004 година. Нейните баба и дядо - Снежана и Петър Тодорови, от 1988 г. живеят в Белене и са едни от многото работници, дошли и останали в града ни, заради втората атомна електроцентрала. Те имат двама синове - Димитър и Венцислав. По-големият е в Германия, а по-малкият - в Испания. Едва 3-годишна, в Испания заживява и Александра, заедно с баща си Венцислав и майка си Мариета. Александра има и сестричка на почти 4 години. Тя се казва Максимилиана. Два месеца в годината Александра е в България и основно - в Белене.
„В Белене е спокойно. Имам приятелки тук. Обичам да прекарвам времето си на тенис корта, както и да играя петанк”, споделя Александра. Летните й дни минават без много забавления и ангажименти. Не е така обаче във Валенсия, където живее. „От 9.00 до 17.00 часа съм на училище. Три дни в седмицата прекарвам над два часа в залата „Седави”, където тренирам художествена гимнастика. Когато се прибера, започвам да си уча уроците си и така до 22.00 часа. Събота посещавам българско училище в град Торент - „Христо Ботев”. Доста от неделите ми са ангажирани със състезания”, разказа за ежедневието си Александра. От гимнастиката тя вече има 14 медала - златни и сребърни. Състезава се от 7-годишна. Първоначално в трио - заедно с още две испански момичета. От 2014 година обаче Александра е индивидуален състезател. Любимият й уред е топката. „На 26 април, тази година, на състезание, което се проведе в град Монкада, спечелих първо място и златен медал в първенството по художествена гимнастика на област Валенсия. В моята възрастова група имаше още 22 състезателки”, похвали се Александра. Не крие, че дни преди състезанието, както и по време на самото му провеждане, е много притеснена и развълнувана - „Просто не спирам да говоря за това. А когато излизам, за да изпълня съчетанието си, притеснението ми не отминава”, откровено е чаровното момиче.
Тя има още един талант - пеенето. С него също има много успехи. През 2014 година печели първо място в конкурса за музикално-словесно народно творчество в рамките VІ фестивал за българите по света „Аз съм българче” - Будапеща (Унгария), категория „Музикални изпълнения”. Успехът на Александра е за изпълнената от нея родопска песен „Юначе, лудо-младо”. А песента „Излел е Дельо хайдутин” й носи първо място в нейната възрастова група в VІ издание на конкурса по пеене за деца и юноши от българските общности в чужбина „Прехвръкна птичка” 2015, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина. Журито е било в състав Юлия Цанкова - председател, акад. Любка Рондова и Маргарита Ралчева - членове. Наградата Александра ще получи на 28 юли в музея „Земята и хората” в София от вицепрезидента на Р България Маргарита Попова.
Мечтата на Александра обаче е да стане педиатър. „Ще продължа да играя художествена гимнастика и да пея, но като хоби. Искам да лекувам децата”, категорична е тя. Дали ще осъществи мечтата си, времето ще покаже. Предстоят й обаче още летни дни, които да прекара в Белене. Освен че отделя време за упражнения по гимнастика, Александра разучава, заедно с баба си Снежана, песента „Лале ли си, зюмбюл ли си”, с която ще се яви на следващ конкурс в Испания през есента.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

„Надявам се да имаме много п

Прочети повече за „Надявам  се да имаме много поводи за радост и гордост  с ФК „ГИГАНТ” - БЕЛЕНЕ” - Г-н Блажев, през есенния полусезон „Гигант” - Белене играе в Северозападната „В” аматьорска футболна група. Какво означава това за Вас? - Означава отговорност. Трябва да...

Поредни успехи за ХК "Дунав" - Беле

Прочети повече за Поредни успехи за ХК "Дунав" - Белене От 21 до 23 юни 2013 г. в гр. Бургас се проведе Държавен финал за момичета (13 г.). След оспорвани срещи, отборът на ХК „Дунав” се класира на трето място и взе бронзовите медали. С инди...