Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

2 000 км по Дунав за АЕЦ "Белене"

35-годишният Йордан Стоянов от Горна Малина акустира на 20 юли към 17 часа на Градския плаж в Белене с каяка си, на който е поставен надпис „Да защитим АЕЦ „Белене”. От Инголщад, Йордан за по-малко от месец премина през Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния и България, с идеята да популяризира каузата за продължаване строителството на втората българска атомна електроцентрала. Според него проектът трябва да се случи, защото той ще даде енергийна независимост на страната ни, нови работни места и съживяване на Северна България.

Гребането е хоби за Йордан, който работи като мениджър ключови клиенти в столична компания. Идеята за гребния поход възникнала след разговори с приятелите му от младежката организация на БСП в София област, в която членува. За реализирането й ползвал годишния си отпуск и за първи път е изминал толкова много километри във вода - близо 2 000. Чувства се уморен, но и удовлетворен, защото почти навсякъде, особено в България, срещнал разбиране и одобрение ЗА референдум за строежа на АЕЦ „Белене”. „В Германия и в Австрия не съм обяснявал - там много са силни движенията против ядрената енергетика, но почти навсякъде надолу по течението на Дунав - в Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватска, хората подкрепяха идеята”, сподели Йордан.

В крайдунавския град, който бе крайната точка от водното му трасе, Йордан Стоянов бе посрещнат от Кмета на общината Петър Дулев и Председателя на местния парламент Стефан Николов. Те му благодариха за нестандартната подкрепа за изграждането на втора атомна електроцентала на площадката в Белене и го информираха, че до този момент в подписката ЗА референдум за АЕЦ „Белене” са събрани над 630 000 подписа.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

Недоволство към медиците от Белене

Прочети повече за Недоволство към медиците от Белене Ден по-късно след като изникна табела изразяваща недоволство към "лекуващите ни" пред входа на МЦ "БелМедик" тя все още стои гордо на мястото си. Кой е авторът й и какви са моти...

Мерки за предотвратяване на наводне

Прочети повече за Мерки за предотвратяване на наводнения в гр. Белене Напредък на дейностите по Договор BG161PO001/4.1-04/2010/027. В изпълнение на договора по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, към настоящия момент Община Белене е п...