Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Успехи за беленско момиче в Испания

Александра Митева е родена на 19 юли 2004 година. Нейните баба и дядо - Снежана и Петър Тодорови, от 1988 г. живеят в Белене и са едни от многото работници, дошли и останали в града ни, заради втората атомна електроцентрала. Те имат двама синове - Димитър и Венцислав. По-големият е в Германия, а по-малкият - в Испания. Едва 3-годишна, в Испания заживява и Александра, заедно с баща си Венцислав и майка си Мариета. Александра има и сестричка на почти 4 години. Тя се казва Максимилиана. Два месеца в годината Александра е в България и основно - в Белене.
„В Белене е спокойно. Имам приятелки тук. Обичам да прекарвам времето си на тенис корта, както и да играя петанк”, споделя Александра. Летните й дни минават без много забавления и ангажименти. Не е така обаче във Валенсия, където живее. „От 9.00 до 17.00 часа съм на училище. Три дни в седмицата прекарвам над два часа в залата „Седави”, където тренирам художествена гимнастика. Когато се прибера, започвам да си уча уроците си и така до 22.00 часа. Събота посещавам българско училище в град Торент - „Христо Ботев”. Доста от неделите ми са ангажирани със състезания”, разказа за ежедневието си Александра. От гимнастиката тя вече има 14 медала - златни и сребърни. Състезава се от 7-годишна. Първоначално в трио - заедно с още две испански момичета. От 2014 година обаче Александра е индивидуален състезател. Любимият й уред е топката. „На 26 април, тази година, на състезание, което се проведе в град Монкада, спечелих първо място и златен медал в първенството по художествена гимнастика на област Валенсия. В моята възрастова група имаше още 22 състезателки”, похвали се Александра. Не крие, че дни преди състезанието, както и по време на самото му провеждане, е много притеснена и развълнувана - „Просто не спирам да говоря за това. А когато излизам, за да изпълня съчетанието си, притеснението ми не отминава”, откровено е чаровното момиче.
Тя има още един талант - пеенето. С него също има много успехи. През 2014 година печели първо място в конкурса за музикално-словесно народно творчество в рамките VІ фестивал за българите по света „Аз съм българче” - Будапеща (Унгария), категория „Музикални изпълнения”. Успехът на Александра е за изпълнената от нея родопска песен „Юначе, лудо-младо”. А песента „Излел е Дельо хайдутин” й носи първо място в нейната възрастова група в VІ издание на конкурса по пеене за деца и юноши от българските общности в чужбина „Прехвръкна птичка” 2015, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина. Журито е било в състав Юлия Цанкова - председател, акад. Любка Рондова и Маргарита Ралчева - членове. Наградата Александра ще получи на 28 юли в музея „Земята и хората” в София от вицепрезидента на Р България Маргарита Попова.
Мечтата на Александра обаче е да стане педиатър. „Ще продължа да играя художествена гимнастика и да пея, но като хоби. Искам да лекувам децата”, категорична е тя. Дали ще осъществи мечтата си, времето ще покаже. Предстоят й обаче още летни дни, които да прекара в Белене. Освен че отделя време за упражнения по гимнастика, Александра разучава, заедно с баба си Снежана, песента „Лале ли си, зюмбюл ли си”, с която ще се яви на следващ конкурс в Испания през есента.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Славен юбилей

Прочети повече за Славен юбилей Навършват се 50 години от първото влизане на футболния отбор на Белене „Гигант” в „Б” РФГ. Отборът на „Гигант”, който е съставен изцяло от местни футболисти...

19 медала за СК по борба "Класик" п

Прочети повече за 19 медала за СК по борба "Класик" през сезон 2011/2012 Спортен клуб по борба „Класик” завоюва 19 медала през състезателния сезон за 2011/2012 година. Златен медал спечели Ивелин Генчев на Държавното лично отборно първенство във Враца (м...