Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

БЕЛЕНЕ ОТБЕЛЯЗА 142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

Поклонение пред паметната плоча на Васил Левски в двора на ОУ „Васил Левски” и ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя на 19 февруари от 10.00 часа. 142 години след гибелта на Апостола общественици, ученици и деца от обединените детски заведения в Белене положиха цветя и запазиха минута мълчание на колене в памет на най-великия българин.
На 19 февруари бе отбелязан и патронният празник на Основно училище „Васил Левски”. По този повод Кметът на община Белене Момчил Спасов поздрави учениците и учителите. В обръщението си той спомена някои от заветите на Апостола, които са му направили силно впечатление и които звучат актуално и днес, близо 150 години след изричането им. „Васил Левски е един от ония велики мъже в нашата история, които още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си печели признанието на съвременниците си, а след героичната си гибел става безсмъртен идеал за всички нас - неговите наследници.
Колко наистина безсмъртни идеи ни завеща Левски! Колко актуално звучат и днес! За една чиста и свята република, в която да добруват всички, без значение на етнос и вяра. За това да уважаваме мнението на другите, да можем да си казваме честно и открито кривиците, да обединим усилията, ако искаме да бъдем равноправни с другите европейски народи!
Какво да кажем за онова тефтерче на Апостола, където педантично и с грижа за общото е отбелязано как се харчи всеки народен грош”, каза в словото си Кметът Момчил Спасов.
След тържествената част, той, заедно с останалите официални лица, разгледа ретроспективната изложба „Левски във времето”, подготвена под ръководството от учителката по изобразително изкуство Диана Николова.
Събитието в снимки може да видите в профила на ДН във Фейсбук.
Ралица Господинова,
гл. редактор на в-к „Дунавски новини”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

ТЕ ПОКОРИХА ФРАНЦИЯ

Прочети повече за ТЕ ПОКОРИХА ФРАНЦИЯ (Откъс от готовата за печат книга на Георги Трушков „Стожер на духа”) От 2 до 10 април 2006 година делегация от Община Белене, водена от Кмета Петър Дулев, гостува на побратимени...

Представители на ОДЗ "Бодра смяна"

Прочети повече за Представители на ОДЗ "Бодра смяна" в град Авиньон, Франция От 24 до 29 септември тази година се проведе поредната мобилност по проект „Европа през погледа на децата”, в който партньор е ОДЗ ”Бодра смяна” - град Белене. След моби...