Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Доброто съществува не само по коледа

Виолетка и Димитър Димитрови са поредното приемно семейство в Белене. От близо половин година те се грижат за Марин, който на 12 декември стана на осем месеца. Идеята да са приемни родители е на Виолетка. Тя има 26-годишен трудов стаж, предимно като завеждащ Личен състав. Майка е на три деца - Илиана (37 г.), Георги (35 г.) и Николай (21 г.). Баба е на две внучета - Красимир (14 г.) и Гергана (7 г.)
- Какви бяха мотивите ви да станете приемен родител?
- Един от мотивите да реша да стана приемен родител е това, че дълго време бях без работа. Вече започнахме да говорим за съществуване, а не за стаж, за пенсия. Не мога да кажа обаче, че парите бяха най-главния мотив. Вярно е, че те са важни, но ако не обичаш децата, не може да се решиш на тази стъпка, защото си е отговорност да вземеш чуждо дете и 24 часа да бъдеш с него. Аз реших да съм приемен родител на съвсем мъничко дете, защото има такава невинност и чистота в най-малките. Сутрин, когато се събудиш и видиш усмивката им, целият ти ден сякаш е по-лек. Още повече смятам, че такива малки деца не трябва да попадат в домове, защото това им се отразява. За мен това е смисълът на приемната грижа - от малки децата да не попадат в социални домове.
- Приемната грижа успя ли да оправдае очакванията ви от гледна точка на заплащане, признава ли се за трудов стаж?
- Засега сме на трудов договор. Говори се обаче за Граждански договор и мисля, че това ще е грешка, защото много хора ще се откажат от този вид дейност. Има много неуредици и неясноти. Аз се водя на 40-часова работна седмица, но съм с Марин денонощно, 24 часа, тъй като той още няма годинка. Едно по-голямо дете примерно отива на ясла, на детска градина, на училище, но в моя случай това няма как да се случи. Ето защо мисля, че това трябва да бъде взето под внимание. Това трябва да се отрази и в заплащането - за деца до една година и половина примерно да се отпускат малко повече средства, тъй като храната, която се изисква за тях, е по-специална, памперсите също са задължителни.
- Значи административните неуредици са дори повече, отколкото грижите за детето?
- О, административните проблеми са още много - според мен периодът на проучване от четири месеца е много дълъг, особено за малък град като нашия. И още много са неуредиците. Аз се справям с помощта на приятелки, дори количката ми я подари моята позната Силвия - тя е от Плевен и баба на три внучета! Чувала съм, че много общини помагат на приемните семейства, а нашата - не. Добре би било поне в началото, макар и с еднократна сума, както има за новородено, да стимулират семействата, които са приемни родители, защото това е една възможност за работа за самите хора, деца в детските градини и в училищата.
- Идеята да станете приемен родител е била ваша. Как обаче я приеха съпругът ви, децата ви?
- Да, идеята бе моя. Съпругът ми е децата я приеха много добре, подкрепиха ме. Най-голямо разбиране срещнах от дъщеря си, може би защото е жена. Е, по-малкият син бе малко резервиран, но е нормално за неговата възраст. Моята майка, която е бивша учителка, също много ме подкрепи, макар че аз имах известни съмнения, относно нейната реакция, а тя бе много ентусиазирана от идеята ми. Вече толкова месеци, откакто Марин е част от семейството ми, чувствам подкрепата на всичките си близки и съседи.
- Колко време Марин ще е при вас?
- Съдът постанови да е за две години. Той е оставен за осиновяване още от раждането си. След навършване на 6 месеца той може да бъде осиновен. Не знам колко още ще е с мен и семейството ми, но той вече е част от нас!
- Какво бихте казала на тези, които са ЗА приемната грижа, както и на тези, които са ПРОТИВ?
- И на тези, които са ЗА, като и на тези, които са ПРОТИВ казвам, че аз не съжалявам за постъпката си! Категорична съм, че и след Марин ще продължа да гледам деца, защото не искам те да бъдат в социални домове и дори ако на едно мога да помогна, ще се чувствам удовлетворена. Нека всеки, който обича децата, да се замисли и да им помогне!

Разговаря Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

НОВО КУХНЕНСКО ОБОРУДВАНЕ

Прочети повече за НОВО КУХНЕНСКО ОБОРУДВАНЕ НОВО КУХНЕНСКО ОБОРУДВАНЕ ЗАКУПУВА ОБЩИНАТА ЗА ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ - БЕЛЕНЕ Община Белене кандидатства и спечели за финансиране проект „Дългосрочна грижа за социално-уязвими груп...

Максимилиана Тодорова Савова - лице

Прочети повече за Максимилиана Тодорова Савова - лице на Дунавски новини брой 15 Максимилиана Тодорова Савова е от Белене. Родена е на 21.06.1998 г. Ученичка е в СОУ „Димчо Дебелянов”. За себе си Максимилиана сподели: „Обичам да рисувам, но не мисля, че бих се...