Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

БЕЛЕНЕ ОТБЕЛЯЗА 142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА

Поклонение пред паметната плоча на Васил Левски в двора на ОУ „Васил Левски” и ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя на 19 февруари от 10.00 часа. 142 години след гибелта на Апостола общественици, ученици и деца от обединените детски заведения в Белене положиха цветя и запазиха минута мълчание на колене в памет на най-великия българин.
На 19 февруари бе отбелязан и патронният празник на Основно училище „Васил Левски”. По този повод Кметът на община Белене Момчил Спасов поздрави учениците и учителите. В обръщението си той спомена някои от заветите на Апостола, които са му направили силно впечатление и които звучат актуално и днес, близо 150 години след изричането им. „Васил Левски е един от ония велики мъже в нашата история, които още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си печели признанието на съвременниците си, а след героичната си гибел става безсмъртен идеал за всички нас - неговите наследници.
Колко наистина безсмъртни идеи ни завеща Левски! Колко актуално звучат и днес! За една чиста и свята република, в която да добруват всички, без значение на етнос и вяра. За това да уважаваме мнението на другите, да можем да си казваме честно и открито кривиците, да обединим усилията, ако искаме да бъдем равноправни с другите европейски народи!
Какво да кажем за онова тефтерче на Апостола, където педантично и с грижа за общото е отбелязано как се харчи всеки народен грош”, каза в словото си Кметът Момчил Спасов.
След тържествената част, той, заедно с останалите официални лица, разгледа ретроспективната изложба „Левски във времето”, подготвена под ръководството от учителката по изобразително изкуство Диана Николова.
Събитието в снимки може да видите в профила на ДН във Фейсбук.
Ралица Господинова,
гл. редактор на в-к „Дунавски новини”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

ФОТОКОНКУРС ЗА ВЛАЖНИ ЗОНИ

Прочети повече за ФОТОКОНКУРС ЗА ВЛАЖНИ ЗОНИ МЛАДЕЖКИ ФОТОКОНКУРС ЗА ВЛАЖНИ ЗОНИ 2 февруари - 2 март 2015 г. Фотоконкурс под мотото „Влажните зони са жизненоважни за нашето бъдеще! Улови това в снимка!” се провежда в период...

Успехи за художниците от ОУ "Васил

Прочети повече за Успехи за художниците от ОУ "Васил Левски" В ІV Национален конкурс в град Троян - „Моята красива България” - взеха участие 14 ученици от СИП „Изобразително изкуство” при ОУ „Васил Левски”. Рисунките на Ал...