Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

10 ГОДИНИ ДЕН НА РЕКА ДУНАВ

10 ГОДИНИ ДЕН НА РЕКА ДУНАВ, 29 ЮНИ 2014

С грандиозно огнено шоу и концерт премина Деня на река Дунав на територията на Природен парк „Персина“. За десети пореден път Паркът организира отбелязване на празника с редица мероприятия, като идеята е да се популяризира деня и да се даде гласност на нуждата от опазване на реката и постепенно Денят на Дунав да се превърне във Фестивал на Дунав.
На 29 юни на брега на Дунава, пред Посетителския център на Парка, се събраха над 1 200 човека, за да се понесат в магията на реката. Дунав е най-международната река в света. Тя е не само граница между държавите, през които преминава, но и връзка между бита и живота на хората по крайбрежието.
Начало на събитието се постави с анимация на театъра на огъня и сенките „Fireter”. Огромни триметрови топки и магически създания се впуснаха да обикалят сред море от посетители. Всеки имаше възможност да се докосне до земното кълбо и да чуе звуци от сърцето на планетата. Специфичната музика и мистиката на програмата на фона на стихващия залез накараха публиката да се пренесе отвъд пределите на ежедневието си и да се впусне в усещането за красота и спокойствие. Програмата продължи с празничен концерт „Дунав - живата река“ на фолклорен ансамбъл „Димум“ и рок-група „Noth“, които създадоха празнична атмосфера и насочиха публиката към предстоящата кулминация - огненото шоу „Fireter“. С настъпването на нощта празникът продължи с театър на огъня и сенките край тихия Дунав. Омагьосани пеперуди, диви цветя и природни картини пресъздаваха артистите на сцената. Публиката беше във възторг. Всички гледаха с огромен интерес и в невероятна близост театъра на огъня и сенките. „Fireter“ ни пренесе в друго измерение, в един магнетичен свят на красота и изящество. Съпоставката на двете противоположни стихии - огъня и водата, на брега на река Дунав остави незабравим спомен в душите и сърцата на хората.
Много изненади съпътстваха програмата на празника, като рисунка на платно за най-малките и томбола с награди. Платното от рисунката ще бъде изложено в Посетителския център на ПП „Персина“ и всеки желаещ може да го види. Като последна изненада се разигра томбола с награди. Те бяха осигурени от Басейнова дирекция за управление на водите - Дунавски регион град Плевен и Дирекция на Природен парк „Персина“ - от проект „Устройство и управление на ПП „Персина“.
Фестивалът на река Дунав по случай Международния ден на река Дунав на територията на Парка се организира по проект „Устройство и управление на ПП „Персина“ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, с организатор ДЗЗД „Геософт ЕООД и ИД Принт ООД“.

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

СОУ "Димчо Дебелянов за пореден път

Прочети повече за СОУ "Димчо Дебелянов за пореден път участва в "Spelling Bee" 16 ученици от V до VІІ клас на СОУ „Димчо Дебелянов” участваха в училищния кръг на Четвъртото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Той се проведе на 12 март...

ВЕЛОПОХОД ЗА ДЕЦАТА ОТ ОДЗ „М

Прочети повече за ВЕЛОПОХОД ЗА ДЕЦАТА ОТ ОДЗ „МЕЧТА“ Велосипеди, раници, слънчеви очила и шапки - така екипирани, децата от ІІІ и ІV групи на ОДЗ „Мечта“, придружени от учителките си и непедагогически персонал, на 21 май се отправиха към ...