Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Честит ден на народните будители!

Днес е Денят на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал: Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. е забранен.

Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

За любовта - Кристина Димитрова и Д

Прочети повече за За любовта - Кристина Димитрова и Даниел Илиев Кристина Димитрова и Даниел Илиев От 11 месеца сме заедно... Любовта за нас е най-святото чувство на Земята! Тя предава смисъл на нашия живот, прави ни истински щастливи! Любовта ни кара да заб...

Гигант (Белене) среща Бдин (Видин)

Прочети повече за Гигант (Белене) среща Бдин (Видин) На 27 октомври от 14:00 часа Гигант (Белене) среща Бдин (Видин) на градския стадион в Белене. Ние - екипът на Belene.net призоваваме всички наши съграждани имащи възможност да наблюдават срещата да...