Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

50 години любов!

14 двойки от Белене отпразнуваха 50 години граждански брак на 15 септември от 18.00 часа в Обреден дом. Събитието бе организирано от Община Белене.

Участниците в Златната сватба бяха семействата: Кирил и Елена Арабаджиеви, Иван и Ангелина Цветкови, Димитър и Петрана Генови, Спас и Неда Недкови, Атанас и Димитринка Велеви, Живко и Еленка Ръжгеви, Павел и Филомена Арабаджиеви, Антон и Спаса Мирнови, Стефан и Весела Гулеви, Бено и Величка Колипаткови, Георги и Санда Маринови, Тодор и Теменужка Савови, Иван и Милка Кърчеви, Петър и Цветана Митеви.

Преминавайки по пътека, посипана с цветя, юбилярите влязоха в Обреден дом. Обичаят бе воден от Калинка Петкова и Павел Каракашев. Гост на празника бе Кметът на община Белене Петър Дулев. Той поздрави присъстващите с думите:

„Драги юбиляри, уважаеми съграждани, дами и господа!

Удоволствие е за мен, от името на общинското ръководство и от свое име, да ви поздравя с днешния празник - 50 години от сключването ви на граждански брак. Един празник, който Община Белене възроди и вече няколко години отбелязва, за да отдаде заслуженото на вас - тези, които преди повече от 50 години сте създали семейство и уют, създали сте деца, възпитали сте ги в общочовешки ценности; на вас, които само две години преди обявяването на Белене за град сте се включили активно и сте допринесли Белене да отговори на тогавашните критерии и да бъде обявено за град. Искам да ви пожелая да сте живи и здрави, все така да подкрепяте инициативите на общинското ръководство, на кварталните организации и там, където са създадени клубовете на пенсионерите, където виждам, че членувате почти всички от вас, да отдадете още по-голямо внимание на своите деца и на своите внуци. Убеден съм, че днешният празник ще бъде запомнен не само от вас, а и от вашите деца и внуци, които са тук тази вечер. Честит празник!”

Сключилите брак преди 50 години бяха благословени от православния свещеник отец Трайчо, заедно с когото изпяха „Многая лета”. Сценарият включваше вдигането на наздравица и поредната брачна целувка, което предизвика у юбилярите емоции и спомени от сватбения им ден преди 50 години. Семействата получиха от Община Белене подаръци, връчени лично от Кмета Петър Дулев.

За доброто настроение по време на обичая с изпълненията си се погрижиха Група за стари градски песни „Беленка” и мъжка вокална група „Стил” с ръководител Розен Панов, Вокална формация „Персина”, както и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Димум”.

„Много търпение, много уважение, много доверие - това е преди всичко любовта”, споделиха за „ДН” семейство Тодор и Теменужка Савови. „Днешният празник ни накара да си спомним за нашия сватбен ден. Бяхме млади, имахме надежди и очаквания…” - категорични бяха всички участници в Златна сватба 2012. Те не спестиха и съветите си към младите - „Трябва да има отстъпки и от двете страни. Днес младите са много напрегнати, сякаш нямат търпение, за да си прощават. Всеки дърпа към своето си. И днес, както и при нас е било, има трудни моменти. Не може все хубаво да е, трябва да се отстъпва.”, казаха Кирил и Елена Арабаджиеви.

Юбилярите не скриха и своята формула за 50 години съвместно съжителство. Според Стефан и Весела Гулеви това е „прошка и отстъпване - няма ли го това, не може да се стигне 50 години семейство. Равен път няма. Всичко се преодолява с любов, търпение и компромис.” Живко и Еленка Ръжгеви пък обобщиха - „Любовта е всичко. 50 години брак се постигат с търпение от двете страни. Любовта първо е една, после като се появят децата - друга, а с напредването на годините става съвсем различна.”

След ритуала, Златна сватба 2012 продължи с почерпка в стола на Домашен социален патронаж.

Ралица Господинова

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

60 години от смъртта на Блажен Евге

Прочети повече за 60 години от смъртта на Блажен Евгений Босилков На 10 ноември, събота ще бъде отбелязан празникът на Блажен Евгений Босилков. Тогава официално ще бъде открита и годината, посветена на 60-годишния юбилей от мъченическата му смърт. Тържествена...

Отец ПАОЛО КОРТЕЗИ: „Всеки ден изли

Прочети повече за Отец ПАОЛО КОРТЕЗИ: „Всеки ден излизат от фурната близо 800 хляба. Пожелах на новия Кмет на общината да работи за цялата беленска общност” - Отец Паоло, фирмата към църквата - „ЧИКОЛА” ЕООД, участва в производството на беленския хляб. Как вървят нещата с него от октомври месец? - Да, в средата на октомври открихме тази ф...