Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

50 години любов!

14 двойки от Белене отпразнуваха 50 години граждански брак на 15 септември от 18.00 часа в Обреден дом. Събитието бе организирано от Община Белене.

Участниците в Златната сватба бяха семействата: Кирил и Елена Арабаджиеви, Иван и Ангелина Цветкови, Димитър и Петрана Генови, Спас и Неда Недкови, Атанас и Димитринка Велеви, Живко и Еленка Ръжгеви, Павел и Филомена Арабаджиеви, Антон и Спаса Мирнови, Стефан и Весела Гулеви, Бено и Величка Колипаткови, Георги и Санда Маринови, Тодор и Теменужка Савови, Иван и Милка Кърчеви, Петър и Цветана Митеви.

Преминавайки по пътека, посипана с цветя, юбилярите влязоха в Обреден дом. Обичаят бе воден от Калинка Петкова и Павел Каракашев. Гост на празника бе Кметът на община Белене Петър Дулев. Той поздрави присъстващите с думите:

„Драги юбиляри, уважаеми съграждани, дами и господа!

Удоволствие е за мен, от името на общинското ръководство и от свое име, да ви поздравя с днешния празник - 50 години от сключването ви на граждански брак. Един празник, който Община Белене възроди и вече няколко години отбелязва, за да отдаде заслуженото на вас - тези, които преди повече от 50 години сте създали семейство и уют, създали сте деца, възпитали сте ги в общочовешки ценности; на вас, които само две години преди обявяването на Белене за град сте се включили активно и сте допринесли Белене да отговори на тогавашните критерии и да бъде обявено за град. Искам да ви пожелая да сте живи и здрави, все така да подкрепяте инициативите на общинското ръководство, на кварталните организации и там, където са създадени клубовете на пенсионерите, където виждам, че членувате почти всички от вас, да отдадете още по-голямо внимание на своите деца и на своите внуци. Убеден съм, че днешният празник ще бъде запомнен не само от вас, а и от вашите деца и внуци, които са тук тази вечер. Честит празник!”

Сключилите брак преди 50 години бяха благословени от православния свещеник отец Трайчо, заедно с когото изпяха „Многая лета”. Сценарият включваше вдигането на наздравица и поредната брачна целувка, което предизвика у юбилярите емоции и спомени от сватбения им ден преди 50 години. Семействата получиха от Община Белене подаръци, връчени лично от Кмета Петър Дулев.

За доброто настроение по време на обичая с изпълненията си се погрижиха Група за стари градски песни „Беленка” и мъжка вокална група „Стил” с ръководител Розен Панов, Вокална формация „Персина”, както и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Димум”.

„Много търпение, много уважение, много доверие - това е преди всичко любовта”, споделиха за „ДН” семейство Тодор и Теменужка Савови. „Днешният празник ни накара да си спомним за нашия сватбен ден. Бяхме млади, имахме надежди и очаквания…” - категорични бяха всички участници в Златна сватба 2012. Те не спестиха и съветите си към младите - „Трябва да има отстъпки и от двете страни. Днес младите са много напрегнати, сякаш нямат търпение, за да си прощават. Всеки дърпа към своето си. И днес, както и при нас е било, има трудни моменти. Не може все хубаво да е, трябва да се отстъпва.”, казаха Кирил и Елена Арабаджиеви.

Юбилярите не скриха и своята формула за 50 години съвместно съжителство. Според Стефан и Весела Гулеви това е „прошка и отстъпване - няма ли го това, не може да се стигне 50 години семейство. Равен път няма. Всичко се преодолява с любов, търпение и компромис.” Живко и Еленка Ръжгеви пък обобщиха - „Любовта е всичко. 50 години брак се постигат с търпение от двете страни. Любовта първо е една, после като се появят децата - друга, а с напредването на годините става съвсем различна.”

След ритуала, Златна сватба 2012 продължи с почерпка в стола на Домашен социален патронаж.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

До редакцията на в-к "Дунавски нови

Прочети повече за До редакцията на в-к "Дунавски новини" Уважаема редакция, бих искал чрез Вас да споделя с читателите нещо, което ми се случи скоро. На 9 юни покрай оградата на СОУ „Димчо Дебелянов” намерих портфейл. В него имаше лична к...

Закриване на Коледен базар - Белене

Прочети повече за Закриване на Коледен базар - Белене Официалното закриване на КОЛЕДНИЯ БАЗАР в Белене „Изработено с ръце и от сърце за вас” ще е на 22 декември (вторник) от 16.30 часа пред пред Ритуалната зала на Община Белене. Очакват ...