Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Сувенирите на Чичо Стефко

Стефко Спасов Иванов от село Петокладенци е пенсионер на 68 години. Работил е като механизатор в ТКЗС, а по-късно - в земеделската кооперация. След пенсионирането си намерил хоби, с което да запълва многото свободно време - започнал да изработва сувенири от дърво. Прави различни неща - калинки, лястовички, момичета в народни носии, къщи. Помощници в начинанието му са две малки ножчета, пила, шкурка и пинсета, както и липовото дърво, което трябва да съхне две-три години, за да може да се обработва. Всеки детайл прави ръчно, след което му вдъхва живот с помощта на четка и цветни бои. „Нужно е търпение и любов за всеки сувенир”, споделя чичо Стефко и допълва, че те са неповторими и уникални, защото си имат своя история и душа. Най-сложни са сувенирните шишета с фигурки вътре в тях, защото трудно се подреждат отделните части. „Удовлетворението от крайния резултат обаче компенсира всичко”, разказва още майсторът.

Първите изработени неща той подарил на внучките си - Габриела, Женя и Велина. Обича да изненадва с произведенията си и децата от селото, след като са имали различни участия в местното читалище. Една от най-хубавите си творби - „Обесването на Васил Левски”, подарил на ЦДГ „Васил Левски” - гр. Свищов. Печалба за труда си не търси, стигат му усмивките и благодарностите, които получава. За спомен обаче снима всеки от сувенирите си, на които не води статистика. „Все по-трудно се занимавам с хобито си. Детайлите са дребни и сглобяването им е трудно, а зрението ми отслабва”, откровен е чичо Стефко, и с тъга допълва, че няма на кой да предаде майсторлъка си.

Дунавски новини

„Дунавски новини” благодари за съдействието на Бистра Гаврилова - секретар на НЧ „Напредък 1903” - с. Петокладенци.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Кръгла маса, посветена на Междунаро

Прочети повече за Кръгла маса, посветена на Международния ден на толерантността Кръгла маса, посветена на Международния ден на толерантността - 16 ноември, ще се проведе на 16 ноември от 14.30 часа в зала 26 на Община Белене. Организатор е СОУ "Димчо Дебелянов" по пр...

ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА

Прочети повече за ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА ПОВИШАВАТ КВАЛИФИКАЦИЯТА НА ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ На 20.01.2015 г. в Община Белене стартира обучениe по „Практически английски език, съгласно Общата европейска езикова рамка”. Дейност...