Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Учителят Иван Иванов

 

В село Татари живеят двама души, които са познати на почти всички беленчани - началните учители Върбинка и Иван Иванови. Седмица преди сбора на селото дворът им е огласян от смях и глъч. На гости са им техни бивши ученици. Срещата е дълго чакана и планирана - още преди повече от две години, но здравословни проблеми на домакините все я отлагат. Но всяко нещо като че ли си е предопределено - осъществява се в годината, когато учителят Иван Иванов чества 80-годишния си юбилей.

Учителят Иван Иванов е роден на 10 декември 1932 година в с. Татари. Едва 11-годишен остава сирак - без майка. Още от малък се включва в земеделския труд на семейството. Завършва средно педагогическо училище в град Велико Търново и получава диплома за начален учител. Учителства преди казармата във Варненска област (тогава окръг), а после - в родното Татари, Божурлук и в Белене. Още като млад учител се откроява като човек, призван да упражнява високо-хуманната професия. С характерната за него артистичност да разказва, да пее, да рисува, да свири на акордеон спечелва сърцата на децата - залог за успешна възпитателна работа. За постигане на необходимите знания, умения и навици, съзнателност и активност използва дидактични игри, наблюдения, нагледни материали, аудио-визуални средства, туристически походи, учебни екскурзии до исторически и географски обекти. Прилагайки индивидуалния подход, допълнителна работа с по-трудните ученици, активната връзка с родителите и звеното ученик-учител-родител, осъществява желанието си да няма повтарящи ученици.

Учителят Иван Иванов се усъвършенства в областта на музиката. Още в началото на своето поприще в с. Божулук ръководи певческа група, която е класирана на І място в бивша Свищовска околия. В Основно училище „Отец Паисий” една година ръководи хор. В ЕСПУ „Димчо Дебелянов” създава групи, изпълняващи народни, училищни и други песни, където използва ударни инструменти. Няма училищни мероприятия като празника на училището, откриване на учебната година, Седмицата на детската книга, новогодишни поздравления, в които да не взимат участие негови певци. Многократно е канен за поздравления на градски тържества. Неговите изпълнители са аплодирани бурно от публиката.

Под мотото „Опознай Родината, за да я обикнеш” в продължение на 20 години Иван Иванов е водач на групи за екскурзионно летуване. Завел е повече от 200 деца - млади туристи, във всички български планини, където работи за формирането на патриотичното, естетическо, екологично и физическо възпитание. Брането на билки, хапването на горски плодове, слушането на ромона на планинските поточета, възхищението от пъстроцветния килим на поляните и дъха на свежия въздух - това е оставило трайни спомени в душите на децата. Това е учителят Иван Иванов. Едни го наричат приятен събеседник, други - лъчезарен, а трети - най-добрият за тях учител.

Иван Иванов взема активно участие в художествената самодейност като артист, хорист и ръководител. За добрата му работа като учител и общественик получава значка „Отличник на МНП” и медал „1300 години България”.

Иван Иванов: Чувствам се прекрасно, щастлив съм, че съм сред хора, които обичам, които познавам от мънички и сега са пораснали. И право да ви кажа, струва ми се, че са по-хубави, откогато ги познавам. Имам 42 години стаж като учител, над 300 ученици сме обучавали и сега, ако да трябва да избирам - пак същия път бих избрал. Имал съм възможност за други професии, много по-платени, но топлите очи на децата, игрите, акордеона, екскурзионното летуване - ето това не ми е давало да сменя професията си.

Данаил Чоранов: Тук съм при хора, които обичам и които са ми дали много. Ориентирали са ме да стана малко по-човечен.

Мариета Гъдуларова: Върбинка и Иван Иванови са хора, които заслужават уважение. Нека са живи и здрави още дълги години и все така да се обичат и подкрепят! Знам, че и те са разбрали, че това е най-важното!

Елза Гъдуларова: Тук съм, защото са страхотни и двамата - други като тях няма! Обичам ги много и имам прекрасни спомени с тях!

Диана Тодорова: Това са първите ми учители, които помня и до днес с голяма обич. Дали са ми много и никога няма да ги забравя!

Цветана Врайкова: На мен не са ми били учители, но съм участвала в групичките по пеене, които г-н Иванов правеше, в екскурзионните летувания. Това са едни от учителите, заедно с Радка Дончева, които са изградили нашия характер и които са ни научили да бъдем достойни хора.

Михаил Първанов: Този човек ни е научил да четем и пишем, отвори ни очите за всичко. Беше винаги до нас.

Детелин Анчев: Тук съм, заради незабравимите спомени и заради очакващото ни бъдеще!

Красимир Вакинов: Пожелавам на Иван Иванов дълголетие и да бъде все така добър!

Иван Ангелов: Тук съм, за да уважа първия си учител, който много обичам!

инж. Веселин Йоргов: Това са хората, които са ми дали първите стъпки в живота, първите напътствия, тук са и приятелите ми - затова отделих от времето си и съм тук, в дома на учителите Иванови.

Пламен Кърчев: Тук съм, заради уважението и знанията, които ми е дал учителят Иван Иванов. Много го ценя и почитам.

Живка Гулева: Това са хора, които обичам. Винаги ще съм насреща, за каквото и да е! Могат да разчитат на мен! Желая им здраве и да не се променят!

Със съпругата си Върбинка Иван Иванов е рамо до рамо от февруари 1958 година. По повод 50-годишнината от сватбата им, Иван Иванов й посвещава стихотворение, което завършва с думите: „Обичам те, моя първа и последна любов, и в отвъдното дори никой не ще ни раздели!”

Пожеланията си към него и Върбинка отправи чрез стихотворение, което завършва:

„Хей, момче, не остарявай! Спри, не бързай, крачки забави - все такъв неостаряващ остани!

Тръгвайки си от дома на Върбинка и Иван Иванови, сякаш останаха в съзнанието ми думите на г-н Иванов: „Ние имаме с г-жа Иванова една песничка „Свети, свети Петре, недей, недей бърза, ний ще те почерпим със татарска гъмза!” Идвайте, нито винцето, нито ракийката на дядо Ивана ще се свършат! Вратата на нашия дом е отворена, когато искате да ни гостувате - заповядайте!”

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

И тази година MOTOROCK FEST в Белен

Прочети повече за И тази година MOTOROCK FEST в Белене На 6 и 7 септември 2013г в град Белене ще се проведе Моторок фест. Мястото от миналата година остава непроменено (до стадиона, малко след входа на града). Участие в програмата ще вземат групите: ...

Обръщение на д-р Бистра Павловска с

Прочети повече за Обръщение на д-р Бистра Павловска след избора й за председател на общински съвет-Белене Благодаря на всички, които с вота си ме натовариха с тази огромна привилегия и чест да бъда председател на Общински съвет-Белене за мандат 2015-2019 година! За мен е ясно, че отговорността е огро...