Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Белене отново ще има градски смесен хор

Смесен градски хор бе сформиран вечерта на 21 септември в Белене. Той ще е към НЧ „Христо Ботев-1982” и ще се ръководи от маестро Розен Панов. Хористите към този момент са около 40. Първата им изява ще е за Деня на народните будители.

В миналото - през 1970 година, в Белене отново е бил създаден смесен градски хор към читалището. Съставен е бил от внушителен брой хористи - 105 души. Диригент и основател на хора и тогава е бил Розен Панов, а корепетитор - Ана Димитрова. „Да ни помагат в града идваха методисти, композитори. Трудът ни бе къртовски.”, спомня си за онова време маестрото. Успехи на хора обаче не са липсвали. Най-голямото им признание е бронзов медал на Републикански преглед по хорово изкуство, който се е провел във Варна през 1974 година.

Първият беленски смесен хор е под диригентството на Розен Панов до 1976 година. „От Партията ми казаха, че нямам висше образование и затова не може да продължавам да водя хора. Назначиха диригент от Свищов и след две години хорът се провали”, все още с болка си спомня маестрото. Въпреки това, той не е спрял да се занимава с музика. Отстранен от градския смесен хор, основава група от 60 жени, ръководи хор към военните, с който завоюва златен медал на фестивал в София.

Началото на Розен Панов в хоровото изкуство е още през далечната 1948 г., когато свири на цигулка в хора, ръководен от Евгени Раев. По-късно е корепетитор на хора, дирижиран от Д-р Георгиев, и на военния оркестър към поделението, който е водил офицер Гатев. По пътя на самообучението, през 1964 година сам започва да ръководи дамска група, а през 1969 г. - хор от 35 мъже, изпълняващи патриотични песни. „Кръстев, методист в окръжен комитет на културата в Плевен, ми даде идеята да изкарам 45-дневен курс за професионален диригент в Берковица. Там мой учител бе Христо Арищиров.”, продължава разказа си Розен Панов. Завръщайки се от Берковица, той решава да създаде смесен градски хор в Белене. С гордост маестрото споделя, че когато неговият учител Христо Арищиров чува изпълненията на ръководените от него хористи, възкликва: „Роди се още един хор в България!”

Спомените от онова време, когато е водил 11 състава и му е било много трудно, но пък се е радвал на уважението и желанието на беленчани да пеят, са един от мотивите Розен Панов и сега да се заеме с нелеката задача - смесен градски хор. Притесненията му са две - здравословното състояние и дали хористите ще са самоотвержени.

„За Деня на народните будители ще има смесен хор на сцената на беленското читалище”, категоричен е Розен Панов. В момента разучават негова авторска песен „Читалище любимо”. Ще подготвят и още две патриотични песни. Беленската публика с нетърпение ще очаква изявата им, а със своите аплодисменти ще изрази оценката си към труда им. Успех!

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Откриване кампанията на РЕФЕРЕНДУМА

Прочети повече за Откриване кампанията на РЕФЕРЕНДУМА за АЕЦ Белене Скъпи приятели, Инициативен Комитет „ Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, А ти?“ има удоволствието да ви покани на официалното излъчване на първия Филм, продуциран от Инициативния Комитет....

Випуск 2014 на СОУ "Димчо Дебе

Прочети повече за Випуск 2014 на СОУ "Димчо Дебелянов" пое по своя път Абитуриентите от Випуск 2014 година се разделиха с училищния живот на 15 май. Денят бе празник, както за тях и близките им, така и за цялата беленска общественост. Към абитуриентите кметът на общ...