Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Ще има референдум ЗА АЕЦ "Белене"

Юли, 2012 година...  Със скандиране „АЕЦ БЕЛЕНЕ!” в първия ден на месец юли десетки жители на града посрещнаха пред входа на Втората атомна електроцентрала депутатите от „Коалиция за България” Сергей Станишев, Румен Овчаров, Румен Петков, Янаки Стоилов и Антон Кутев. В официалната делегация бяха и председателят на Националния инициативен комитет за организиране на референдум за изграждане на АЕЦ „Белене” проф. Стефан Воденичаров, съпредседателите на местния инициативен комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене”, а ти?” Красимир Тодоров и Русалин Костов, както и Кмета на общината Петър Дулев.

На своеобразния митинг-протест под надслов "Риболов в гьола на АЕЦ „Белене", жители от града, подкрепени от представители на община Никопол, за пореден път издигнаха своите лозунги: "STOP на лъжите за АЕЦ Белене!", "Искаме референдум за АЕЦ Белене", „АЕЦ Белене + 7-ми блок АЕЦ Козлодуй", "Аз не искам да плащам неустойките за АЕЦ Белене, а ти?", „Белене е ЗА АЕЦ Белене!”.

Проф. Стефан Воденичаров  - председател на Националния инициативен комитет за организиране на референдум за изграждане на АЕЦ "Белене":

„Пред нас има една  лицензирана площадка, утвърдена от всички държавни и международни институции. Такива места в Европа могат да се изброят само на пръстите на едната ръка. Нека направим така, че на тази площадка да има работеща ядрена станция в България, която ще гарантира бъдещето на следващите поколения.”

Денят на протеста в Белене съвпадна с увеличението на тока в страната с 13%. Председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че шоковото увеличение е пряко следствие от политиката на ГЕРБ.

Сергей Станишев - председател на БСП:

„Може да си представим, ако втората българска атомна електроцентрала не бъде изградена, с колко ще поскъпва токът през следващите години и кой ще плаща това увеличение - всеки един българин. Тук имаме една от малкото в Европа лицензирани площадки за строителство на атомна електроцентрала, която е изцяло готова за строителство. Вместо това ни казват поредна измислица как ще се строи 7-ми блок на „Козлодуй”.  Дай Боже, но само че за да стигне „Козлодуй” до това състояние, до тази готовност за строителство, трябва да минат поне 7-8 години, през които други няма да чакат и да спят. Наскоро  турските власти и тяхното правителство обявиха, че планират 12 реактора в Турция. Познайте - кой ще изнася ток, кой ще внася ток и какви цени ще плащат отново българските граждани.”

Станишев уличи в лъжа ГЕРБ в опитите им да прехвърлят вината за поскъпването на електроенергията към предишното правителство. Лидерът на БСП изтъкна, че големият бум на подписване на договори за възобновяеми енергийни източници се случва през 2010 г. и 2011 г. Станишев обясни, че към средата на 2009 г. от фотоволтаици има изградени едва 20 мегавата мощности, а сега се говори за 12 000 мегавата.

Румен Овчаров обясни, че големият проблем всъщност не е зелената енергия, а спасяването на НЕК, която е във фалит. Депутатът изтъкна, че само за първите три месеца на настоящата година загубите на компанията са над 200 млн. лв. и тя трябва да плаща неустойките по „Белене”.

Румен Овчаров - депутат от "Коалиция за България":

„Вместо да имаме работещ реактор, който да произвежда енергия, сегашните управляващи събират пари да плащат неустойките по „Белене”. Ако няма АЕЦ "Белене", се подгответе и за последващи подобни увеличения на цените на тока в следващите години.

Депутатите от БСП, които дойдоха на площадката на АЕЦ „Белене”, остро възразиха срещу недопускането на медиите. „Неслучайно страхливците от ГЕРБзабраниха на медиите да влязат на площадката, за да не може да бъде опровергана лъжата за гьола”, заяви Станишев. Единствените, допуснати във вътрешността на площадката, бяха петимата народни представители.

„Няма никакъв гьол, има две подготвени площадки за строителство на два реактора”, каза на излизане от площадката Станишев. Лидерът на БСП напомни, че ако не беше решението на правителството, вече можеше да започва реалното строителство на централата, след като площадката вече е подготвена.

Станишев заяви, че проектът не е загубен безвъзвратно. Той уточни, че към датата на протеста са събрани над 250 000 подписа, което е половината от необходимите за референдум.

Сергей Станишев - председател на БСП:

„Подписката набира темпо и хората искат да се произнесат за първи път от 23 години демокрация по един важен въпрос, който засяга всеки един български гражданин. Тук не става дума за това всеки, който се е подписал, да бъде ЗА „Белене”, но имаме едно решение с огромни последици за страната, взето от правителството „на тъмно”. Когато събираме подписи и говорим с хората, те казват - да, ние искаме информация, искаме да чуем всички мнения, за да можем сами да решим - искаме ли втора атомна електроцентрала на площадка Белене или не.

Искам да помоля всеки български гражданин, който иска от неговия глас да зависи развитието на българската енергетика, да зависи цената на тока, да зависи българската атомна енергетика, да се подпише ЗА референдум, за да може да има национална кампания и да могат да се чуят всички мнения, да могат хората да решат, а не зад гърба им, „на тъмно” правителството да прави своите решения, а сметката да я плащат всички българи.”

Петър Дулев - кмет на община Белене:

„Всички ние знаем, особено беленчани и специалистите, които работят на площадка „Белене”, че тя не е гьол, че тя не е зелена поляна, а има своите достойнства, които могат да влязат веднага в действие. Искам да изкажа благодарност на всички граждани на Белене, които до този момент се подписаха за референдум - над 3 500 подписа, което прави повече от 60% от гласувалите на местните избори. Общината ще окаже съдействие на Инициативния комитет за събиране на още подписи от нашите съграждани. Ние отправяме поредна покана към Комисията по енергетика към Народното събрание да проведе изнесено заседание в Белене, на площадката и да се предизвика дискусия с експерти, за да се вземе съзнателно и, надявам се, позитивно решение.”

Красимир Тодоров - съпредседател на местния инициативен комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене”, а ти?”:

„На площадката на АЕЦ „Белене” са допуснати само народните представители, които членуват в Инициативния комитет, който организира подписката за референдум за АЕЦ „Белене”. Нито медии, нито граждани бяха допуснати. За съжаление, се осуети нашият опит да покажем на цяла България, че няма гьол на самата площадка. Не успяхме да влезем, за да покажем на цяла България, че там има едно прекрасно съоръжение. Нека хората да излязат и да се подпишат в подписката, независимо дали са  ЗА или ПРОТИВ АЕЦ Белене, за да може, когато дойде време за референдум, тези хора да имат право на глас. Нека българският народ  да вземе решение дали да има АЕЦ „Белене” или да няма.”

Според приетия през 2009 г. Закон за референдумите, за свикването на национално допитване са нужни 500 000 подписа. В случай, че те се съберат, референдум се провежда задължително. При 200 000 подписа обаче Парламентът трябва да разгледа предложението и да реши дали да свика референдум по свое усмотрение. Подписите за „Белене” се събират до края на месец юли. В града подкрепата си ЗА референдум за Втора атомна електроцентрала може да се изрази в изградения пункт на централния площад.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Белене без председател на Общинския

Прочети повече за Белене без председател на Общинския съвет На заседанието на Общинския съвет Белене бяха предсрочно прекратени правомощията на председателя на Общинския съвет - Стефан Николов. Това стана с гласовете на общинските съветници от коалиция &quo...

"ДЕН НА КМЕТА" - традиция и работещ

Прочети повече за "ДЕН НА КМЕТА" - традиция и работеща практика В първите дни на м. Януари стартираха изнесените приемни и срещите с жителите в кметствата на община Белене. Полезната инициатива, превърнала се в традиция, се осъществи по предварително оповестен ...