Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

ЗАЛА ПО БОРБА ОТКРИХА В БЕЛЕНЕ

Дългоочакван ден за деятелите и любителите на борбата в Белене бе 24 януари. Тържествено бе открита тренировъчна зала по борба. Тя е на площ 278,12 кв. м и включва основна зала, тренировъчна фитнес-зала, треньорска стая, предверие, съблекалня за 30 спортисти, тоалетна и баня с 4 броя душ-кабини. Залата се намира на улица „Кирил и Методий”, блок „МВР”.
Трикольорната лента при откриването на новата придобивка в крайдунавския град прерязаха Кметът на община Белене Момчил Спасов, заместник-областният управител на област Плевен Красимир Иванов, както и Валентин Савов - генерален секретар на Българската федерация по борба. Сред гостите на събитието бяха Атанас Кършев - гл. експерт на Министерството на младежта и спорта за административни области Плевен и Ловеч, Тодор Тодоров - технически директор на БФБ, съдиите международна категория Цоло Божилски и Илия Печикамъков (бивш национален треньор по борба), Денислав Чамишки - треньор в Националната спортна академия по борба, Светослав Минков - треньор на СК по борба „Левски” - София, дългогодишният кмет на община Белене и депутат в 42-рото НС Петър Дулев, общински съветници.
Тренировъчната зала по борба е финансирана чрез Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” по проекта на Община Белене „Преустройство на съществуващо помещение в едноетажна част за тренировъчна зала по борба в бл. „МВР-ЕСМ“ - гр. Белене“ на стойност 156 741 лева. Изпълнител бе беленската фирма „Енергостроймонтаж-инженеринг“ АД. Строителните дейности стартираха на 30 ноември 2014 година.
„Тази зала е една моя сбъдната мечта! Очаквал съм я 32 години”, каза президентът на СК по борба в града Цветан Чоранов. Той благодари на всички, които са помогнали да се реализира идеята за тренировъчната зала, както и на тези, които са свързани с борбата в Белене от далечната 1954 година до днес. От 1954-та, защото тогава в Белене е дошъл Хари Стоев (спаринг партньор на Дан Колов) и е започнал да провежда курсове за треньори по борба. Първите са Николай Пътов и Иван Лоринков. Днес това са Момчил Ганчев, Радостин Добранов и Мирослав Михайлов - все бивши възпитаници на СК по борба „Класик” - Белене. Към днешна дата клубът се посещава от 60 момчета и момичета.
Събитието в снимки може да видите в профила на ДН във Фейсбук, албум „Откриване на тренировъчна зала по борба в Белене”.
Ралица Господинова,
гл. редактор на в-к „Дунавски новини”

Момчил Спасов, Кмет на община Белене: „След много усилия и след дълго чакане, след много кандидатствания пред различни програми и фондове, най-накрая Спортният клуб по борба „Класик” - гр. Белене изпълни своята мечта и има нова тренировъчна зала. Днешният ден е повод за празник не само за любителите на борбата, а и за всички приятели на спорта в общината, на всички беленчани. Защото Белене винаги е бил спортен град и подобни инвестиции в спортна база са един от начините да стимулираме децата и младежите да спортуват, да запазим традициите, които имаме в спорта и в частност борбата.
Знаете, че ние като общинска администрация изпълняваме мащабна строителна програма, свързана и със спортните обекти. Освен този обект, тази година изграждаме съблекалня и ново комбинирано спортно игрище на градския стадион, които също могат да бъдат използвани и от клуба по борба. Очакваме да завърши процедурата по прехвърляне на бившия Военен клуб на Общината - там също има достатъчно възможности за спорт за различните клубове. Искам да анонсирам и една друга идея - 17 май е Ден на българския спорт. По този повод планираме да организираме спортен празник, който ще се предшества от информационна кампания, насочена към децата и учениците, с цел да се популяризира спортът сред тях, да се запознаят с условията, които предлагаме за спортуване, да научат повече за видовете спорт на територията на града ни. Ще направим срещи на децата, родителите и учителите с треньорите и ръководителите на спортните клубове. Имам желание всяко беленско дете да спортува поне един вид спорт!
Да се върна все пак на тренировъчната зала по борба, защото тя е наистина една страхотна придобивка. Искам да благодаря на всички, които са се ангажирали и помогнали по един или друг начин от началото, от идеята до самото реализиране на проекта. Нека да започна с Областна администрация-Плевен - на колегите, на бившия, на настоящия Областен управител, защото целият процес по кандидатстване и финансиране мина през тях, на г-н Петър Дулев, който като предишен Кмет на общината успя да намери финансиране и да изготви техническия проект, което пък ни даде възможност да кандидатстваме пред различни програми за реализиране на залата. Благодарности на проектантите, на изпълнителите, на надзора, на колегите от общинска администрация. Благодаря и на спортния клуб по борба за търпението, за неугасващия ентусиазъм и затова, че не спираха да ни напомнят какво сме обещали и да ни оказват натиск, в положителния смисъл на думата, за да си изпълним ангажимента и да изградим тази база. Бъдете живи и здрави! На младите спортисти от клуба - много здраве, щастие, късмет, много титли и медали от призови състезания и да продължават да бъдат една от причините да се гордеем, че сме беленчани! Честита нова придобивка на всички!”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Беленските каратеки отново с медали

Прочети повече за Беленските каратеки отново с медали Ивелин Ангелов и Лорен Босилков (отляво-надясно) - щастливи след поредния си успех и медали С 19 участника се представи Годжу карате клуб „Алеко” на Фестивала по бойни спортове, орг...

Заработи масажен кабинет към беленс

Прочети повече за Заработи масажен кабинет към беленската болница Мануален класически лечебен масаж може да ви бъде направен в „МБАЛ-Белене” ЕООД. Кабинетът работи, както с направления по НЗОК, така и срещу заплащане. Цените са, както следва: лечебен ...