Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Сувенирите на Чичо Стефко

Стефко Спасов Иванов от село Петокладенци е пенсионер на 68 години. Работил е като механизатор в ТКЗС, а по-късно - в земеделската кооперация. След пенсионирането си намерил хоби, с което да запълва многото свободно време - започнал да изработва сувенири от дърво. Прави различни неща - калинки, лястовички, момичета в народни носии, къщи. Помощници в начинанието му са две малки ножчета, пила, шкурка и пинсета, както и липовото дърво, което трябва да съхне две-три години, за да може да се обработва. Всеки детайл прави ръчно, след което му вдъхва живот с помощта на четка и цветни бои. „Нужно е търпение и любов за всеки сувенир”, споделя чичо Стефко и допълва, че те са неповторими и уникални, защото си имат своя история и душа. Най-сложни са сувенирните шишета с фигурки вътре в тях, защото трудно се подреждат отделните части. „Удовлетворението от крайния резултат обаче компенсира всичко”, разказва още майсторът.

Първите изработени неща той подарил на внучките си - Габриела, Женя и Велина. Обича да изненадва с произведенията си и децата от селото, след като са имали различни участия в местното читалище. Една от най-хубавите си творби - „Обесването на Васил Левски”, подарил на ЦДГ „Васил Левски” - гр. Свищов. Печалба за труда си не търси, стигат му усмивките и благодарностите, които получава. За спомен обаче снима всеки от сувенирите си, на които не води статистика. „Все по-трудно се занимавам с хобито си. Детайлите са дребни и сглобяването им е трудно, а зрението ми отслабва”, откровен е чичо Стефко, и с тъга допълва, че няма на кой да предаде майсторлъка си.

Дунавски новини

„Дунавски новини” благодари за съдействието на Бистра Гаврилова - секретар на НЧ „Напредък 1903” - с. Петокладенци.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Програма "Спорт за деца в детските

Прочети повече за Програма "Спорт за деца в детските градини" в ОДЗ "Знаме на мира" Реализирането на проекта, финансиран от Министерство на физическото възпитание и спорта, подобри условията за спорт на децата от ОДЗ „Знаме на мира”. Осигурени са спортни уреди и пособи...

Извънредно заседание на ОС "Бе

Прочети повече за Извънредно заседание на ОС "Белене" Днес, 28.03.2013 (Четвъртък) от 20:00 ч. в зала No. 26 ще се бъде проведено извънредно заседание на Общински съвет гр. "Белене". На заседанието предстои да бъде обсъдена обществена поръчк...