Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

10 ГОДИНИ ДЕН НА РЕКА ДУНАВ

10 ГОДИНИ ДЕН НА РЕКА ДУНАВ, 29 ЮНИ 2014

С грандиозно огнено шоу и концерт премина Деня на река Дунав на територията на Природен парк „Персина“. За десети пореден път Паркът организира отбелязване на празника с редица мероприятия, като идеята е да се популяризира деня и да се даде гласност на нуждата от опазване на реката и постепенно Денят на Дунав да се превърне във Фестивал на Дунав.
На 29 юни на брега на Дунава, пред Посетителския център на Парка, се събраха над 1 200 човека, за да се понесат в магията на реката. Дунав е най-международната река в света. Тя е не само граница между държавите, през които преминава, но и връзка между бита и живота на хората по крайбрежието.
Начало на събитието се постави с анимация на театъра на огъня и сенките „Fireter”. Огромни триметрови топки и магически създания се впуснаха да обикалят сред море от посетители. Всеки имаше възможност да се докосне до земното кълбо и да чуе звуци от сърцето на планетата. Специфичната музика и мистиката на програмата на фона на стихващия залез накараха публиката да се пренесе отвъд пределите на ежедневието си и да се впусне в усещането за красота и спокойствие. Програмата продължи с празничен концерт „Дунав - живата река“ на фолклорен ансамбъл „Димум“ и рок-група „Noth“, които създадоха празнична атмосфера и насочиха публиката към предстоящата кулминация - огненото шоу „Fireter“. С настъпването на нощта празникът продължи с театър на огъня и сенките край тихия Дунав. Омагьосани пеперуди, диви цветя и природни картини пресъздаваха артистите на сцената. Публиката беше във възторг. Всички гледаха с огромен интерес и в невероятна близост театъра на огъня и сенките. „Fireter“ ни пренесе в друго измерение, в един магнетичен свят на красота и изящество. Съпоставката на двете противоположни стихии - огъня и водата, на брега на река Дунав остави незабравим спомен в душите и сърцата на хората.
Много изненади съпътстваха програмата на празника, като рисунка на платно за най-малките и томбола с награди. Платното от рисунката ще бъде изложено в Посетителския център на ПП „Персина“ и всеки желаещ може да го види. Като последна изненада се разигра томбола с награди. Те бяха осигурени от Басейнова дирекция за управление на водите - Дунавски регион град Плевен и Дирекция на Природен парк „Персина“ - от проект „Устройство и управление на ПП „Персина“.
Фестивалът на река Дунав по случай Международния ден на река Дунав на територията на Парка се организира по проект „Устройство и управление на ПП „Персина“ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, с организатор ДЗЗД „Геософт ЕООД и ИД Принт ООД“.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Белене с коледно настроение /обнове

Прочети повече за Белене с коледно настроение /обновена/ Дървото пред сградата на читалището в Белене отново блесна в коледна украса. Деца, техните родители, баби и дядовци се бяха събрали вечерта на 6 декември на площада в града в очакване запалването н...

Нова компютърна зала в ОУ "Васил Ле

Прочети повече за Нова компютърна зала в ОУ "Васил Левски" В ОУ "Васил Левски" - Белене започна да работи модерна компютърна зала с 10 терминални станции за работа с видеоинтензивни приложения и един сървър по проект "ИКТ в училище" на ...