Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Честит ден на народните будители!

Днес е Денят на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал: Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. е забранен.

Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Обсъждане на проекто-бюджет 2014

Прочети повече за Обсъждане на проекто-бюджет 2014 Уважаеми съграждани, на основание чл. 84, ал. 2 от Закона за публичните финанси Община Белене обявява публично обсъждане на проекта за бюджет на общината за 2014 година, което ще се проведе на ...

СТРОИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ

Прочети повече за СТРОИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ СТАРТИРАХА СТРОИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ОБЩИНСКИ ПЪТИЩА И РЕМОНТ НА ЧИТАЛИЩА В КМЕТСТВАТА На 13.11.2014 г. от 13:00 часа в сградата на Община Белене - зала № 26, се проведе среща ...